Handboll, Handbollsligan, Final 4, Sävehof - Alingsås

FEMTE FINALMATCH VÄNTAR EFTER SEGER

IK Sävehof besegrade Alingsås HK med 32-29 på måndagskvällen. Det skulle krävas förlängning för att få till ett avgörande, men nu blir det en femte och helt avgörande SM-final i Estrad på torsdag.
– Fantastiskt bra, konstaterade en nöjd Anders Eliasson efter den dramatiska tillställningen.

Tidigt visade IK Sävehof att lagets avsikt inte var att låta Alingsås HK fira SM-guld i Partille. Gzim Salihi ordnade 1-0 när han vek tillbaka bollen in i det hörn han kom ifrån när han bröt in från högerkanten. En frispelad Christoffer Brännberger satte sedan dit 3-1. Därefter inleddes det som kom att bli matchens signum. För Alingsås kvitterade kort efter, men Sävehof klev ganska snabbt upp i en tvåmålsledning igen. När gästerna studsade tillbaka nästa gång tog de även ledningen. Inget större bekymmer skulle det visa sig, efter att den gulsvarta styrkan ordnade kvittering, ledning och när William Bogojevic för första gången presenterade sig i målprotokollet var det återigen dags för laget att få ett försprång på två bollar. Det var ett mycket uppoffrande försvarsspel som inte vek sig för något och det var en välförtjänt ledning med 15-12 som jumbotronen i Partille Arena förkunnade efter 30 minuters spel.

Det tog nästan fyra och en halv minut av den andra halvleken innan Jonathan Edvardsson gjorde halvlekens första Sävehof-mål Då hade Alingsås hunnit reducera två gånger om och skulle även kvittera till 16-16. Precis som under matchens första halva var det dock en signal för att gulsvart skulle gå upp i ledning igen. Med 15 minuter kvar att spela var tremålsledningen återställd och den blev även till fyra.
– Det var första fem i andra som vi strulade till det lite men sen gjorde vi ett ryck igen fram till 17-21, sade manager Anders Eliasson.

Senast var det en tvåmålsledning med tio minuter kvar som förvandlades till förlust. Ett oroväckande likt manus höll på att skrivas även denna måndagskväll. Men istället för förlust och slut på säsongen gick matchen till förlängning vid ställningen 26-26, sedan gästerna hämtat ikapp två mål under matchens sista 90 sekunder.

Återigen en kvittering alltså och återigen var det Sävehof som skulle koppla det efterföljande greppet. Viktor Ottosson, i sin sista hemmamatch, gjorde 27-26 och sedan spelade ”Kif” fram Sebastian Karlsson till en tvåmålsledning. Den första förlängningshalvleken slutade 30-28 till Sävehof och den här gången skulle ingen kvittering komma. Istället höll det hela vägen och det blev vinst med 32-29.
– Det här var jättehärligt och vi är värda denna vinst. Nu är det 2-2 och det tycker jag också är rättvist efter hur matcherna har gått. Vi förde den här matchen på ett väldigt bra sätt. Bogojevic kom igång och fick visa vad han kan. Det är skönt att dra fram ett till vapen så.
Eliasson fortsätter utveckla sitt resonemang och svårigheten med att stänga matchen.
– Det har varit en feeling i hela den här finalserien. Vi har fört matcherna, haft ledningen med några mål men inte knutit ihop det, utan istället släppt in dem igen. Och det är något de också gör väldigt bra, Mikael Franzén och gänget är en väldigt bra motståndare.

Detta betyder att det blir en avgörande SM-final i Estrad på torsdag. Precis som att det var bra tryck i Partille Arena denna kväll och på bortaplan senast, tror managern att det blir liknande när en svensk mästare nu ska koras.
– Jättehärligt med bra inramning. Bra Sävehof-publik, Alingsås gjorde också så att det blev en bra stämning i hela arenan. Det är så här handboll ska vara när den är som bäst.
– Det blir fem matcher, det är mycket roligt och det kommer bli en kokande Estrad på torsdag.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..