ÅTERBLICKEN – ANDERS ELIASSON

ANDERS ELIASSON

Namn: Anders Eliasson
Född: 7 oktober 1967 i Alingsås.
Familj: Hustrun Mercedes (född 1966), barnen Charles (1994) och Mimmi (1997).
Bor: Villa i Sävedalen, sommarhus på Härön.
Utbildning: Gymnasieexamen samt studier i ekonomisk marknadsföring vid IHM.
Civilt: Egen företagare inom flera branscher.
Spelarkarriär: IK Baltichov 1976-86, IK Sävehof 1986-94, TV Jahn Duderstadt (Tyskland) 1994-99, IK Sävehof 1999-2004.
Ledaruppdrag: Ungdomstränare i Sävehof 2003-08, samt 2010-15, assisterande A-lagstränare till Rustan Lundbäck 2008-10, styrelseledamot, samt sportchef sedan februari 2012..Fritidsintresse: Golf (handicap 11).

Sävehof-meriter: 13 A-lagssäsonger, 378 matcher, 1 439 mål. Ett SM-guld som spelare (2004), ett som tränare (2010) och ett som ungdomsledare (2015). Fem SM-guld som sportchef för damlaget 2012-16.
Landslagsmeriter: 9 A-landskamper 1988-94. Junior- och u-landslagman redan som div 2-spelare i Baltichov.
Bonusinfo 1: Tilldelades av Gerrit de Broen, anställd 1987-2004, smeknamnet “Mr Kamikaze” för sin uppoffrande spelstil. När det senare bildades en supporterklubb antogs namnet Kamikazes. Det finaste en Sävehof-are kan tänka sig.
Bonusinfo 2: Har belönats med domarnas hederspris “Guldpipan” som föredöme bland elitseriespelarna inte bara en utan två gånger. Både säsongen 1992-93 och 1999-2000.

Vi bad Anders Eliasson plocka ut ett “All star-lag” med spelare han spelat tillsammans med i Sävehof. Resultatet blev en 16-mannatrupp utan specifik försvarsspecialist, men med tre (3) vänsterhänta högersexor. För Anders  egen del var ingen position på nio meter främmande för Mr Kamikaze.

Målvakter:
Thomas Johansson.
Per Sandström.

Vänstersexor:
Tommy Atterhäll.
Martin Frändesjö.

Mittsexor:
Robert Wedberg.
Erik Fritzon.

Högersexor:
Johan Petersson.
Janne Lennartsson.
Mats Sjöberg.

Niometersspelare:
Peder Järphag
Jonas Larholm
Danny Sjöberg (Augustsson).
Stefan Ankarsten.
Kim Andersson.
Bruno Bramanis.
Anders Eliasson.

Kommentar:
“Ett skapligt gäng, eller hur…!?”

Anders Eliasson har också en alldeles egen favoritlista från sin aktiva tid.

Rolig gubbe:
Rolf Wainikka.

Grym person:
Rustan Lundbäck.

Ambitiös:
Niklas Simonsson.

Bästa-bäste-kompis:
Thomas “Pallas” Palmqvist


Svensk mästare i olika roller som såväl spelare, tränare, ungdomsledare och sportchef under en 30-årsperiod. Ingen matchar Anders Eliassons guld-cv som vuxen Sävehof-are fram till 2017. Och smeknamnet får han bära med sig resten av livet – även om Mr Kamikaze är på väg att stämpla ut från föreningen.

Eftersom detta handlar om en intervju i serien Återblicken väljer vi att backa bandet innan vi berättar mer om framtiden. Anders Eliasson är ingen äkta Sävehof-produkt i akt och mening att han aldrig spelat i något av föreningens ungdomslag. Moderklubben heter IK Baltichov i Lerum där talangen var yngst i en syskonskara på tre (även fem år äldre Björn och två år äldre Annica ingick). Lille Anders var stor och stark redan som liten. Togs ut till både junior- och ungdomslandslag trots att Baltichov aldrig fanns med i de fina salongerna på högsta nivå. Självklart fick han ögonen på sig. Elitserieklubbarna tre mil söderut jagade honom tidigt. HP Warta, Västra Frölunda och Redbergslids IK – alla ville ha honom. Men IK Sävehof vann dragkampen.

– Baltichov hade missat kvalet till ettan. Sävehof spelade inte i högsta ligan, men det kändes som ett rätt och lagom steg att ta. Inte minst för logistiken. Det var närmare från Lerum till Partille än till Hisingen och Frölunda.

Hur värvningen gick till våren 1986 är en annan femma. Det pratades om muntliga löften som inte stod i det kontrakt som Anders till slut skrev på när de legendariska Sävehof-ledarna Gunnar Quist och Stefan Albrechtson bjöd furstligt på en nyöppnad Kina-krog.

– Abbe och jag har en deal där han uppfyllt alla avtal. Bland annat att han skulle vara toastmaster på bröllopet när jag gifte mig med Mercedes 1993, berättar Anders hemlighetsfullt.


Handbollsmässigt kom Anders Eliasson in i exakt rätt läge – både personligen och för Sävehof. Peder Järphag hade flyttat. Danny Sjöberg (Augustsson) tillkommit i spelartruppen som jagade en plats i högsta ligan. Som 19-åring bidrog nyförvärvet från Lerum med massor. Bland annat med 153 mål på 23 matcher den första säsongen när Sävehof samtidigt och äntligen tog klivet upp i elitserien.

– Första milstolpen avklarad, konstaterar Mr Kamikaze 30 år senare.

Han missade emellertid elitseriepremiären på grund av skada – men kom snabbt tillbaka med besked och råge. Året därpå togs han ut i A-landslaget som Bengt Johansson tagit över efter Roger “Ragge” Carlsson i samband med Seoul-OS 1988. Men den blågula karriären stannade vid blott nio landskamper.

– En och en halv om året, ungefär, om man räknar fram till 1994 då jag sa till Benga-Johan att jag inte ville vara med längre.

0 Varför?

– Det är en sak mellan honom och mig.

Hösten 1993 fick Sävehofs dåvarande storskytt i alla fall vara med i Super Cup och delade hotellrum med lagkompisen Staffan Olsson. Staffan hade fått ett anbud från en tysk ligaklubb i lägre divisionen – men ville inte riskera sin landslagsplats.

Anders Eliasson tänkte annorlunda:

– Jag  och vår nybildade familj hade ingenting att förlora med att flytta till Tyskland några år.

TV Jahn Duderstadt låter inte så sexigt i handbollssammanhang jämfört med Kiel, Flensburg, Berlin, Gummersbach och Rhein-Neckar Löwen. Men Anders och Mercedes drog iväg och under de fem åren i Tyskland föddes också barnen Charles och Mimmi.

– Det tog inte lång tid innan jag blev spelande tränare i klubben. Tyvärr drabbades jag av diskbråck, men jag lärde mig massor, fick umgås med familjen på ett annat sätt än om vi varit bosatta i Sverige, och tog med mig  erfarenheter hem. 

Sommaren 1999 stämplade Eliassons in i Partille kommun igen. Partillebohallen stod kvar och valet att fortsätta elitkarriären som 32-åring var enkelt och självklart.

– Det fanns en dröm om att en gång vinna ett SM-guld med Sävehof, erkänner Anders.

Han hade spelat SM-finaler både 1993 och 1994 och förlorat. Mot RIK respektive Drott.

– Någon jävla gång skulle vi väl välta de stora elefanterna!

Det dröjde. Till 2004. När Anders Eliasson egentligen slutat spela handboll året innan och nu var tränare för sonen Charles 10-årslag. Under slutspelet skadades Thomas “Anderstorp” Gustafsson och tränaren Rustan Lundbäck kallade in Anders Eliasson under fanorna när titeljakten pågick som mest intensivast.

– Vi hade förlorat någon fajt mot Ystad i semifinalen, men vann säsongens sista sex matcher inklusive finalen i tre raka mot RIK, minns Anders.

IK Sävehofs första SM-guld, av hittills fem stycken, på herrsidan någonsin. Finalserien var odiskutabel: 28-18, 25-14, 21-19 i bäst av fem matcher till förortslaget från Partille.

– Först uppflyttningen till elitserien 17 år tidigare som rookie. Nu detta som veteran. Magiskt.

0 Hur orkade du komma tillbaka när du slutat?

– Rustans fråga kom inte helt oväntat. Han hade förberett mig på ett inhopp och jag tränade lite extra i skymundan… Så agerar en kämpe, en fajter, med det kanske största Sävehof-hjärta som finns och funnits. Åtminstone bland spelare.


Anders Eliasson spelade alltså sin sista handbollsmatch i maj 2004. Och vann guld. Han tvingades emellertid se avslutningen på finalen från läktaren i Scandinavium eftersom han fått ett rött kort. En av få gånger Mr Kamikaze och domarna inte var överens. Anders Eliasson uppfattades nämligen som en gentleman – både på och utanför planen.

Vid två tillfällen (1993 och 2000) belönades Sävehof-kaptenen med domarnas hederpris “Guldpipan”.

– Det var nog mycket för att jag gav och tog på någorlunda samma villkor.

0 Varför blev det inte fler landskamper än nio?

– Jag kom i fel åldersspann strax bakom alla fantastiska 64:or som dessutom höll på hur länge som helst. Det var inte enkelt att slå sig in.


Efter aktiva karriären har Anders Eliasson kanske ägnat mer tid än någonsin åt handbollen. Som assisterande A-lagstränare, som ungdomsledare, som styrelseledamot, som sportchef.

– Jag har lagt merparten av mitt liv åt Sävehof, slår han fast.

0 Hur kul var det att vinna SM-guld i tränarrollen 2010?

– Nästan lika roligt att stå överst på pallen som spelare…

Alltså sportchef sedan februari 2012 – men snart är även den karriären över.

– Jag meddelade styrelsen redan i vintras att jag slutar i samband med årsskiftet. Jag fyller 50 i höst, barnen är utflugna, och jag vill ägna min tid åt annat. Bland annat mina företag.

Under vintern/våren har Anders Eliasson i god tid lagt ett pussel som ska passa både dam- och herrlaget säsongen 2017/18 – även om senaste säsongen inte gav nya guld i kistan.

Han har de senaste åren fått flera Sävehof-produkter att vända hemåt efter proffsliv utomlands; bland andra Per Sandström, Jonas Larholm. Johan Jakobsson, Johanna Ahlm och Jamina Roberts.

– Vi har ett bra koncept som vi ska värna, tycker Anders.

0 Hur viktig har du själv varit i utvecklingen och att forma framtiden?

– Jag ser mig som en liten del i en väldigt stor organisation.

0 Hur ser du på den stora spelaromsättningen i svensk handboll?

– Det är klart att unga talanger vill ta chansen att flytta utomlands när den dyker upp. Jag kan bara se till mig själv hur jag resonerade 1994. Samtidigt försöker jag med min erfarenhet lyssna på och styra individen som sitter framför mig när vi förhandlar. Jag är ärlig när jag säger att jag alltid har sett till individens bästa även om Sävehof är min uppdragsgivare.

0 Hur lyder ditt motto?

– Visa värme och hjärta, så får du mycket tillbaka.


Anders Eliasson är sommaren 2017 Sävehofs näst meste elitseriespelare (efter Erik Fritzon) och trea i alla tiders skytteliga efter Fritzon och Victor Fridén. Men ingen matchar hans cv som även framgångsrik ledare i väldigt många roller. Och smeknamnet Mr Kamikaze (stridspiloten som kom som en gudomlig vind från Lerum) lär han få leva med.

Text: KJELL-OVE “KOA” ANDERSSON

Lämna e-postadress och häng med!

Lämna e-postadress och häng med!

.