Thomas “Pallas” Palmqvist

Thomas “Pallas” Palmqvist

”Pallas” minns Partillebohallen – och följer med till Partille Arena

De pågående slutspelen blir det sista för Sävehof i Partillebohallen. I höst flyttar klubben in i Partille Arena och därmed går en 50-årig epok i graven. I några artiklar ska vi här på webbsidan minnas Partillebohallen – matcherna, spelarna, profilerna och framgångarna. Först ut är legendariske vaktmästaren, lagledaren, materialaren och tränaren Thomas ”Pallas” Palmqvist, 65.

– Jag hade ju kunnat gå i pension, säger han. Men jag kör två år till, jag vill ju hänga med till nya arenan.

Framgångssagan Sävehof går i mångt och mycket hand i hand med Thomas Palmqvists år i Partillebohallen, som vaktmästare för kommunen och därtill i en rad funktioner i föreningen.

– Jag började på Fritid 1975 och på den tiden var det mest på Vallhamra IP jag höll till, berättar Palmqvist, som egentligen aldrig går under något annat namn än Pallas.

1986 blev ”Pallas” materialare för Sävehofs a-lag och två år senare flyttades också hans arbetsplats från Vallhamra till Partillebohallen.

– Ja, det har blivit 28 år vid det här laget, skrattar han. Och under de åren är det inte många matcher jag har missat. Jag jobbar ju oftast när det evenemang här.

Hur många matcher har det blivit genom åren?

– Haha, ingen aning. Jag har aldrig räknat, men det måste vara tusentals. Men jag gillar det, det känns som jag jobbar med min hobby, det blir som en livsstil.

Sammanlagt blev det 13 år som ”matris” i a-laget. Efter det har det blivit jobb med både a-pojkar och flickjuniorer. Just nu är Pallas med i teamet runt tjejerna som är födda 1997 och 1998.

– Jag har ju fyllt 65 och har väl tänkt att dra ner lite, men samtidigt vill jag vara kvar i verksamheten. Jag gillar ju när det rör på sig och händer lite grann.

Thomas Palmqvist är från början ingen handbollskille utan kommer från hockeyn och fotbollen. Men i mitten av 80-talet fick Sävehofikonen Gunnar Quist och dåvarande A-lagstränaren Håkan Drath upp ögonen för den engagerade vaktmästaren.

– Första året jag var med kvalade vi oss upp i elitserien. Jag minns att vi slog Kristianstad i den sista matchen där med 32-22 och jag tror vi hade 15-3 i paus, så visst blev det bra start och sedan dess är jag riktigt handbollsbiten, men självklart följer jag också hockeyn och fotbollen.

Du har jobbat med Partille Cup också?

– Ja, jag har hjälpt till med det mesta där, men inte nu längre. Jag tror kommuninvånarna i Partille är lite ledsna över att arrangemanget flyttat in till Göteborg, men samtidigt förstår man ju att det blivit så stort nu att det inte skulle fungera att ha det här ute…

– Sävehof har ju gjort samma resa, gått från att vara en kvartersklubb till att bli världens största förening och därför är det ju bara logiskt att vi lämnar Partillebohallen nu och får det större, bättre och mer modernt.

– Man måste säga att både Gunnar Quist och Stefan Albrechtson gjort ett fantastiskt jobb genom åren med att få den här klubben att lyfta.

Vad har du gillat bäst med Partillebohallen?

– Jag tycker det varit en trevlig arbetsplats, en mysig hall och vi har ju vunnit här för det allra mesta, åtminstone under 2000-talet.

”Pallas” har lite svårt att plocka ut några favoriter bland spelare och tränare under alla år han varit en del av hallen och klubben.

– Det är ju så många…

Försök?

– Danny Augustsson var en favorit, han heter Sjöberg i dag och gjorde det förbaskat bra både i klubblaget och i landslaget under OS 1984. Sedan gillade jag Anders Eliasson och Robert Wedberg också, dem lärde jag känna då och är god vän med än i dag.

– Sedan är det väl klart att spelare som Kim och Larholm kanske nådde ytterligare en nivå om man ser det internationellt.

Bland tjejerna då?

– Bella Gulldén och Johanna Ahlm kommer man ju inte förbi, de har gjort fantastiska saker här i Partillebohallen. Men favoriten är nog ändå Daiva Zinkeviciene, litauiskan som väl vann skytteligan under alla sina år i klubben.

Tränare som sticker ut?

– Håkan Drath som tog oss till elitserien, Ilija Puljevic som fick klubben att ta ytterligare ett kliv uppåt. Och sedan har ju Rustan Lundbäck, Henrik Signell och ”Bagarn” Johansson också haft stor betydelse.

”Pallas” ser nu fram emot flytten ett stenkast bort på andra sidan gatan. Han hävdar bestämt att han inte kommer att sakna Partillebohallen, att han ”blickar framåt”.

– Det är positivt att det händer saker, menar han. Partille Arena kommer att hjälpa oss att bli ännu proffsigare och ännu bättre.

Och du tänker följa med?

– Jajamen, två år till har jag sagt och man vill ju se till att de kommer i gång ordentligt.

Varför kallas du för ”Pallas”, förresten?

– När jag växte upp var vi fyra, fem killar som hette Thomas, då blev det väl ”Pallas” på grund av efternamnet.

TORE LUND

tore@yellowshark.se

Lämna e-postadress och häng med!

Lämna e-postadress och häng med!

.