MatchrapportFinal3HerrHemsida_nyhet-Återställd-Återställd

VINST EFTER DUBBLA FÖRLÄNGNINGAR

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter dubbla förlängningar stod IK Sävehof till slut som segrare i SM-final 3 mot Ystads IF. Fredagens möte i Partille Arena slutade 39–37.
– En vansinnig prestation av killarna, sade huvudtränare Michael Apelgren efter maratonmatchen.

Inför det tredje finalmötet mellan Sävehof och Ystad stod lagen lika på 1–1 i matcher. Det har varit två jämna matcher som hittills utspelats, men inget skulle gå att jämföra med hur det såg ut i Partille Arena på fredagskvällen.

I vanlig ordning var det inte mycket som skiljde lagen åt i paus där jumbotronen den här gången visade att det var försprång för gästerna med 16–15. Den differensen var gällande även med kvarten kvar att spela, men inför den avslutande tiominutersperioden hade Ystad ryckt åt sig tre bollar att gå på.

Med stor tro på spelidén skulle Sävehof ändå hitta en väg tillbaka. Kvitteringen ordnades av Óli Mittún som rakt framför mål fick helt öppen gata och kvitterade till 27–27. Från höger hittade Emil Berlin sedan det långa krysset och inför slutminuten var det helt plötsligt Gulsvart som hade ena foten före sina motståndare.
– Vi kontrade på bra där och fortsatte hela tiden att vara offensiva i huvudet, sade Michael Apelgren om upphämtningen.

Ystad fick in en boll till och förlängning var då att vänta. Efter den första femminutaren ledde bortalaget med 31–30 och var oerhört nära att vinna med uddamålet i slutet av den första förlängningen. Vid ställningen 32–32 fick Kim Andersson fritt läge i det absoluta slutskedet, men då klev Oscar Sävinger ut från sin linje och gjorde sig så stor han bara kunde. Med full kraft skickade Sävinger då upp bollen i arenans tak och dramatiken levde vidare.
– Han var fantastisk för oss. Jag skulle säga att det var väldigt “sävehofigt” att ta den sista från Kim Andersson, som är en av Sveriges bästa handbollsspelare genom tiderna. Jag är oerhört imponerad och väldigt glad att vi har honom i vår klubb, berömde Apelgren.

I den andra förlängningen var det istället Sävehof som var först med att ta iniatitiv. I numerärt överläge gjorde Pontus Brolin 33–32 och kort senare ordnade Felix Möller första tvåmålsledningen i förlängningsspelet. Med så pass lite tid att spela på kan det räcka långt, vilket det också visade sig göra. Från och med då släpptes Ystad nämligen aldrig upp jämsides igen och Gustaf Wedberg punkterade matchen när han till publikens stora jubel satte dit slutresultatet fram till 39–37.

Sävehof leder nu finalserien med 2–1 i matcher, även om det satt långt inne.
– Det är först till tre som gäller, men det är en fantastiskt skön känsla att vinna i kväll.
– Flera gånger kände man att “nu har Ystad det här”, men så kom vi tillbaka på ett sätt som är smått heroiskt. Givetvis hade vi lite flyt också, men det här var en väldigt fin prestation av killarna. Vi gjorde sakerna som vi hade bestämt att vi skulle göra och plötsligt hade vi chansen att till och med vinna efter ordinarie tid, även om det såg ganska mörkt ut mellan minut 50 och 60.

Efter att ha spelat match varannan dag sedan i måndags finns det nu lite fler dagar att ägna åt förberedelse och återhämtning inför SM-final fyra som spelas i Ystad på tisdag. Innan dess vet Apelgren vad han vill ha:
– Förhoppningsvis lite sömn, det har inte varit jättemycket av det den här veckan. Klockan står på minus just nu, så det gäller att samla energi och hitta småsaker att förbättra.

IK Sävehofs målskyttar: Gustaf Wedberg 9, Óli Mittún 9, Pontus Brolin 7, Emil Berlin 4, Felix Möller 4, Adam Blanche 3, Sebastian Spante 2 och Tobias Johansson 1.

Ystads IF:s målskyttar: Elliot Stenmalm 7, Anton Månsson 6, Linus Fernebrand 6, Oskar Joelsson 4, Jakob Nygren 4, Kasper Palmar 4, Julius Lindskog Andersson 3, Jonatan Wilthorn 2 och Kim Andersson 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..