Viktig seger i Ystad

IK Sävehofs herrar vann den tredje semifinalen mot Ystads IF med 31-22 (18-9) på bortaplan och leder nu matchserien med 2-1. Vinsten grundlades genom en stark laginsats och ett effektivt skytte.

IK Sävehofs herrar reste till Skåne för att spela den tredje matchen i semifinalserien mot Ystads IF på bortaplan. Laget vann den förra matchen i Partille enkelt med nio bollar, 34-25 och utjämnade då ställningen i matchserien till 1-1. Det var upplagt för en spännande och oviss tillställning i Österporthallen då båda lagen behövde vinna för att kunna ta ett stort steg närmare en SM-final.

Ystad inleder matchen piggt och lyckas sätta flera ganska enkla mål i upptakten. När fem minuter är spelade leder hemmalaget med två bollar, 4-2. Sävehof får inte riktigt sitt spel att stämma och står för en del tekniska fel. Och uppförsbacken blir brantare för laget bara sekvenser senare då Jesper Nielsen tilldelas ett rött kort och tvingas lämna planen efter endast sju minuter. Sävehof kommer dock igång mer och mer eftersom och när femton minuter är spelade sätter Emil Berggren 6-6 och utjämnar ställningen i matchen helt. Och under halvlekens andra del visar Sävehof en imponerande klass och börjar få utdelning framåt.Thomas Forsberg i målet kommer upp med flertalet riktigt bra räddningar och hjälper sitt lag ta ett rejält grepp om händelserna på planen. Killarna kontrar väldigt bra och är även effektiva i skyttet. När slutsignalen för den första halvleken ljuder leder Sävehof med hela nio bollar, 18-9 och är på väg mot en viktig seger.

Ystad har inga planer på att se sig besegrade och rivstartar den andra halvleken. På drygt sju minuter svarar hemmalaget för sex mål framåt och börjar knappa in på Sävehofs försprång som nu är nere i fem bollar, 20-15. När tio minuter är spelade svarar Emil Berggren får två snabba mål som leder fram till Partille-laget kan få ett litet andrum. Med femton minuter kvar av matchen står det 23-18 till Sävehof som börjar få ordning på spelet igen efter en svagare period. Ystad kämpar och försöker, men är inte nära att hota Sävehofs ledning som växer sig större under slutminuterna. När sextio minuter är spelade står det 31-22 till gästande Sävehof på resultattavlan som tar en väldigt viktig och skön seger.

I och med detta står det nu 2-1 i matcher till Sävehof som vid händelse av seger i nästkommande kamp säkrar en finalplats. Den fjärde semifinalen spelas på torsdag i Partillebohallen. Avkast sker klockan 19.00.

Mikael Franzén är väldigt nöjd med vad laget presterade och ser framemot matchen på torsdag.

– Båda lagen startar matchen lite tveksamt, men efter utvisningen på Jesper Nielsen tycker jag att initiativet svänger över till vår sida. Vi är väldigt effektiva framåt och straffar Ystad hårt. Vi leder med nio bollar i paus och var lite loja i inledningen på den andra halvleken och då kommer de lite närmare. Men vi löser det på ett bra sätt och Ystad orkar inte riktigt hela vägen, säger han.

– Vi gör det väldigt bra bakåt idag. Vi var väldigt fokuserade innan matchen och kände att vi hade något stort på gång. Alla bidrar på ett bra sätt, berömmer han.

På torsdag spelas den fjärde kvartsfinalen och vid seger är IK Sävehof klara för 2012-års SM-final i Malmö och Mikael vet vad som krävs för att säkra platsen.

– Nu har vi två chanser att ta oss till final och siktar på att ta en av dem. Vi måste hålla samma nivå och ha en härlig ödmjukhet. Ystad ska få det riktigt jobbigt att vinna mot oss på torsdag, avslutar han.

Ystads IF-IK Sävehof 22-31 (9-18)

Ystad: Jim Gottfridsson 7 (1), Palle Hansen 5, Martin Bager 3, Sebastian Seifert 2, Pierre Hammarstrand 2 (1), Andreas Thynell 1, Philip Nilsson 1, Martin Wallfridsson 1.

Sävehof: Emil Berggren 9 (2), Victor Fridén 7 (1), Michael Apelgren 5, Robert Johansson 3, Viktor Ottosson 3, Tobias Johansson 2, Fredrik Larsson 2.

Publik: 2014

Domare: Göran Jonsson / Henrik Mäkinen

Text: David Flatbacke-Karlsson

Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..