"Vi gjorde en jättebra säsong"

Även fast det råder sommaruppehåll från elitseriespelet så betyder inte det att Sävehofs spelare är lediga. Medlemmar av både dam- och herrlaget kommer att representera respektive landslag under de kommande dagarna.

En av de sju med Sävehof-anknytning som kommer att beträda planen i matchen mellan Sverige och Polen är Hanna Fogelström. Det lag som vinner dubbelmötet länderna emellan är klara för VM-turneringen i Serbien i december.

– Vi hade högre tempo idag på övningarna än vi hade igår. Sen så körde vi också fys på förmiddagen. Vi tränade på 6-5 och 5-6-spel. Sen avslutade vi med en match, säger 22-åringen efter dagens pass i Örebro.

Det är inte länge sedan 2012-2013 års säsong med klubblaget slutade och Hanna kan titta tillbaka på flera mycket fina prestationer både individuella- och lagmässiga.

– Vi gjorde en jättebra säsong och vann ju alla matcher. Sen hade vi kanske kunnat gjort det bättre mot Lugi i finalen. Men vi kom ändå igång på slutet och var bra i förlängningen. Man ska heller inte glömma att vi spelade Champions League och var rätt okej där. Hoppas vi kan göra det ännu bättre i höst.

Hur upplägget på damernas Europaspel blir är inte klart, men det finns stora förhoppningar på det som komma skall.

– Jag hoppas att vi slipper kvala utan istället går direkt in i turneringen. Någon gång i juni eller juli sker lottningen och då får vi se vad som händer. Det är viktigt att ha kontinutet i det man gör, vilket vi har i truppen. Det skapar trygghet.

Men innan funderingarna kan ta vid alltför mycket på säsongen som väntar gäller det att besegra Polen. Den bedriften ska utföras i en sprillans ny hall.

– Det är kul att få äran att inviga arenan här i Örebro. Den känns lagom stor och kommer nog att passa bra för damhandboll. Det är viktigt att ha fokus i 60 minuter. Vi har haft en del dalar i spelet tidigare. Polen är ett lag som går mycket på inspiration. De har starka skyttar, men på pappret ska vi vinna, berättar Hanna.

Som högerkantsspelare skiljer sig ofta uppgifterna på banan åt från match till match.

– Jag har ju samma roll här i landslaget som i Sävehof. Man får se till att vara mer ännu skärpt på internationell nivå, så som i landskamper och Champions League. Det är högre nivå. Ibland blir det så att niometersspelarna blir mer fria i Sävehof och då får man inte lika många lägen att jobba med. Men det är helt olika beroende på vilka man möter och hur spelbilden ser ut.

Den första kampen i dubbelmötet mot Polen spelas på söndag i Örebro. Returen tar sin plats i Elblag sex dagar senare.

– Det är stor skillnad på hemma- och bortaplan. Resultatet är det som räknas, avslutar Hanna Fogelström.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån