Utblick i Världen – Anton Blickhammar

Inte nog med dubbla SM-guld tre säsonger i följd – Sävehof gör stora avtryck i handbollen på många andra sätt också. Bland annat genom spelarexport. I en liten serie här på hemsidan har vi pratat med några som nyligen lämnat Sävehof för att pröva lyckan på annat håll. Här kommer den första intervjun i serien.

 Hallå där, Anton Blickhammar…

 Du lånades ut till norska Falk redan i november förra året och numera är du ”norrman” på heltid. Hur fungerar det för dig? (boende, språk, handboll)

– Det fungerade bra när jag var utlånad förra året, så jag tyckte att det var ett smart val att stanna ett år till och få spela istället för att sitta på bänken i Sävehof. Jag behöver ju spela för att utvecklas. Språkmässigt är det ju inga problem heller. Jag pratar bara svenska med några norska ord, men alla förstår ju vad jag säger.

Det finns säkert många svenskar som behöver en liten geografilektion. Falk kommer från Horten, men där slutar kunskaperna. Var ligger Horten?

– Ungefär 40 minuter nedanför Oslo och 30 minuter innanför gränsen från Strömstad räknat. Horten är ingen märkvärdig stad, ungefär 25 000 invånare. Men jag trivs bra, bor tillsammans med tre lagkamrater i ett hus.

Är du skyttebäst i laget?

– Nja…jag är väl bland de bästa. Jag får ju mycket speltid också.

Det är dyrare att leva i Norge än Sverige. Märker du det när du handlar?

– Vi delar på kostnader i hushållet, men det är en stor skillnad mot hur det är i Sverige. Det är dyrt. Men jag jobbar en del som snickare också, så det kommer ju in lite pengar den vägen också.

Vad gör du på dagarna när du inte spelar handboll?

– Jag försöker jobba tre dagar i vecka, och andra dagar kan jag träna något extra pass. Sedan försöker jag träffa de kompisar som jag hunnit skaffa här också.

I fotbollskretsar snackas det fortfarande mycket om Anders Svensson i Elfsborg och hans matvanor. Men ryktet säger att Taco-Anders har en kollega i handbollssporten. Stämmer det?

– Det vet jag inte… att jag skulle äta mycket tacos? Jag gillar det, men jag har aldrig tidigare fått höra att det är så mycket…

Hur ofta är du hemma i Partille och hälsar på?

– Det är olika i olika perioder. Just nu har vi mycket matcher och sedan är det ju samlingar med U-landslaget också. Sedan har jag skaffat mig flickvän i Norge, så just nu blir det inte mycket hemresor. Men framåt jul blir det säkert en del dagar i Sverige också.

Du kallas Bajen… men det är väl inte så att du har ett annat favoritlag i svenska elitserien än Sävehof?

– Nä, nä… det har inget med det att göra. Jag har hört Bajen sedan jag var 13 år men det är förstås Sävehof som är nummer 1.

Tack Anton och lycka till!

Text, Mikael Hjerpe

 

 

 

Fler nyheter

Det är tufft att vara Sävehofare! Vi med gulsvart blod..

IK Sävehof säkrade andra raka segern mot Önnereds HK när..

IK Sävehof ordnade 1–0 i finalserien mot Ystads IF när..

Med 27–21 som slutresultat tog IK Sävehof hem den första..