UPPSNACK OCH MATCHPROGRAM

Länk till matchprogrammet >>>

Champions League
Sävehof vs Krim Mercator
12:september 14.00

Uppsnack med Emil Berggren

Efter ett år utan europeiskt cupdeltagande är IK Sävehof tillbaka i finrummet. Säsongens första Champions League-match spelas på söndag i Partille Arena när slovenska Krim Mercator kommer på besök.
– Jag är jätteglad över att vi är på den översta hyllan igen och att vi har så pass hög status inom EHF att vi får den här chansen, säger sportchef Emil Berggren inför årets CL-spel.

Hur har du arbetat för att bygga en trupp som är redo för spel i Europa och överlag mycket matcher den här säsongen?
– Det har varit lite prövningar i och med corona där vi har varit tvungna att sänka budgeten litegrann. Vi har smalnat ner truppen men ändå behållit topparna skulle jag säga. Nu har vi 18 kontrakterade spelare, medan det var 20 stycken förra året.

 Vad har du för tankar inför gruppspelet?
– Såklart är det en jättesvår grupp och vi ska göra allt vi kan för att minst hålla det turkiska laget bakom oss. Sedan ska vi göra allt för att ta skrällpoäng till höger och vänster.
– Just här i början får vi möjligheter att spela ihop oss lite mer. Vi har en del nya spelare och det kanske inte kommer se helt hundra ut i början. I det stora hela kommer Champions League-spelet ge oss erfarenhet och utveckling som vi kommer kunna använda i serien och i ett slutspel.

Till Partille är det ett stjärnspäckat motståndarlag som anländer och vill man se några av de största profilerna inom handboll samtidigt som man supporterar Sävehof från läktarplats, så är det här en gyllene möjlighet när vi välkomnar publiken till premiären av Champions League-säsongen 2021–22.

– Vill man inte bara se våra nya, superhärliga spelare så finns det alltid ett gäng i det andra laget också. Bland annat OS-, VM- och EM-mästarinnan Allison Pineau, en av världens bästa linjespelare i (Dragana) Cvijić, en av de bästa mittniorna senaste åren i (Andrea) Lekić och kanske världens bästa högersexa i Katarina Krpež. Så det finns profiler i både vårt och det andra laget, hälsar sportchef Berggren.

Intervju med Rasmus Overby

För två år sedan ställdes IK Sävehof mot Krim Mercator i Champions League-gruppspelet och på söndagseftermiddagen möts lagen på nytt. Gulsvart är tillbaka på den internationella scenen där premiären hemma i Partille Arena blir en rejäl värdemätare mot högklassigt motstånd.
– Det kommer bli väldigt roligt att representera Sävehof i den finaste turneringen man kan spela i klubblagssammanhang. Jag känner stolthet samtidigt som det är lite spänt och nervöst, medger huvudtränare Rasmus Overby inför gruppspelets första match.

Han nämner att försäsongens möten med danska klubbar har varit särskilt viktiga för att bekanta sig med nivån som motståndet förväntas hålla i det europeiska cupspelet.
– Vi har försökt få till träningsmatcher som liknar Champions League-nivån och det är framförallt så vi har förberett oss matchmässigt. Det går inte att jämföra med motståndarna i Svenska Cupen, då handlar det om två olika typer av handboll.

Overby utvecklar sitt resonemang:
– Det kommer gå mycket snabbare och vara mycket tuffare. Handbollsspelarna vi möter på söndag kommer vara bättre, de har exempelvis två OS-guldvinnare i sin trupp.

När lagen möttes i gruppspelet säsongen 2019–20 slutade det med varsin vinst. Från den upplagan av de slovenska mästarna finns det dock inte särskilt mycket kvar och till stora delar är det en ny sammansättning av spelare som Sävehof ställs emot.
– De har rustat upp enormt mycket jämfört med för två säsonger sedan. Både (Andrea) Lekić och (Allison) Pineau har varit nominerade till världens bästa handbollsspelare och i tillägg har de landslagsspelare på varje position. Vi måste leverera på en extremt hög nivå för att sno en poäng eller två, säger huvudtränaren inför avkast.