Tung seger i Ystad

Sävehofs herrar vann den viktiga bortamatchen mot Ystads IF med 30-24 (15-12) efter en stark laginsats.

Sävehofs herrar reste drygt trettio mil söderut för att möta Ystads IF på bortaplan. Killarna befann sig inför matchen på en tredje plats i tabellen med trettiofem inspelade poäng. Hemmalaget återfanns på platsen över med trettionio plockade poäng. Så det var en upplagt för en spännande kamp mellan två lag som behövde ta poäng för att befästa sin plats i tabelltoppen. Och Sävehof kom till spel med bra självförtroende efter att ha tagit tre raka segrar i serien och dessutom lyckats kvalificera sig till slutspelet i Champions League nyligen.

Sävehof startar matchen piggt och redan efter fem spelade minuter har killarna tagit en ledning med tre bollar, 3-0. Det dröjer nästan sju minuter innan Ystad kan göra sitt första mål för kvällen då Jim Gottfridsson prickar in 1-3.
Hemmalaget har svårt att få sitt spel att stämma i upptakten och det utnyttjar Sävehof effektivt. Efter femton spelade minuter är försprånget uppe i sex bollar, 10-4. Men tre raka mål inom loppet av bara några minuter tar hemmalaget in i kampen igen och det känns som att matchbilden är på väg att svänga över till Ystads fördel. Mikael Franzén tar då en timeout som visar sig vara ett bra drag. Efter det korta lagsnacket svarar killarna för tre raka mål och återtår initiativet spelmässigt igen. Mot slutet av halvleken kryper Ystad närmare i målprotokollet, men när slutsignalen för den första halvleken ljuder så är det ändå Sävehof som sitter i förarsätet och leder tillställningen med 15-12.

Sävehof öppnar även den andra halvleken på ett bra sätt och har inga tankar på att låta Ystad komma närmare resultatmässigt. När fem minuter har spelats leder killarna med sju bollar, 20-13 och har tagit ett rejält grepp om matchen. Ystad kämpar och försöker, men det känns inte som att laget på allvar är nära att hota Sävehofs ledning. Killarna spelar smart och bevakar sitt försprång på ett effektivt sätt. När tio minuter återstår att spela leder laget med 25-19 och ser ut att gå mot två viktiga poäng. Ystad får visserligen igång sin offensiv under slutminuterna och börjar få lite utdelning framåt, men underläget är för att stort att hämta in och när sextio minuter är spelade har Sävehof vunnit matchen med 30-24.

Laget tar i och med detta två väldigt viktiga poäng. Nu är man endast två poäng ifrån andra platsen som innehavs av just Ystad för tillfället. Det här var även lagets fjärde raka seger i elitserien och det verkar som att killarna lyckats pricka formen vid precis rätt tillfälle. Det återstår nu fem matcher att spela av grundserien. Och redan på fredag är det dags för herrarna att ge sig ut på planen igen. Då kommer HK Aranäs på besök till Partillebohallen. Avkast sker klockan 19.00.

 Mikael Franzén är nöjd med vad laget presterade och tycker att man hade bra kontroll på det stora hela:

– Jag tycker att vi gör en väldigt stabil match idag. Siffrorna var lite i underkant i den första halvleken och vi hade kunnat haft en större ledning. Men jag tycker att vi kontrollerar matchen på ett riktigt bra sätt. Vi gör ett bra dagsverke utan att göra någon jättematch.

Mikael berömmer Niclas Barud, Emil Berggren och Tobias Johansson som alla bidrog till spelet på ett bra sätt.

– Nu gäller det att fortsätta plocka poäng då vi har en riktigt bra chans på andra platsen efter dagens seger. Vi möter Aranäs i nästa match. Det är min gamla förening och dessutom står ju Jerry Hallbäck som tränare på andra sidan vilket betyder lite extra för mig och spelarna, säger han och skrattar.

Ystads IF-IK Sävehof 24-30 (12-15)

Målskyttar:
Ystad: Martin Bager 8, Philip Nilsson 7 (1), Gustav Thulin 3, Jim Gottfridsson 3, Julius Martinsson 2, Ola Netterheim 1, Björn Grön 1.
Sävehof: Victor Fridén 6 (1), Niclas Barud 4, Fredrik Larsson 4, Emil Berggren 4, Eric Forsell Schefvert 3 (1), Tobias Albrechtson 3, Robert Johansson 2, Erik Fritzon 2, Tobias Johansson 1.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

OS I PARIS MED SÄVEHOF 25 juli till 11 augusti..

 Hårt jobb lönar sig. Emma Andersson, Ida Landberg och Tindra..

Förlängningar! Thea Blomst, Elin Ernelind och Amanda Källström har förlängt..

Madeleine Rehnberg skriver nytt kontrakt! Madde kom från IF Helton..