Tung förlust i toppmötet

Sävehofs damer förlorade seriefinalen i Lund mot Lugi med 30-24 (14-13).

Det var dags för seriefinal i damhandbollens elitserie. Sävehof kom till spel som obesegrad serieledare och skulle nu ta sig an andraplacerade Lugi på bortaplan. Tjejerna låg inför matchen sex poäng framför sina motståndare och kunde vid en seger ta ett stort kliv mot seriesegern. Hemmalaget i sin tur behövde poängen för att inte tappa chansen till en första plats. Så det var upplagt för en spännande kamp i Lund.

Matchen inleds avvaktande och det dröjer nästan fem minuter innan kvällens första mål görs av Lugis Nathalie Hagman. Sävehof får inte gång sitt spel i upptakten och först efter åtta spelade minuter kan Ida Odén göra Partille-lagets första mål när hon prickar in 3-1. Det är Lugi som har det mesta av spelet och när femton minuter har gått leder hemmalaget med 7-4 efter att Sabina Jacobsen varit framgångsrik offensivt och svarat för fyra mål. Men tjejerna börjar få igång sin offensiv och efter några snabba mål är man med i matchen på allvar igen och utgången känns väldigt oviss. Trots den spelmässiga uppryckningen så är det ändå Lugi som vinner den första halvleken med minsta möjliga marginal, 14-13.

Sävehof får en bra start på den andra halvleken och efter två spelade minuter sätter Karin Isaksson 15-15 och utjämnar kampen helt. Och bara minuten senare tar tjejerna ledningen för första gången i matchen genom Louise Sand. Hemmalaget har dock inga tankar på att släppa iväg Sävehof i målprotokollet och kvitterar ställningen till 18-18 efter nio spelade minuter. Och på drygt tio minuter svarar Lugi för fem raka mål och drar iväg till en ledning med fyra bollar, 25-21. Tjejerna försöker hitta en väg tillbaka in i matchen men hemmalaget är för starka idag och vinner till sist tillställningen med 30-24 vilket innebär två blytunga poäng i kampen om en plats i toppen.

En tung förlust för Sävehof, vars obesegrade svit i serien stannade på sjutton matcher. Men laget behåller fortfarande greppet om serieledningen med fyra poäng när fem matcher återstår. Och chans till revansch finns redan på lördag när tjejerna reser den korta biten till Göteborg för att möta BK Heid i en derbymatch.

Magnus ”Bagarn” Johansson är nöjd med lagets moral, men medger också att Lugi förtjänande de två poängen.

– Vi kämpar på bra, men Lugi var strået vassare och vinner rättvist. Vi fick inte till något riktigt tryck på dem i andra halvlek när vi hade ledningen och då kunde de dra ifrån. Vi vinner som ett lag och förlorar som ett lag.

– Nu ska vi först smälta den här förlusten innan vi laddar om inför matchen på lördag. Då siktar vi på att vinna, säger han.

Lugi HF-IK Sävehof 30-24 (14-13)

Målskyttar:

Lugi: Maria Adler 11, Sabina Jacobsen 6, Nathalie Hagman 6, Hanna Ringdahl 2, Petra Skogsberg 2, Amanda Åkerman 1, Anna Lagerquist 1, Linn Larsson 1.

Sävehof: Ida Odén 5, Hanna Fogelström 4, Jenny Alm 4, Edijana Dafé 3, Louise Sand 2, Linn Blohm 2, Martina Adamsson Jensen 2, Frida Tegstedt 1, Karin Isaksson 1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..