Handboll, Handbollsligan, Sävehof - Skövde

SUNNEFELDT INFÖR SEMIFINAL 1

På fredagskvällen inleds semifinalspelet för Sävehofs herrlag. IFK Skövde står för motståndet och det är ett förberett och fullt motiverat gulsvart lag som tar sig an matchserien.
– Det är två jämna lag som möts, säger Oskar Sunnefeldt inför matchen.

Fyra stabila prestationer på hög nivå tog IK Sävehof vidare från kvartsfinalserien mot HK Malmö. Naturligtvis spred detta en härlig atmosfär i laget, men även om grundserien ibland var upp och ner så har tron på att tillhöra toppen alltid funnits där, oavsett vilka motståndare som har stått på andra sidan.
– När vi vann mot Malmö med 3-1 i matcher så var det svårt att beskriva. Det var en otroligt go känsla, säger mittnian Oskar Sunnefeldt.
– Utifrån kan jag tänka mig att det upplevdes som att det var fantastiskt bra av oss, men vi i gruppen har större mål än så. Men såklart, att slå Malmö med 3-1 i matcher är en boost.

Kvartsfinalserien är en del av historien, nu är det fullt fokus på Skövde och det stundande semifinalspelet.
– När vi nu fick Skövde så blir det grymma matcher att se fram emot. Det är ett grymt lag och vi vet om att det krävs att vi kommer upp i nivå för att vi ska vinna mot dem. Egentligen som mot alla andra lag, men Skövde har något extra känner jag. Såklart är det matcher man ser fram emot, man går bara och längtar.
Hur har uppladdningen inför första mötet sett ut?
– Den har sett bra ut. Vi har tränat på bra här nu under påsken, både fysiskt och med bra handbollsträningar.

Under grundserien har det blivit förluster vid samtliga tre möten med laget som slutade trea i tabellen. En tuff uppgift mot en stark enhet är vad som väntar.
– De är bra kollektivt. Jag känner inte att de har någon direkt enskild spetsspelare, men det är (Matias Helt) Jepsen i mitten som styr och ställer.
Sävehof kommer naturligtvis att försöka hitta rätt recept för att stoppa även Skövde. Mot Malmö fick vi se ett gulsvart lag som tände till lite extra, att laget utvecklats och hittat rätt.
– Vad det beror på vet jag inte riktigt, medger Sävehofs nummer sex.
– Men slutspel är alltid slutspel och vi har överraskat, om man säger så. Men just i gruppens dynamik så tycker jag att vi är så här bra, vi är inte förvånade. Vi har varit lite upp och ner men det är skönt att det sitter klaff än så länge i slutspelet i alla fall.

För egen del har Oskar Sunnefeldt presterat på en hög nivå under hela säsongen. Förutom ett ständigt gediget försvarsarbete, slutade han tvåa i Handbollsligans skytteliga med ett snitt på över fem mål per match och under slutspelet leder han återigen den interna statistiken vad gäller att hitta motståndarmålets nät.
– Jag är en sådan spelare som gillar att ta taktpinnen. Tränaren säger till mig att jag ska göra det jag är bäst på inför varje match. Det är inget jag tänker på, men jag vet att jag är en viktig spelare för laget och försöker bibehålla det.
Upplever du att motståndarlagen försöker ha extra koll på dig nu i jämförelse med tidigare?
– Ja, helt klart. Jag känner en jättestor skillnad. I försvaret är de tidigt uppe på mig och målvakterna vet var jag skjuter när jag kommer i vissa lägen. Det blir lite ”mind games” och schack mot varandra, säger han med ett leende.
– Men det är väl så det ska vara, speciellt i slutspelet nu när man möts flera gånger under en kortare tid. Jag brukar inte ändra på så mycket, men försöker anpassa mig i läget och se hur det ser ut.

När det kommer till att få till överraskningsmoment gäller det att få till en variation i spelet. Sävehof har flera hot att sätta in för att störa motståndarna, är det inte Sunnefeldt så finns det spelare på samtliga positioner som kan gå in och stå för en jättematch. Att lyckas med att få flera pjäser att leverera samtidigt kan skapa ett mer komplext spel.
– Det är väl något vi har snackat om, men det är alltid svårt. Varför vet jag inte riktigt, men det vi ska bli bättre på är att få fler spelare involverade i spelet. Det är svårt och om en spelare är het så bygger vi upp så att han kommer i bra lägen och det tycker jag har gått bra för oss. Men en dimension är att få fler spelare involverade i spelet.

Nu är det inte långt kvar till matchstart. Klockan 19:00 är det avkast i Arena Skövde och Sunnefeldt ser tveklöst fram emot att det ska dra igång.
– Att spela slutspel är det roligaste man vet och det kommer mycket folk till arenan. Det är bara att köra ”all in”. Det är klart att man är nervös också nu när det är semifinal, men samtidigt är det en matchserie och allt står inte och väger i matchen på fredag.
– Man vill inte sväva för långt, men vi vill såklart spela final och vinna. Men först måste vi vara realistiska, nu möter vi Skövde här och känner att det är två jämna lag som möts. Det är inget som säger att Skövde ska vinna och det är inget som säger att Sävehof ska vinna utan det är en kamp i 60 minuter.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..