Storseger för Sverige

Sverige hade som väntat inga problem att besegra Azerbajdzjan, när kvalet till damernas EM 2010 inleddes inför 1 361 åskådare i Arena Skövde på torsdagskvällen. Blågult vann med hela 31-11 efter 13-6 i halvtid.

– Jag är mycket nöjd med hur vi genomförde matchen. Vi var förberedda på hur motståndaren skulle spela och det blev så. Vi är ovana med att vara klara favoriter i en landskamp som nu. Vi brukar få spela med strupen på halsen. Men det gick ju bra, sade förbundskapten Per Johansson på presskonferensen.

– Vi vill ju vara duktiga på att försvara oss och det lyckades vi utmärkt med i denna match. Släppte endast in 11 mål, tillade Per.

Per J. framhöll flera spelare i laget. Bl a nämnde han Sabina Jacobsen, Gabriella Kain i målet, Therese Wallter och Majsan Johansson (kom in på slutet). De tre sistnämnda med Skövde HF-anknytning.
Matchen mot Azerbajdzjan var Sveriges från början till slut. Sverige gjorde 1-0 redan efter 26 sekunder genom Linnea Torstenson.

Azerbajdzjan hängde med i målfabrikationen någorlunda i början, men svenskt 4-1 efter 5 minuter blev 5-2 efter 10, 8-2 efter 15, 9-4 efter 20 och 9-5 efter 20 min till paussiffrorna 13-6.
Efter 41 minuter var siffrorna 19-9, varpå Sverige gjorde 9-0 på 10 minuter och matchen var definitivt körd.

Matilda Boson (Aalborg) stod över matchen på grund av vadproblem och Johanna Ahlm (Viborg) ”rehabbar” fortfarande ena foten. Lisa Wirén (Leipzig), hälseneskadad i juni 2008, gjorde comeback i landslaget. Och det som tremålsskytt.

Sabina Jacobsen (Lugi) utsågs till bäste spelare i Sverige. Sexmålsskytt denna kväll, liksom Linnea Torstenson (Aalborg).

Samtliga fjorton spelare var i aktion, och åtta av dem blev målskyttar.
Noterbart är dock att de båda kantspelarna Petra Skogsberg och Jenny Wikensten gick mållösa från plan.

Målet vaktades i 50 minuter av Gabriella Kain (Odense GOG) och Cecilia Grubbström (Sävehof) avlöste de sista tio. Kain spelade strålande. Noterades för 15 räddningar. Flera av dem av hög klass, bland annat två straffar. Och Grubbström visade också strålande takter under den korta tid hon vaktade målet.

Det svenska försvaret hade en någorlunda lätt kväll, och stod upp ordentligt mot de långa skyttarna i Azerbajdzjan. Kom de inte åt att skjuta från nio meter, försökte de tränga sig igenom det kompakta svenska försvaret. De lyckades bra för de fick totalt elva straffar. Sex gick i mål, fem missades.

Det blågula anfallet hade också en tämligen lätt afton, då det Azerbajdzjanska försvaret ibland sprang bort sig och bjöd på ”gator” för de svenska skyttarna. Prickskyttet för Sverige var dock inte det allra bästa. Vi räknade till femton missade skott plus två straffar.

Sveriges målskyttar: Linnea Torstenson (Aalborg) 6, Sabina Jacobsen (Lugi) 6, Therese Wallter (Aalborg) 5, Karin Isakson (Sävehof) 4, Lisa Wirén (Leipzig) 3, Angelica Wallén (Skövde) 3, Tina Flognman (Odense GOG) 2, Isabelle Gulldén (Sävehof) 1, Anna-Maria Johansson (Esbjerg) 1.

Domare: Ivars Cernavskis och Edmunds Bogdanovs från Lettland.
Utvisningar: Sverige: 3 x 2 minuter, Azerbajdzjan: 4 x 2 minuter (inklusive ett rött kort för Sakina Abasova).

Publik: 1 361.

På söndag möter Sverige på bortaplan Tjeckien, som på onsdagen förlorade mot Ungern borta med 24-20 i grupp 2.

– Det är en nyckelmatch. Tjeckien har många rutinerade spelare som är ute i Europa och spelar klubbhandboll. Om vi vinner då har vi 4 poäng och det är ju en utmärkt start på EM-kvalet, sade Per Johansson avslutningsvis.

Text: Björn Persson & Jan Wigren
Foto: Viktor Ljungström

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..