Handboll, SHE, Sävehof - H65 Höör

STELLA HUSELIUS HAR MÅLSÄTTNINGEN KLAR

Med en orädd attityd och stark vilja att utvecklas är Stella Huselius en av flertalet akademispelare som hittills fått chansen i seriespelet för IK Sävehof den här säsongen. SHE-debuten klarades av i höstas och nu har nya målsättningar satts upp.
– Man lär sig nya saker hela tiden och kommer med något nytt varje träning. Det är jättekul och man suger in allt som en svamp, berättar 17-åringen.

Att släppa fram debutanter har nästintill varit mer regel än undantag när det kommer till Sävehofs SHE-säsong. En av dem som visats förtroende är Stella Huselius som gjorde sin första seriematch för A-laget när H65 Höör besegrades i mitten av oktober.
– Det var jättekul, såklart. Jag var så pumpad med adrenalin så jag kommer knappt ihåg situationen men jag minns att jag kom in och bara körde, säger hon om debuten.

Premiärmatchen har följts upp med flera ytterligare framträdanden där vi har fått se glimtar av en proaktiv vänstersexa som gärna spelar med fart, men som även kan visa upp sin finess och knorra in bollen i trängda kantlägen.
– Jag älskar att kontra och kan till exempel bjuda på en stegisättning eller något i en-mot-en-situationer på kanten. Jag tycker det är kul att utmana lite så att det händer något ute på kanten, förklarar Stella när hon ombeds berätta om egenskaperna som personifierar henne som spelare.

Efter att först ha spelat i Tyresö och därefter Skuru var det i samband med gymnasievalet som hon bestämde sig för att byta färger till den gulsvarta kombinationen. Flyttlasset gick västerut och då menar hon att valet inte var särskilt svårt.
– Sävehof kändes som ett självklart val för mig. Allting här är så himla proffsigt, det talade till mig och även att man får så mycket möjligheter här. Här finns allt man kan drömma om och när man väl är här så blir man så bortskämd.
– Man får kläder tvättade, behöver inte tvätta bollar och det finns sjukgymnaster som hjälper en dagen efter om man har skadat sig. Man får lyx som man inte har i alla lag och jag är jättetacksam för att det är på det sättet här.

Innan första minuterna på planen i matchsammanhang med Sävehofs damlag inträffade en annan stor händelse i karriären. Sommaren 2021 samlades hennes ålderskull för ett första mästerskap med det svenska landslaget på U17-nivå. Bland de uttagna namnen fanns Stella Huselius.
– Det var jättekul och väldigt nervöst första gången man fick sätta på sig landslagströjan. Dessutom var det några från Sävehof med också, vilket var kul. Man kände sig stolt för man vill alltid representera Sverige, så det var en ära.
På sju EM-matcher gjorde hon sammanlagt 23 mål när Blågult den gången fick nöja sig med en tolfteplats i turneringen.
– Jag tror inte att vi var så samspelta, så det var svårt att få till ett lagspel. Det blev lite att man fick göra sitt bästa utifrån vad man kunde. Sedan hade det även kunnat gå bättre för mig själv, men det kanske handlade om nerver och lite sånt.

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Den match där 17-åringen fått visa mest av sin kapacitet i Sävehof-sammanhang hittills var semifinal-returmötet i ATG Svenska Cupen mot Skuru strax innan jul när hon noterades för fyra gjorda mål. Matchen avgjordes efter ett shootout-spel som gick hela vägen till sudden, där motståndarna dock tyvärr drog längsta strået.
– Det var första gången jag fick starta och verkligen spela ordentligt, så jag är faktiskt nöjd med min insats där. Sedan hade man kunnat sätta en och annan boll till såklart. Men det var väldigt surt att vi förlorade. Man hade velat vinna, det hade varit pricken över i:et. Vi får ta dem nästa gång!
Att det var de regerande svenska mästarna som ställde upp på motsatt planhalva ägnade hon inte särskilt många tankar åt när spelet var igång.
– Nej, jag går bara in och kör. Jag har så mycket adrenalin i kroppen att jag knappt tänker. Det är bara att köra och inte visa någon respekt för motståndarna.

2021 bjöd alltså på debut i Sävehofs damlag, samt första mästerskapet med det svenska U17-landslaget. Stella berättar att hon har en vana att sätta upp tydliga målsättningar för sig själv inför framtiden – det gäller även när vi nu klivit in i ett nytt år.
– Jag vill etablera mig i laget mer än vad jag gjort hittills. Eftersom jag kanske inte spelar så mycket nu, så tar jag verkligen alla chanser jag får på planen och bara kör. Så framåt hoppas jag att jag etablerar mig mer och mer.
Hur ambitionerna med laget ser ut?
– Man vill ju ta SM-guld, såklart. Det hade varit riktigt nice.

IK Sävehof spelar bortamatch mot Skara HF i kväll 7:e januari med avkast klockan 19:00.

— Erik Malmqvist

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..