STARK INSATS MOT GYÖR

En imponerande prestation hemma mot Györi Audi ETO KC stod IK Sävehof för på söndagen när det slutligen inte skiljde mer än tre mål till poäng. Efteråt beskrev huvudtränare Jesper Östlund insatsen som en av de bästa sedan han kom till klubben.

När Györ klev in i arenan gjorde de sin närvaro känd såväl på plan som läktare. Inför avkast toppade det ungerska storlaget Champions League-gruppen med maximala tio poäng efter fem spelade omgångar – således var det en utmaning av den allra högsta svårighetsgraden som väntade Sävehof på söndagen.

Under den inledande kvarten stod Gulsvart upp på ett imponerande sätt. Fem minuter in var ställningen 1–1 och efter dubbla ungerska mål, svarade Sävehof med samma mynt efter boll i nät från först Carmen Martín och därefter Nina Koppang. Från 5–5 gjorde Györ dock ett ryck på fyra mål, vilket fick Jesper Östlund att begära eftermiddagens första timeout.

Nina Koppang satte stopp för bortalagets måltrend när hon gjorde 6–11. Innan halvtidssignalen gjorde lagen sedan ytterligare två mål var.

Trots ett tidigt numerärt underläge minskade Sävehof distansen upp till giganterna från Ungern i inledningen av den andra halvleken. På kontring gjorde Elin Ernelind 14–17 och då fick gästernas Ulrik Kirkely nog och tryckte på timeout-knappen.

I mer eller mindre långa perioder har Sävehof visat att laget står sig kapabla på den här nivån under hösten, men den här gången varade det så gott som i samtliga 60 minuter och dessutom mot svårast möjliga motståndare. Med dryga kvarten kvar att spela skiljde endast ett mål och drömmen om poäng gick att ta på. Johanna Bundsen radade upp räddningar och kvitteringsmöjlighter dök upp.

Hela vägen till lika-läge nådde dock aldrig Gulsvart. Ett matchavgörande ryck från Györ kom med ungefär fem minuter kvar att spela, men mer än tre mål skulle i slutändan inte vara skillnaden mellan lagen. Matchen i Partille Arena slutade 26–29.

IK Sävehofs målskyttar: Nina Koppang 8, Thea Blomst 4, Carmen Martín 4, Ida Sembe 2, Felicia Granat 2, Johanna Bundsen 1, Thea Stankiewicz 1, Elin Heikka 1, Elin Ernelind 1, Stina Wiksfors 1 och Thea Kylberg 1.

Györi Audi ETO KC:s målskyttar: Nadine Szollosi-Schatzl 5, Stine Bredal Oftedal 5, Emilie Hovden 5, Estelle Nze Minko 5, Eun Hee Ryu 3, Kari Brattset Dale 2, Viktoria Györi-Lukacs 2, Line Haugsted 1 och Veronica Egebakken Kristiansen 1.