MatchrapportFinal3DamHemsida_nyhet-Återställd-Återställd

SM-GULDET SÄKRAT PÅ HEMMAPLAN

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag svenska mästare! Årets finalserie mot Önnereds HK går i mål med 3–0 i matcher efter seger med 30–22 i torsdagens avgörande.

Från start till mål målades den tredje SM-finalen i gulsvarta färger. Johanna Bundsen släppte enbart en boll förbi sig under de tolv inledande minuterna och vid det läget hade Sävehof redan hunnit göra åtta mål framåt. Tongivande i både offensiv och defensiv, i både avslut och bollstölder, var Emma Mihailovic.

Den fina starten gav en marginal för Sävehof att gå på och i paus var ställningen 16–8.
– Det var en smått otrolig start på matchen från vår sida, kommenterade Jesper Östlund.

I början på andra minskade Önnered avståndet till sex måls marginal. I ett tålmodigt Sävehof-anfall prickade Nina Koppang sedan in lagets första mål efter paus och dämpade på så sätt det momentum som motståndarna eventuellt var på väg att hitta.
– Det var många gånger där jag tänkte ta timeouten i dag, men jag höll den. Jag kände ändå en stress när de började äta sig ikapp. Sedan tycker jag att vi hittade något typ av lugn i mitten av den andra halvleken där vi även hittade några nycklar.

Till slut var det odiskutabelt var guldet skulle hamna – det skulle stanna i Partille. Segersiffrorna i säsongens allra sista match skrevs till 30–22 och för 17:e gången i historien kan vårt damlag rättmätigt kalla sig för svenska mästare. Sammanlagt blev det 3–0 i matcher mot Önnered.

Som helhet har säsongen varit fylld av känslosamma ögonblick, både positiva och negativa. Det har varit firande av cupguld, långa resor ute i Europa, korsbandsskador, andra typer av skador och slutligen ett SM-guld.
– Det har varit jätterörigt och svårt i år. Vi har egentligen aldrig fått någon kontinuitet, utan hela tiden behövt lappa och laga. Vi har haft spelare som spelar på ovana positioner och det är många unga spelare som gör sin första säsong och som har utvecklats i raketfart.
– Nu står vi här och vinner båda titlarna den här säsongen igen. Jag är så oerhört stolt över laget, både över de unga som gjorde sin första final och även de etablerade. Bundsen och Carmen (Martín) var jättebra i dag.

Att ett så pass ungt, och på många håll orutinerat, lag kan ta sig hela vägen högst upp på pallen i både cup och mästerskap är något att fortsätta bygga vidare på inför kommande säsonger.
– De är sjukt orädda och det är inga vanliga talanger som kommer upp här. Jag har jobbat på elitnivå i rätt många år nu och jag ser att det finns något unikt och extra i många av de här tjejerna som kommer att dominera svensk handboll i många år framöver.

Avgörandet av finalserien markerar slutet av Östlunds framgångsrika tid i föreningen. I samband med firandet kallade kamikaze på vår huvudtränare som utan att tveka greppade megafonen och drog igång en segersång.
– Det var otroligt hur de slöt upp i dag. Energin som de gav oss var magisk, sade Östlund om Partille-publiken.
– Just nu njuter jag av varje ögonblick för jag vet att det är några av mina sista här i klubben.

IK Sävehofs målskyttar: Emma Mihailovic 7, Nina Koppang 5, Laura Jensen 4, Carmen Martín 4, Thea Kylberg 4, Johanna Bundsen 2, Stina Wiksfors 2, Elin Karlsson 1 och Thea Blomst 1.

Önnereds HK:s målskyttar: Fanny Elovson 4, Evelina Källhage 3, Thess Krönell 3, Siw Aabech 3, Moa Boqvist 3, Line Homdrom Rusten 2, Ella Sjöberg 2, Nora Lundell 1 och Linnea Wester 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..