Handboll, SHE, Final 3, Skuru - Sävehof

SM-GULDET ÄR SÄVEHOFS

IK Sävehof är svenska mästare för 14:e gången på damsidan! Detta efter att laget vunnit med 27-26 i en dramatisk tillställning som innebär att det sammanlagt blev vinst med 3-0 i matcher mot Skuru.

Precis som i senaste finalmatchen var det Skuru som kom iväg bäst. Hemmalaget tog en 2-0-ledning, men längre än så släppte Sävehof inte ifrån dem. Linnea Pettersson gjorde Sävehofs första mål fram till 1-2 efter ett rappt anfall. Wilma Kroon Andersson räddade i nästa anfall och därefter kunde Olivia Mellegård kvittera. Elin Hallagård med ett genombrott som gjorde att matchen svängt över till gulsvart ledning.

Sedan var matchen jämn en period, men efter tjugo minuter började Sävehof rycka lite. Emma Fernis satte 10-7 och i samma sekvens visades en Skuru-spelare ut, vilket gav ökade möjligheter. Vid signalen för halvtid var det Sävehof som ledde med 13-11 efter att Ulrika Olsson i hemmalaget fått och förvaltat chansen från sju meter i vad som var halvlekens sista aktion.

I samband med den sekvensen visades även Elin Karlsson ut och halvlek nummer två inleddes därmed i numerärt underläge. Kort senare drabbades även Linnea Pettersson av en tvåminutare. Sävehof lyckades ändå spela 1-1 under den perioden tack vare ett gediget försvarsspel och en fullträff signerad Johanna Ahlm.

Isabella Mouratidou stod också för ett par klassräddningar vilket gjorde att Sävehof kunde behålla ledningen. Skuru skulle dock komma tillbaka och kvittera efter några snabba omställningar. Med knappt tjugo minuter kvar att spela kom 17-17 och då valde Rasmus Overby att ta timeout.

Avslutningen blev dramatisk. I ett välfyllt Eriksdalshallen var det helt plötsligt inget av lagen som lyckades hitta nätet. 22-22 stod sig i mer än fem minuter innan Skuru lyckades göra nästa mål. De ökade även på till en tvåmålsledning, men Sävehof gav sannerligen inte upp. Efter mål av Nina Dano och Emma Fernis var det kvitterat med 13 sekunder kvar att spela. Det läget stod sig halvleken ut och förlängning skulle avgöra den här tredje SM-finalmatchen.

Lagen gjorde varsitt mål i den första förlängningshalvleken innan det skulle avgöras. Den som såg till att guldet till slut säkrades var Emma Fernis. När hon satte 27-26 var det guldmålet som säkrade föreningens 14:e SM-guld på damsidan.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..