Skön derbyvinst efter sent ryck

IK Sävehof drog det längsta strået i prestigemötet med Alingsås HK. Herrarna vann med 27-24 (10-10) i Partillebohallen.

Matchen inleds, precis som förväntat, tufft och det smäller tidigt rejält i duellerna. Det är tätt ute på banan, och lagen har till en början svårt att komma fram till bra möjligheter. Efter fem minuter står det 1-1 på tavlan. Alingsås tar sedan över skeendet en aning, och är ruskigt effektiva. En kort stund senare leder gästerna med tre bollar, 5-2.

Sävehof får igång sitt anfallsspel – bakåt är man med i högsta grad från start – allt efterhand. Man ser till att hitta vägar igenom Alingsås-defensiven, där Mikael Aggefors agerar stabil sista utpost. När 20 minuter avverkats sitter ärkerivalen dock fortsatt i förarsätet, 8-6. Sävehof kämpar vidare, och snart är ställningen kvitterad. Sebastian Karlsson krutar in 8-8.

Hemmalaget tar ledningen i slutskedet av den första halvleken. Det verkar länge som att Sävehof ska få gå till paus med ett försprång, men i den sista skälvande sekunden utjämnar Johan Fagerlund till 10-10.

Sävehof kommer ut lite starkare efter vilan, och gör ett par snabba mål. De gulsvarta har ett litet spelmässigt övertag, utan att för den delen förmå att gå ifrån sina motståndare i protokollet. Alingsås segar sig kvar i tillställningen. Med tio minuter på klockan av den andra hälften är läget oerhört ovisst i och med 15-15-resultatet som lyser på tavlan.

Det fortsätter att svänga kraftigt gällande vilka som har initiativet, och publiken – varav ett stort antal Alingsås-supportrar finns på plats – förbereder sig sakta men säkert för en nervdallrande avslutning. Då, när allt står och väger som mest, kliver Mattias Thynell in i handlingen och svarar för flera mål inom en kort tidsintervall. Sävehof jobbar till sig en komfortabel marginal, 24-21, lagom till dess att fem minuter återstår.

Niclas Fingren är också en bidragande orsak till att Sävehof kan rycka iväg, medan Peter Johannesson stoppar merparten av Alingsås-försöken när bortalaget försöker närma sig sent. Sävehof vinner till sist med tre bollar, 27-24, och jublet vet inga gränser bland spelare och ledare som dansar i ring.

IK Sävehof – Alingsås HK 27-24 (10-10)
Målskyttar:
Sävehof: Mattias Thynell 7, Niclas Fingren 7, Viktor Ottosson 4, Victor Fridén 3 (1), Oskar Ysander 2, Jonathan Edvardsson 1, Sebastian Karlsson 1, David Florander 1.
Alingsås: Felix Claar 4 (3), Johan Fagerlund 4 (1), Pontus Johansson 3, Johan Nilsson 3, Jesper Konradsson 2, Marcus Enström 2, Daniel Tellander 2, Oscar Bergendahl 1, Pål Wetterbrandt 1, Fredrik Larsson 1, Emil Frend Öfors 1.

Utvisningar: IKS: 2×2 AHK: 3×2
Domare: Mirza Kurtagic / Mattias Wetterwik
Publik: 1 468

Text: David Flatbacke-Karlsson

Med 32–31 som slutresultat i torsdagens bortamöte med HF Karlskrona..

Chans till kvartsfinal i European League! – än lever hoppet..

Ett svängigt derby mot Önnereds HK fick avsluta grundserien av..