SERIESEGER EFTER VINST I SISTA OMGÅNGEN

IK Sävehof står som vinnare av grundserien efter att ha besegrat toppkonkurrenten Skuru IK med 28–24 i den avslutande omgången.
– Det var ett mål som vi satte upp i juli och vi är väldigt glada över det här. Vi ville väldigt gärna bli nummer ett, sade huvudtränare Rasmus Overby belåtet efter att Sävehof säkrat seriesegern.

I den allra sista grundserieomgången skulle det fastställas om det var Sävehof eller Skuru som skulle få kalla sig själva för seriesegrare säsongen 2021-22. Inför måndagskvällens möte i Nacka Bollhall skiljde två poäng till Skurus fördel, men i kraft av bättre målskillnad skulle Sävehof kunna gå om vid seger.

Tidigt kopplade Gulsvart ett första grepp om matchen när Anne Tolstrup gjorde både 3–1 och 4–1. Hemmalaget återhämtade sig dock från det underläget, men sedan växte övertaget på nytt i ett skede där Ellie Åström Nilsson var tongivande med sina satsningar i numerärt underläge. När Frida Högaard stegade in i banan från högernio-position och sedan vred tillbaka sitt avslut i mål med drygt fem minuter kvar till halvtidssignalen betydde det 13–8, vilket fick Skuru att begära sin andra timeout för kvällen.
– Jag är stolt över vår första halvlek där vi fick dem dit vi ville. Vi stressade (Alexandra) Bjärrenholt så de kom till stressade lägen, samtidigt som Sofie (Börjesson) gjorde en bra match, kommenterade Rasmus Overby.
– Även anfallsmässigt träffade vi där vi ville och det var ett bra kollektivt anfallsspel från oss i den första halvleken.

I paus ledde laget med 16–9 efter en halvlek där Börjesson visat prov på varför hon är den målvakt i SHE som har bäst räddningsprocent. Här stoppade Börjesson fler avslut än vad som passerade hennes mållinje och direkt i öppningen av den andra halvleken stod hon för ännu en parad.

Mycket kamp och vilja präglade sedan halvlek nummer två där Skuru till en början kröp närmare. Sävehof lyckades dock ständigt behålla kommandot och kunde slutligen säkra segern.
– De började halvleken i spel sju mot sex och sedan kom det någon utvisning som kanske stressade oss lite, men jag tycker ändå att vi höll huvudet kallt hela vägen. När de spelade sju mot sex kunde vi inte lösa Bjärrenholt på samma sätt som tidigare. Det betydde att hon kom närmare och kunde göra det bättre än i första.

Vinsten med 28–24 innebär att Sävehof tar klivet förbi Skuru i tabellen och säkrar förstaplatsen. Därmed är det åttondeplacerade VästeråsIrsta som väntar i kvartsfinal när slutspelet nu tar vid.
– Nu ska det bli kul med slutspelet, det är de här matcherna man kämpar för som handbollsspelare. Det blir en tuff kvartsfinal och jag tror att matcherna mot Västerås kommer vara annorlunda jämfört hur det var senast i Partille Arena, berättade Overby när han blickade framåt.

Skuru IK:s målskyttar: Alexandra Bjärrenholt 6, Vilma Matthijs Holmberg 6, Elin Hansson 3, Ellen Voutilainen 2, Clara Bergsten 2, Wilma Schelin 2, Felicia Palm Robertsson 2 och Jennifer Johansson 1.

IK Sävehofs målskyttar: Jamina Roberts 7, Anne Tolstrup 5, Laura Jensen 4, Trine Mortensen 3, Frida Högaard 3, Ellie Åström Nilsson 3, Thea Blomst 2 och Tamara Haggerty 1.

– Erik Malmqvist