Handboll, Handbollsligan, Kvartsfinal 4, Sävehof - HK Malmö

SEMIFINALPLATSEN SÄKRAD

IK Sävehof är nu klara för semifinal även på herrsidan! Detta efter att HK Malmö besegrats med 29-28 på onsdagskvällen, vilket betyder att Sävehof tar hem kvartsfinalserien med 3-1 i matcher.
– Fantastiskt skönt, fastslog en mycket glad Anders Eliasson kort efter slutsignalen.

Det hann inte gå särskilt många sekunder innan Sävehof fick chansen i numerärt överläge. Det tillfället utnyttjades direkt av Viktor Ottosson som såg till att göra matchens första mål. Kollegan på högerkanten, Sebastian Karlsson, ville inte vara sämre när han sedan dubblerade den gulsvarta ledningen. Nästa tre mål kom från Malmö-håll som alltså ryckte åt sig ledningen efter en positiv Sävehof-start.

Sävehof tog matchens första timeout efter knappa tio minuters spel, då hade Malmö utökat sitt målmässiga övertag till 6-3 och det var svårt för hemmalaget att hitta rätt i offensiven efter den effektiva inledningen.

Ett målvaktsbyte med fingertoppskänsla blev det som tog Sävehof tillbaka in i kampen med full hastighet. Agust Eli Björgvinsson hade haft svårt att hålla bollen borta från nätet och då klev Simon Möller in och stoppade de två första skotten han fick emot sig. Energinivån steg och detta gjorde att Sävehof kunde skapa kontakt med gästerna igen och avståndet krympte till blott ett måls marginal igen. Karlsson fixade kvitteringen till 12-12 efter att Möller räddat bollen och satt igång spelet för en omställning i Formel 1-fart. Efter 30 minuters spel var det ändå Malmö som satt i förarsätet men inte med mer än 16-15 på jumbotronen i Partille Arena.

Det var inte den skarpaste starten på halvlek nummer två av Sävehof. Oskar Sunnefeldt prickade in lagets första mål i halvleken och då hade matchklockan nästan hunnit ticka upp till sju minuter. Detta hade kunnat bli kostsamt, särskilt eftersom Malmö så småningom lyckades bygga upp en femmålsledning. Det gulsvarta laget gav dock aldrig upp och uppbackade av inte minst Kamikazes i ena hörnet, tog energin aldrig slut.

Vi fick bland annat se en period där kvitteringarna duggade tätt. Jonas Larholm levererade ett genialiskt studsinspel fram till Christoffer Brännberger när Sävehof ordnade kvitteringen till 22-22. ”Crippa” har burit ett tungt lass i framförallt defensiven i den här matchserien, men denna onsdag kväll fick han sannerligen igång målskyttet också. Sex fullträffar noterades Brännberger för sammanlagt, varav flera av stor vikt.
– Väldigt skönt att få bidra med det också, sade Crippa om sin målproduktion. 
– Framåt kanske det var min bästa insats, men bakåt har jag gjort det bättre i andra matcher. Det är ju så att man syns mer när man gör mål och i dag fick jag ta den rollen för laget, vilket var kul.

Nästa kvittering stod Sunnefeldt för när han använde sitt fina spelsinne till att placera bollen i det öppna bortamålet från en position djupt ner på egen planhalva. Kort senare utspelade sig en underbar sekvens där Sebastian Karlsson snodde åt sig bollen efter att han vräkt sig fram och vunnit en lös boll. Bollen hamnade sedan hos Jonathan Edvardsson som ordnade själva definitionen av ett viljemål. Ensam mot flera Malmö-spelare tog han sig förbi och fick in bollen. 26-26 visade jumbotronen och det var mindre än fem minuter kvar att spela. Och sedan var det äntligen Sävehofs tur att ta ledningen.
– Vi vände det här med vårt sju-sex-spel när de hade 22-17, menade manager Anders Eliasson.
– Vi fick flyt och medgång i det, medan de blev oroliga och tappade lite. Vi fick mer träff på det och Agust kom in och tog bollarna i det läget, fortsatte han och pekade på att ännu en målvaktsförändring spelade roll.

Återigen arbetade Karlsson effektivt i defensiven, tog bollen och denna gång var det Brännberger som var hur säker som helst i avslutet. Detta var nyckeln. För även om Malmö kvitterade, så släppte Sävehof inte det vunna momentumet ifrån sig och till slut blev det seger och säkrad semifinalplats efter Jonas Larholms spik i kistan fram till 29-28.
– Malmö var mycket bättre och skarpare i deras spel i dag och vi kom inte riktigt upp i den nivån vi ska vara på. Men hallå, nu är vi här och bröt trenden av hemmaförluster, sade Eliasson och syftade på att det här var första gången det blev hemmaseger när Sävehof och Malmö ställts mot varandra den här säsongen.  
– Det känns jättebra. Nu är det bara att njuta lite i kväll och så ska vi börja ladda för nästa.
Även Brännberger ser fram emot vad som väntar härnäst.
– En riktig moralseger och nu är det bara att ta det vidare. Vi ska ta nästa också, vi tror stenhårt på oss själva och nu ska vi till final!

Fler nyheter

A-LAGSSPELARNA ÄR FADDRAR FÖR VÅRA UNGDOMSLAG! Johanna Forsberg gästade sitt..

Söndagskvällens match mot Hammarby IF var jämn hela vägen. Inte..

I den fjärde gruppspelsomgången av Champions League ställdes IK Sävehof..

14.00 SÄVEHOF – BUCURESTI (D) Damerna spelar Champions League och..