SEGER NÄR SLUTSPELET STARTADE

Repris på förra säsongens kvartsfinalserie i form av möte med HK Malmö. Men ingen repris vad gäller resultatet. Redan i den första kvartsfinalen plockade IK Sävehof en viktig bortaseger när slutspelet äntligen inleddes på söndagseftermiddagen!

Det dröjde innan IK Sävehof fick igång ett flyt i målskyttet i Baltiska hallen i Malmö. Jonas Larholm satte förvisso igång målfabrikationen i matchen när han hittade rätt från straffkastlinjen. Sedan skulle det bara bli ytterligare ett gulsvart mål under matchens första tio minuter. Vid det läget hade William Bogojevic dessutom redan noterats för två tvåminutersutvisningar så någon drömstart var det inte tal om. HK Malmö hade det dock inte heller helt lätt med målskyttet under den perioden men var ändå två bollar före.

Malmö utökade sedan försprånget till fyra bollars marginal efter ungefär en kvarts spel. Sävehof lyckades sedan hitta en bättre defensiv lösning när 5-1-systemet iscensattes och halvlekens andra halva tillhörde bortalaget. Med två minuter kvar av halvleken kontrade Viktor Ottosson in 12-12 och såg på så sätt till att ställningen var tillbaka på lika-läge. Lagen lyckades sedan göra varsitt mål innan matchklockan visade 30 minuter.
– Vi jobbade stenhårt i försvaret och jobbade oss in i matchen. Vi trodde på det och killarna gjorde ett riktigt hästjobb ute på planen, sade manager Anders Eliasson om hur laget arbetade sig ikapp och fortsatte sedan prata om beslutet att gå över till 5-1-försvar:
– Då gör vi 6-3 under den perioden och det är en väldigt bra taktisk manöver. Sedan gick vi över till att ligga lågt i början på andra för att sedan växla igen.

Sävehof växte således in i matchen och målmässigt var det Oskar Sunnefeldt som ledde styrkorna med fyra gjorda mål under matchens första halva. Det var även mittnian som gjorde den andra halvlekens första mål och såg till att den positiva energin varade över halvtidspausen.

Om inte tidigare, så infann sig slutspelskänslan definitivt i starten på andra när tre utvisningar delades ut i samma situation. Sävehof kom att få spela i numerärt underläge trots att det var Jonathan Edvardsson som drogs omkull. Spelmässigt skulle det dock inte få någon särskild betydelse utan ställningen hölls fortsatt jämn trots få spelare på banan.

Agust Björgvinsson klev upp mer och mer och höjde sin räddningsprocent med nästan tjugo procentenheter i andra, från 19 till 37,5. Detta gjorde att Sävehof kunde växa ytterligare och det uppstod ett antal lägen att kliva upp i en tremålsledning. När dessa lägen infann sig ville det sig dock inte. Istället var det Malmös tur att hämta ikapp och efter 60 minuters spel, med 21-21 på resultattavlan, gick det fortfarande inte att skilja lagen åt.
– Generellt hade vi fantastiskt bra skärpa och intensitet i vårt spel. Agust växer också in i matchen och tar många avgörande bollar, hyllade Eliasson sin isländska målvakt.
– Det var många minuter där vi inte gjorde mål och då körde vi sju-sex vilket var positivt. Sen hade vi möjligheten att avgöra matchen innan förlängningen men sen var det inget snack.

I förlängningsspelet valde Andreas Stockenberg och Anders Eliasson att fortsätta satsa på sju-mot-sex-spel och det fick önskad utdelning. En kylig studspassning nådde fram till Sebastian Karlsson som fick igång målskyttet och det var högersexan som kom att spela en målmässig huvudroll när matchen skulle avgöras. Totalt gjorde han fyra mål i förlängningen när Sävehof till slut vann med 28-25.
– Kul att se att vi bara fortsatte och fortsatte. En riktigt lagseger, sammanfattade managern vinsten.

Vinsten ackompanjerades av Sävehof-ramsor som ekade härligt i Baltiska hallen. Mer av liknande vara hoppas vi på när det är dags för rond två hemma i Partille Arena nu på torsdag (28:e mars).
– Vi ska njuta ikväll men sen är det bara att ladda om för ny match på torsdag. Vi är fullt medvetna om att det är bäst av fem och Malmö är ett bra lag. Inget är klart men vi fick en bra start så det är vi nöjda med. Nu kommer de vara ännu hetare och vi ska göra vad vi kan. En bra start för Sävehof, avslutar Eliasson med sikte mot kvartsfinal två.