Seger efter dramatik för herrarna

En bit in i andra halvlek slappnade vi av. Vi på läktaren – och spelarna på planen. Ställningen var 21–12 och Tatran Prešov såg ut att ha gett upp fullständigt. Tatrans tränare Rastislav Trtík såg ut som en bister ubåtskapten där han stod med sammanbitna läppar och armarna i kors. Sävehof visade att man hade lärt sig läxan från de två första matcherna och tog vara på sina chanser. Men så hände något…

Vi satte pausbullen i halsen när Tatran spelade ut sitt sista kort och började med en aggressiv press i ett enormt utgrupperat försvar. Sävehov tappade helt rytmen och och blev av med bollen flera gånger med snabba baklängesmål som följd. Den dittills storspelande Thomas Forsberg i målet såg plötsligt ut som en helt vanlig elitseriemålvakt samtidigt som hans tankeläsande kollega Jakub Krupa spikade igen helt.

Självsäkerheten i hemmalaget försvann på några minuter. Tatran närmade sig steg för steg mot ett paralyserat Sävehof. Det var inte förrän Erik Fritzon bröt igenom och gjorde ett par mål som de svarttröjade vaknade till liv igen. Nu var skillnaden bara två mål. Raset var stoppat – men det skulle bli värre. Med ett par minuter kvar att spela var slovakerna ikapp, 31–31 och i anfallet därpå åker Johan Jakobsson på en utvisning.

Nu viftade ubåtskaptenen som besatt på bänken och började räkna hem två poäng. Men då hade han inte räknat med Daniel Bergquist och Michael Apelgren. Bergquist hade bytts in i målet och gjorde några omöjliga räddningar på skott från linjen – den viktigaste just vid ställningen 31–31. Sedan Jonathan Stenbäcken ordnat en kompensationsutvisning på Jan Sobol når bollen Apelgren som inte lyckats med mycket tidigare i matchen. Med en stor portion vilja tar han sitt lag till ny ledning.

Tatran plockar ut sin målvakt och går till anfall med sju spelare när machuret stod på 59:21. De tvingas till avslut med tio sekunder kvar. Bollen går visserligen i mål, men man bjuder Sävehof på ett sista avslut. Vid avkastet är Tatrans mål fortfarande tomt, antingen ser inte hemmaspelarna detta eller också är de fullständigt iskalla. Efter tre, fyra snabba passningar får Apelgren bollen i famnen och vräker in segermålet med en sekund kvar att spela. Jösses…

MATCHFAKTA
Sävehof: Victor Fridén 7, Johan Jakobsson 6, Michael Apelgren och Jonathan Stenbäcken 5, Robert Johansson och Erik Fritzon 3,  Tobias Albrechtson 2.
Tatran: Alexandr Radcenko och Radoslav Antl 5, Peter Tumidalsky 5, Jan Sobol och Vojin Menkovic 4, Dainis Kristopans 3, Michal Urban och Dominik Krok 1.
Utvisningar Sävehof: 8×2 min. Tatran: 9×2 min.
Publik: 2 369

Text: Mikael Karlholm

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..