Sävehof vs Lugi

Nu är det dags även för herrarna att inleda sitt slutspel. Sävehof ställs mot Lugi i kvartsfinal, och inleder på bortaplan.

Vi vill naturligtvis veta hur det resoneras i de båda lagen och ställde därför ansvariga tränare till svars – vår egen Magnus Johansson och Lugis Tomas Axnér.

 Kvartsfinalen är en duell i bäst av fem matcher. Lagen har mötts två gånger i Elitserien med tre dagars mellanrum under säsongen, och vunnit var sin gång – 28-22 när Sävehof vann och 23-19 för Lugi.

Här har du frågorna och tränarnas tankar ett dygn före avkast.

Det har varit uppehåll i nästan två veckor för landslagsspel just innan slutspelet – hur har ni utnyttjat den tiden?

Johansson: – Vi har förstås tränat, inte jättehårt men förberett kropparna på slutspel. Den fysiska träningen har hamnat i en explosiv fas. Och den här veckan har det blivit mer taktiska dispositioner, det blir så när man ska möta ett lag flera gånger på kort tid. Vi har kommit överens om hur vi ska hantera Lugi och oss själva.

Axnér: – Vi har tränat ganska hårt, och det gjorde vi även innan Drott-matchen i sista omgången eftersom den var betydelselös. Vi har haft några spelare borta på landslagsuppdrag men det har Sävehof också haft. Vi har lagt fokus på att hitta rätt fysiskt, och nu dagarna innan match har vi fokuserat mer på Sävehof.

Vad har du just nu för tankar om motståndaren i kvartsfinalen?

Johansson: – Lugi är laget som gått bäst i serien på vårkanten. De har imponerat stort, ett storväxt lag med bra målvakt och bra samarbete mellan målvakt och försvar. Sedan har de bra individer också, ett skyttestarkt lag, spelskickligt och komplett.

Axnér: – De är desamma nu som alltid. Sävehof har en hög högsta nivå och är ganska likt mitt eget lag. Klubbarna är också lika varandra. Jag känner inte att vi är favoriter på något sätt utan det här är helt öppet. Dagsform, känsla och taktik förstås kommer spela stor roll.

Ni har mötts två gånger, vunnit var sin match segrarna har gått till bortalaget. Betyder det att hemmaplan inte är så värdefull som man kan tro?

Johansson: – Nej, om man jämför med andra lag kan det vara så i detta fallet. Men lag som Kristianstad, Ystad och Alingsås är kända för att ha hjälp av hemmaplan och sin publik. Sedan hoppas jag att vi i vår kvartsfinal kommer få till ett härligt klimat i båda hallarna, för det är så det ska vara i ett slutspel.

Axnér: – Nej, jag tror faktiskt inte att det har det. Bortsett från Kristianstad tror jag att vi har bästa bortafacit i Elitserien den här säsongen, sedan har vi inte varit riktigt så stabila på hemmaplan som man kan önska.

Vad tror du kommer avgöra vilket lag som tar sig till semifinal?

Johansson: – Det finns många saker som har betydelse. Det handlar om att få till sina grejer och stopp på motståndarens. Till exempel förstafas kontringar – man får massa energi när man gör det bra själv och det tar energi när man får det emot sig. Det är mycket mentalt i ett slutspel, och det är precis så det ska vara.

Axnér: – Dagsform och taktik har vi nämnt. Målvaktsmatchen blir också viktig – här har vi två bra målvakter. Sedan blir försvarsspelet viktigt för oss, och jag tror att Sävehof resonerar att anfallsspelet blir viktigt för dem.

Här är speldagarna för kvartsfinalerna (avkast klockan 19 alla matcher):

torsdag 14 april i Lund
tisdag 19 april i Partille
torsdag 21 april i Lund
ev måndag 25 april i Partille
ev fredag 29 april i Lund

 

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..