VINSTKUNGÄLVBORTAHLDAMHemsida_nyhet

SÄVEHOF VÄNDE OCH VANN MOT KUNGÄLV

Trots en tuff start på matchen kunde IK Sävehof jobba sig tillbaka och slutligen vinna borta mot Kungälvs HK. Lördagseftermiddagens segersiffror skrevs till 27–23 efter att laget som mest legat under med åtta bollar.

I bortamatchen mot Kungälv var huvudtränare Jesper Östlund inte alls nöjd med lagets start. Redan i den fjärde spelminuten lade han fram timeout-kortet när det var underläge med 0–2. Ytterligare två bollar i nät från hemmalaget hanns med innan Sävehof kunde göra sitt första för kvällen. Elin Ernelind stod för det efter att ett kombinationsspel mellan Emma Mihailovic och Laura Jensen öppnat upp en yta på vänsterkanten. Något trendbrott skulle det dock inte handla om när det var gulsvart underläge med 1–6 efter tio minuters spel.

Östlunds nästa timeout kom efter tolv minuter och underläge 2–8. Sju Sävehof-utespelare ställde sedan upp på planen för att återstarta spelet, men inte heller det taktiska draget fick önskad effekt. Att sedan dra det tillbaka till sex-mot-sex skulle istället visa sig vara rätt beslut. Inte minst var det lyckat att sätta Laura Jensen som spelmotor med uppgift att vrida upp tempot. Gång efter gång avlossade det danska energiknippet rappa skott som hemmaförsvaret inte hängde med på.

När Sävehof väl hittade den nyckeln så gick det undan. Även försvarsspelet kuggade i på ett helt annat sätt, vilket inte minst personifierades av en annan av eftermiddagens huvudpersoner, Thea Kylberg. Hon läste av passningsvägarna i Kungälvs offensiva spel och bröt då in med perfekt tajming för att vid två tillfällen stjäla bollen. Den andra gången ledde ingripandet fram till kvittering och 12–12 på resultattavlan. Från straffkastlinjen tog Nina Koppang sedan för första gången upp laget i ledning och i paus ledde Sävehof med 14–13.

I stora delar av den andra halvleken befann sig Sävehof en eller ett par bollar före Kungälv. Det var först med kvarten kvar att spela som det började luta mot ett gulsvart ryck av matchavgörande karaktär. Kylberg klev då fram och gjorde tre mål i tät följd, vilket betydde att ställningen omvandlades från 20–20 till 23–20.

Kungälv närmade sig sedan med två raka mål, men sedan inträffade det som visade sig fälla avgörandet. Ett nytt mål från Kylberg, därefter från Jensen och till sist från Elin Ernelind betydde övertag med 26–22 och färre än fem minuter kvar att spela.

Absolut ingenting kunde stoppa Kylberg denna eftermiddag. Därför var det talande när slutresultatet till 27–23 fastställdes av den hårdskjutande högernian när hon med sitt åttonde avslut i matchen gjorde sitt åttonde mål.

Trots lagets knackiga start på matchen var de två poängen i Handbollsligan säkrade. Serieledningen är därmed intakt, även om Skuru skuggar på lika många inspelade poäng efter femton omgångar.

Kungälvs HK:s målskyttar: Alma Jöhnsson 6, Mia Lagumdzija 4, Alva Söderbom 3, Elin Cindric 3, Madeleine Lindgren 2, Kristina Zubonja 2, Line Stenberg 2 och Elin Leissner 1.

IK Sävehofs målskyttar: Laura Jensen 8, Thea Kylberg 8, Stina Wiksfors 4, Nina Koppang 3, Elin Ernelind 2, Ida Sembe 1 och Emma Mihailovic 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

OS I PARIS MED SÄVEHOF 25 juli till 11 augusti..

 Hårt jobb lönar sig. Emma Andersson, Ida Landberg och Tindra..

Förlängningar! Thea Blomst, Elin Ernelind och Amanda Källström har förlängt..

Madeleine Rehnberg skriver nytt kontrakt! Madde kom från IF Helton..