Handboll, Dam, VM, Sverige - Polen

SÄVEHOFSNACK – OLIVIA MELLEGÅRD

Sävehof-snack är en ny intervjuserie där vi fördjupar oss i en Sävehof-profil och först ut är Olivia Mellegård. 21-åringen berättar här bland annat om känslan när hon skrev på för Sävehof, det senaste VM-slutspelet och studierna som hon bedriver parallellt med handbollskarriären.
”Hon är en väldigt duktig spelare som passar in i vår målsättning att bredda spelet med färre fasta positioner och med det skapa en större rörlighet i vårt anfallsspel”. Så lät det från huvudtränare Henrik Signell när IK Sävehof för snart tre år sedan presenterade Olivia Mellegård som klubbens nyförvärv. Den beskrivningen håller än idag. När Mellegård i samband med den här intervjun ombeds lista sina främsta egenskaper som handbollsspelare nämner hon snabbheten, spänsten och vad hon själv menar är en hyfsad spelförståelse. Ute på handbollsplanen håller Mellegård framförallt till på vänsterkanten och även om hon står uppskriven på vänstersex-positionen, så får hon även en hel del minuter från nio meter.
– Man är mer delaktig i spelet som niometare, så den positionen tycker jag också om. Där kan jag vara både skytt och genombrottsspelare, medan på kanten så är det mest kantavslut som gäller. Men som helhet tycker jag att det är roligt att kunna rotera runt på de olika positionerna.

Med flera i släkten som är och har varit aktiva handbollsspelare på elitnivå var det kanske inte någon skräll att även Olivia valde den vägen.
– Eftersom min brorsa började spela och min pappa var tränare för honom så hängde jag ganska ofta med till hallen för att leka av mig. Då blev det naturligt att jag hade en boll att hålla på med och på den vägen är det.
Hon började sedan ta egna kliv upp via Önnereds HK i västra Göteborg och ska vi tro henne så inledde hon inte som stjärnan i laget. Istället är det en stadigt uppåtgående utvecklingskurva som har gjort henne till spelaren hon är idag.
– Jag skulle inte säga att jag var så jättebra när jag var yngre. Men när jag blev äldre så fick jag spela på olika positioner och då kände jag att jag kunde utnyttja det. Jag har utvecklats varje år och när jag fick chansen i ungdomslandslagen så tog jag ytterligare steg. När jag sedan kom till Sävehof utvecklade jag mig inom seniorhandboll.
Men det var inte heller bara på handbollsplanen som Mellegård visade sig vara talangfull som tonåring. En plats i stadslaget i fotboll hade hon också, men när det var dags för gymnasieval var det handbollen som kallade.
– Det vägde lite mellan handbollen och fotbollen när jag var 15. Jag sökte och kom in på handbollsgymnasiet och då valde jag det. Eftersom att det blev fyra extrapass med handboll i veckan så kunde jag inte kombinera längre.

Sommaren 2015 skedde flytten till Sävehof. Såklart inte ett helt obekant lag för henne och under Mellegårds år i Önnered blev det många dueller lagen emellan.
– Jag tyckte att det var kul att få frågan av Sävehof och för mig har Sävehof alltid varit ett bra lag i min åldersgrupp. Vi hade alltid tuffa matcher mot dem. Sedan visste man ju om den historia som Sävehof har med damlaget, så jag kände att det skulle vara kul att få vara med i ett sådant lag och en sådan klubb. Jag var sugen på att spela internationellt och då blev det ett naturligt val.
Redan första säsongen i den gulsvarta tröjan fick hon känna smaken av SM-guld och när hon tänker tillbaka på den maj-dagen och finalen i Malmö Arena är det med ett leende på läpparna.
– En av de bästa dagarna i mitt liv, det var grymt roligt! När det var några minuter kvar så ledde vi med några bollar och då kände vi att vi skulle vinna. Då kunde man bara njuta. Det var så himla roligt att spela den dagen och att få känna den känslan.
Minnena från den senaste finalen är dock inte lika muntra. Mellegård konstaterar kort och gott att finalmotståndarna Höör var det bättre laget just den eftermiddagen och att det därför inte blev ett nionde SM-guld i följd för IK Sävehof.

Den här säsongen har varit lite upp och ner för Sävehof i SHE. Mest iögonfallande är den negativa sviten på sex raka förlustmatcher som tog sin början precis innan VM-uppehållet i november-december.
– Sedan efter VM så förlorade vi mot både Höör och Lugi och det var tuffa motstånd. Det var en annorlunda situation och det märkte vi när folk är vana att damlaget nästan ska gå på räls. Därför blir det kanske mer uppmärksammat när det inte går 100 % som vi vill. Man märkte av det, men samtidigt arbetade vi i laget med vad vi kunde göra bättre i nästa match.
– Vi fick inte till försvarsspelet till 100 %, vi släppte in en del samtidigt som vi inte gjorde tillräckligt många framåt. Det var mer helhetsmässigt som det inte fungerade, det gick inte att peka på någon enskild detalj riktigt.

Ketchup-effekten. Helt plötsligt släpper det och för Sävehofs fall var det i bortamatchen mot dittills obesegrade Höör i början av januari.
– Där fick vi till ett väldigt bra försvarsspel. Vi gick ner i 6-0-försvar och spelade väldigt aggressivt, tidigare hade vi spelat 3-2-1. Även målvaktsspelet fungerade jättebra den matchen, analyserar Mellegård.
Sedan den 28-23-vinsten har laget radat upp segrar och i skrivande stund är den uppe i sju raka. Fyra omgångar återstår innan slutspelet, men ännu är det för tidigt att börja prata om det.
– De här kommande fyra matcherna blir väldigt viktiga för placeringen. Sedan i slutspelet beror det på vilka vi får möta, men jag hoppas absolut att vi kommer vara med och slåss om finalplatser igen.
Hur viktigt är det att ni har besegrat Höör och Skuru (etta respektive tvåa i tabellen) på sistone?
– Det kan vara bra för självförtroendet och visa att det är möjligt och att vi kan vara med där uppe. Samtidigt har vi inte vunnit mot Lugi som ligger trea, så det är som det är.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Mellegårds fina prestationer i gulsvart har även belönats med en plats i blågult. Två mästerskap med Sverige på seniornivå har det blivit hittills för 21-åringen och senast var det VM i Tyskland. Det var framförallt på vänstersex-positionen som hon konkurrerade då och där fick hon sällskap av den tidigare sävehofaren Loui Sand. En fotskada hindrade Sand från spel i inledningen av turneringen och det gav möjlighet för Mellegård att visa upp sig på den stora scenen.
– Jag hade inte räknat med det, men det var bara att försöka göra det så bra som möjligt. Det är aldrig roligt att någon får en skada och speciellt inte i sitt egna lag inför en turnering.
Även om det blev förlust i premiären så blev mästerskapet som helhet en framgång för det svenska laget. Förstaplatsen i gruppen säkrades och därefter slogs först Slovenien och därefter Danmark ut.
– Det gjorde att vi fick spela om medaljerna i Hamburg, vilket hade varit lite av vårt mål hela tiden, säger Mellegård.
Väl på plats i Tysklands näst största stad blev det två förluster, först mot Frankrike i semifinalen och därefter i matchen om bronset mot Nederländerna.
– Jag kände en väldigt stor besvikelse efter förlusten i bronsmatchen, speciellt när man fick se det andra laget ta emot medaljerna. Men när man kom hem och fick smälta det lite, så insåg man att vi faktiskt tog fjärdeplatsen.
– Men det var ändå segt, tillägger hon. Vi känner att vi kan gå långt nu och nästa gång kanske vi går ännu längre.

Rent personlighetsmässigt beskriver Mellegård sig som en människa som gillar att ha mycket att göra, bland annat att studera. För vid sidan av handbollskarriären läser hon på Högskolan i Halmstad.
– Jag läser ett program med inriktning mot idrottsvetenskap, dels det psykologiska som jag tycker är väldigt intressant och dels det fysiska med anatomi och biomekanik. Jag kände att jag ville göra någonting utöver handbollen och även om jag har ett extrajobb som jag går till ibland så är det svårare att kombinera. Därför passar den här utbildningen mig bra.
I samband med Idrottsgalan nu i januari tilldelades hon elitidrottsstipendiet som går till elitidrottare på landslagsnivå som studerar på minst halvfart på universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning.
– Det var jättebra att få stipendiet. Jag har precis flyttat hemifrån så det är kanon nu när det blir lite extra utgifter.

Med bland annat ett SM-guld och landslagsspel på meritlistan har Olivia Mellegård redan kommit långt i sin karriär. Men det är i nuet som hon vet att det är viktigt att leverera. Som 21-åring är det många år kvar på handbollskarriären och den fina kurvan som har präglat hennes utveckling hittills ska hon försöka bibehålla.
– Min mentalitet har hela tiden varit att göra så bra som möjligt här och nu. Så fortsätter jag att tänka och sedan får jag se hur långt det tar mig.

Faktarutan
Namn: Olivia Mellegård
Ålder: 21 år
Födelsestad: Göteborg
Moderklubb: Önnereds HK
I Sävehof sedan: 2015
Meriter: SM-guld, SM-silver, USM-guld, UEM-guld, UEM-brons och UOS-brons.
Favoritmusik: Blandat, t.ex. pop och rap.
Favoritfilm/tv-serie: Stranger Things och Riverdale.
Beskriv Sävehof med tre ord: Gemenskap, roligt och proffsigt.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..