Handboll, Dam, Champions League, Sävehof - Györi

SÄVEHOF VIDARE I CHAMPIONS LEAGUE

IK Sävehof är vidare till Main Round i Champions League efter att ha besegrat RK Krim Mercator på bortaplan med 28–26 i den avslutande gruppspelsomgången.
– Vi är väldigt stolta, sammanfattade huvudtränare Rasmus Overby segern och avancemanget.

Det var hemmalaget som gick upp i en 2–0-ledning direkt i matchinledningen, men när Sävehof i och med Trine Mortensens 5–4-mål satte sig i förarsätet, var det gulsvart ledning hela vägen in på slutsignalen.

Laget gick upp i en tremålsledning när Ellie Nilsson Åström otagbart placerade in 7–4 i krysset med tolv minuter spelade. Just tre eller två bollar var det som skiljde lagen åt under stora delar av halvleken och i paus visade resultattavlan 14–12 med fördel Sävehof. Även i målvaktsmatchen hade laget ett övertag, där Sofie Börjesson stod noterad för 37% räddade avslut.

I början på andra ökade avståndet mellan lagen ytterligare. Amelia Lundbäck gjorde som Nilsson Åström och hittade krysset med halvlekens öppningsmål. De regerande svenska mästarna stod sedan för fem av de sex inledande målen i den andra halvleken och skaffade sig på så sätt en trygg buffert.

Det skulle visa sig vara viktigt när matchen gick in i det avslutande skedet. Under en period på 40 sekunder satt både Emma Fernis och Linnea Pettersson utvisade, men där och då hotades inte det gulsvarta övertaget nämnvärt.
– Utvisningarna gjorde att vi inte riktigt hittade flytet i andra och det blev annorlunda än i första halvlek, förklarade Rasmus Overby.

Avslutningen skulle bli dramatisk. Med mindre än tre minuter kvar att spela kom reduceringen till 25–26 från slovenskorna och även med mindre än en minut kvar på matchklockan var det uddamålet som höll laget kvar i ledning. I det läget hade Sävehof också bollen och Lundbäck tog initiativet att avsluta lagets sista anfall i matchen. Det gjorde hon på allra bästa sätt och såg till att fastställa slutresultatet till 28–26.
– Vi gjorde en väldigt bra match där vi stod bra bakåt, framförallt i första halvlek. Med sex utvisningar i andra blev det lite jobbigt och vi hittade inte riktigt rytmen, men vi var kyliga till slut.

Detta innebär att IK Sävehof är klara för Main Round i Champions League. Andraplatsen i Grupp D, med endast regerande Champions League-mästarna Györ framför sig, tillhör laget från Partille. Att det blev vinst mot Krim Mercator betyder även att Sävehof tar med sig poäng in i nästa fas av turneringen.
– Vi njuter av det här och det är väldigt lärorikt. Det är bara att jämföra med första och andra matchen vi spelade, det blev mycket bättre i andra. Vi ska fortsätta bli bättre som lag och som individer, nu är vi bland de tolv bästa lagen och det är vi väldigt stolta över, avslutade Overby.

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..