Handboll, Handbollsligan, Final 5, IFK Kristianstad - Sävehof

SÄSONGEN SLUTAR MED SILVER

Endast ett mål skiljde lagen åt i den femte och avgörande SM-finalen när matchklockan gick in i den 50:e spelminuten. IK Sävehof hade då närmat sig från ett flermålsunderläge, men istället för att nå hela vägen ikapp, gick IFK Kristianstad ifrån med större siffror och vann till slut matchen med 30–23. Säsongen slutar således med silver.

För att avgöra SM-finalserien mot IFK Kristianstad krävdes en femte finalmatch. Inför fullsatta läktare i Kristianstad Arena gjorde spelarna entré och hemmalaget hittade rätt i första anfallet. Snabbt gick Sävehof dock om när först Adam Blanche och därefter Elias Ellefsen á Skipagötu nätade i ett tidigt numerärt överläge.

I den fjärde matchen mellan lagen presenterade sig Oscar Sävinger för den stora svenska handbollspubliken. Direkt i den avgörande kampen visade han att det inte var någon engångsföreteelse, utan redan under den inledande tiominutersperioden stod 20-åringen för flertalet förstklassiga räddningar.
– Det var otroligt kul att se honom i dag igen. I år ska vi vara extra stolta över att klubben hela tiden producerar nya, egna talanger. Sävinger är en spelare som har tagit ett nytt steg när han nu har visat att han klarar av att stå och vara väldigt duktig i SM-finaler, berömde Michael Apelgren.

Som mest skiljde det två mål åt ena eller andra hållet i den första halvleken. Ställningen var helt jämn efter 30 minuters spel med 12–12 som halvtidsresultat.
– Det kändes ändå lite halvdåligt i paus, menade huvudtränaren.
– Sävinger var extrem i mål och det var väldigt svårt i hallen och vi lyckades inte riktigt få till spelet. Vi hade kanske behövt leda lite i paus för att gå in i den andra halvleken i en femte och avgörande match. Samtidigt var det lika och det fanns chanser.

Knappt en kvart in i matchen tog sig Kristianstad upp i ett fyramålsöverläge. Med de förutsättningarna lade Apelgren fram timeout-kortet och fick effekt när Felix Möller direkt kunde reducera. Bara några minuter senare var differensen nere på ett igen.

Hemmalaget behöll dock ledningen och avancerade upp i ett nytt övertag med fyra bollar samtidigt som matchklockan tickade upp på 55 minuter. Därefter rann siffrorna iväg och matchen slutade 30–23 i Kristianstads favör, som vi därmed får gratulera till SM-guldet säsongen 2022–23.
– Det är klart att vi är besvikna över det här, men vi är också stolta. Det här året och det här slutspelet har varit en otrolig resa. Vi nådde fram till en femte och avgörande final, men sedan blev det för svårt. Vi hade nog behövt vinna någon av förlängningarna i de tidigare matcherna för att kunna vinna den här serien. Killarna har gjort en otrolig insats och jag är otroligt stolt över allihop, sammanfattade Apelgren.

IFK Kristianstads målskyttar: Markus Olsson 9, Anton Halén 5, Philip Henningsson 4, Matias Helt Jepsen 4, Anton Hallbäck 3, Ludvig Jurmala Åström 3, Alfred Ehn 1 och Andreas Cederholm 1.

IK Sävehofs målskyttar: Elias Ellefsen á Skipagötu 6, Gzim Salihi 3, Emil Berlin 2, Adam Blanche 2, Felix Möller 2, Pontus Brolin 2, William Andersson Moberg 2, Óli Mittún 2, Sebastian Spante 1 och Sebastian Karlsson 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..