MatchrapportFinal4HerrHemsida_nyhet-Återställd-Återställd

SÄSONGEN KRÖNTES MED SM-GULD

Det är avgjort! IK Sävehofs herrlag är svenska mästare efter att ha lagt i en guldväxel i den andra halvleken av den fjärde finalmatchen mot Ystads IF. Underläge med 11–13 förvandlades då till slutgiltig seger med 32–27 och ett stort firande kunde bryta ut.

Inför den fjärde SM-finalen fanns det förväntningar om ännu en jämn duell. Senast lagen ställdes mot varandra krävdes det dubbla förlängningar och på tisdagskvällen var det till en början återigen svårt att sära på lagen.

Matchinledningen bjöd på mycket mål där Gustaf Wedberg hann med att näta vid tre tillfällen redan under de tio inledande minuterna. På pass från William Andersson Moberg såg “Gurra” till att Sävehof för första gången i matchen tog ledningen när han smällde dit 6–5.

Målskyttet stannade sedan av en aning och till halvtidsvilan hade hemmalaget vänt till övertag med 13–11 i Ystad Arena.

Det som sedan hände i den andra halvleken var unikt för den här finalserien. Kort efter paus gick det att se tendenserna – Sävehof lade i en annan växel. En guldskimrande växel. Endast fem minuter krävdes för att vända till 16–15 och på knappt nio minuter gjorde laget nio mål när Sävehof förde matchen med 20–18.

Lagen stod ändå lika på 20–20 och 21–21 innan Michael Apelgrens spelare sedan aldrig släppte ifrån sig den ledning som Emil Berlin ordnade. Óli Mittún var fullständigt briljant i sina aktioner och fick god hjälp av sina lagkamrater.

Med drygt tio återstående minuter och tvåmålsledning drabbades Sävehof av en utvisning. Fram klev då Oscar Sävinger som från nära håll stoppade första skottet i numerärt underläge. Endast en boll hittade nätet under den tvåminutaren och det var det Pontus Brolin som låg bakom. Med facit i hand var det sista hindret därmed passerat.

Försprånget på tre bollar skulle slutligen landa i fem måls segermarginal när Sävehofs herrlag säkrade SM-guld för åttonde gången i historien. Matchen slutade 32–27 i gulsvart favör och som så många gånger förr den här säsongen var laget bäst när det gällde. Ett fantastiskt framgångsrikt år fick krönas med guldhjälmar och stort firande tillsammans med supportrarna som rest söderut för att stötta på plats. När lagkapten Simon Möller fick lyfta bucklan, och på så sätt bekräfta att Sävehof är landets allra bästa handbollslag, var det svårt att hålla tårarna tillbaka.

Ystads IF:s målskyttar: Anton Månsson 5, Elliot Stenmalm 5, Jonatan Wilthorn 5, Hampus Karlsson 4, Julius Lindskog Andersson 3, Oskar Joelsson 1, Philip Stenmalm 1, Kim Andersson 1, Linus Fernebrand 1 och Kasper Palmar 1.

IK Sävehofs målskyttar: Óli Mittún 9, Emil Berlin 5, Gustaf Wedberg 5, Sebastian Spante 3, Pontus Brolin 3, Adam Blanche 2, Felix Möller 1, Alexander Westby 1, Tobias Johansson 1, David Sandberg 1 och William Andersson Moberg 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..