Sand Göteborgs EM-ambassadör

I december 2016 spelas EM i handboll i Sverige. Den här veckan presenteras de fem värdstädernas ambassadörer och en nationell ambassadör. Den femte att offentliggöras är Göteborgs Loui Sand. Fyra SM-guld, ett UVM-guld och ett EM-brons. Den artistiska vänstersexan har hunnit med mycket för att vara 22 år.

 Loui Sand har Kärra HF som moderklubb och kom till IK Sävehof som 16-åring via Önnereds HK. Hon minns att hon till en början stöttade a-laget från läktaren när de spelade SM-final i EM-arenan Scandinavium.

– Innan jag fick a-lagskontrakt i Sävehof stod jag i klacken och sjöng. Jag gjorde inga mål, men det kändes ändå som att jag var med och vann SM-guld. Det var stort för mig och gav mig inspiration. Efter det ville jag bara ha mer, säger Loui Sand.

 Landslaget kryllar av före detta Sävehofspelare, som efter att ha visat upp sig i Champions League har blivit värvade till utländska klubbar. Men Loui Sand har valt att bo kvar i sin hemstad. Om Sverige tar sig vidare från gruppspelet kommer de att spela mellanrundan och slutspelet i Scandinavium. De första biljetterna till Sveriges matcher kommer att släppas i slutet av november.

 – Det är jätteroligt att vi kommer att spela de mest avgörande matcherna i Göteborg, om vi tar oss dit. Vi har alltid mycket publik där och det är många jag känner på läktarna som jag kan vinka till när jag har gjort mål, säger hon och skrattar.

 Sand har inte bara gjort sig ett namn genom sin sevärda spelstil. I intervjuer och på sociala medier är hon känd för att vara sig själv och bjuda på skratt.

 – Jag kanske kan framstå som jävligt ego, men jag gör det med glimten i ögat och för att sprida handbollen. Jag vill att vi ska ha mycket publik och att samhället ska vara jämställt. Att vara EM-ambassadör för Göteborg ser jag som ett perfekt uppdrag för att fortsätta jobba för det.

 EM i Sverige kommer att spelas 4-18 december och matcherna i Göteborg 10-18 december. Övriga värdstäder är Stockholm, Kristianstad, Malmö och Helsingborg.

 – Det är inte alla som får chansen att spela ett mästerskap på hemmaplan. Vi ska verkligen se till att göra det bästa av den möjligheten, säger Sand.

EM I HANDBOLL 2016

Speldatum: 4-18 december 2016.

Deltagande länder: 16.

Lottning: Äger rum i juni 2016.

Biljetter: De första släpps i slutet av november.

Värdstäder: Stockholm (grupp A), Kristianstad (grupp B), Malmö (grupp C), Helsingborg (grupp D och grupp 2 i mellanrundan) och Göteborg (grupp 1 i mellanrundan och slutspel).

Slogan Pure heart. All hands.

EM 2014: Guld: Norge. Silver: Spanien. Brons: Sverige.

Läs även:

Hagman Stockholms EM-ambassadör (länk: http://www.svenskhandboll.se/Landslag/Landslagsnyheter/HagmanStockholmsEM-ambassador/)

Torstenson Kristianstads EM-ambassadör (länk: http://www.svenskhandboll.se/Landslag/Landslagsnyheter/TorstensonKristianstadsEM-ambassador)

Wallter Helsingborgs EM-ambassadör (länk: http://www.svenskhandboll.se/Landslag/Landslagsnyheter/WallterHelsingborgsEM-ambassador/)

– See more at: http://www.savehof.se/index.php/2015/10/sand-goteborgs-em-ambassador/#sthash.pOAskz9W.dpuf