Handboll, Elitserien, Upptaktsträff

RUSTANS ARANÄS KOMMER TILL PARTILLE

På söndag kväll hälsar vi Rustan Lundbäck varmt välkommen tillbaka till Partille när IK Sävehof ställs mot hans HK Aranäs i det första kvartsfinalmötet mellan lagen i ATG Svenska Cupen.

När Sävehof på söndagen tar emot Aranäs har vi ett kärt återseende att se fram emot. Då är nämligen Rustan Lundbäck tillbaka i Partille, där han i över ett decennium var huvudtränare för först vårt damlag och därefter det gulsvarta herrlaget. Sedan 2021 leder han Aranäs, som nu är Sävehofs motståndare i kvartsfinalfasen av ATG Svenska Cupen.

Hur noga har du följt Sävehof sedan du lämnade föreningen 2010?
– Jag har full koll! Dottern (Amelia) spelade ju där ett tag, så jag har absolut full koll på Sävehof.

Du har lett såväl Sävehofs damer som herrar till SM-guld. Om du skulle peka ut några delar som var avgörande till det, vad skulle du säga då?
– Att jag fick möjlighet att omsätta mina idéer. Föreningen var noga med det; att mitt sätt att se på handboll skulle få genomslag. Det var väl det som var villkoret för att jag skulle vara med, att jag skulle kunna omsätta mina idéer. Det föll ut bra tillsammans med att vi hade många starka krafter i föreningen så som Stefan Albrechtsson och även Mats Grauers som var viktig för min del när han kom med som ordförande, vilket var då jag hoppade över till herrlaget också.
– Sedan är det väldigt många andra också, där många finns kvar än i dag. Gertie Brandt vill jag framhålla och sedan hade jag mycket uppbackning från till exempel Tommy Berg och andra, men egentligen är det fel att peka ut några enskilda namn för det har varit många som slitit tillsammans.

Vilka är likheterna och skillnaderna i den handboll du förespråkar nu jämfört med när du var tränare för Sävehof? 
– Jag är likadan, men både äldre och visare hoppas jag. Även om jag kommit upp lite i åren så är jag alltid nyfiken och försöker hitta nya vägar. Jag är nog en av de mer uppfinningsrika när det gäller handboll och försöker inte fastna i gamla spår. Det är något som kännetecknar mig; att jag alltid har varit väldigt progressiv och frågat “varför?”. Jag följer med min tid, tycker jag.

Hur tar det här sig uttryck på planen?
– Det finns vissa grundläggande saker som gäller som spelare där man ska vara kunnig, intelligent och ha spelförståelse. En utveckling är att allting blir snabbare, där handboll är både snabbare och starkare idag, men jag brukar tycka att man glömmer bort klokheten ibland. De som får med både den snabba och starka handbollen tillsammans med medvetenhet och klokskap bland både spelare och ledare är de som kommer skörda flest framgångar.

Om vi ser till den här säsongen med Aranäs så lyckades ni ta er vidare från ett dubbelmöte med Lugi i åttondelen av ATG Svenska Cupen. Hur stort var det för föreningen?
– Det vet jag inte om det var så stort. Vi började med att slå Kungälv i gruppspelet, så nu är det två SHE-lag vi fått på fall, men sett till årets SHE-tabell är inget av de lagen med i toppen. Det är en rolig extragrej det här med Svenska Cupen och jag tycker att det är en kul spelform. Det är på tiden att den har fått liv igen och det här formatet tror jag de flesta tycker är roligt, där det kan bli såhär, men vi är väl ändå ett topplag i damallsvenskan så det är väl inte helt osannolikt att det kan bli sådana här resultat.

Vilka detaljer låg bakom att ni lyckades vinna det dubbelmötet?
– Ska jag vara helt uppriktig så gjorde vi en dålig andra match mot Lugi, men med en bra första match där vi hade ett bra försvar gjorde att vi kunde knäppa dem på näsan i åttondelen. Annars är vi i en utvecklingsfas  där vi har många unga spelare som knappt fick spela under pandemin. Vi är ett väldigt svajigt lag där det går upp och ner, vilket väl kännetecknar ett lag med mycket unga spelare som håller på att lära in och tänka nytt. Men vi är riktigt bra ibland och ibland är det mindre bra insatser.

Till sist, hur ska det bli för dig att komma tillbaka till Partille på söndag och ställas mot Sävehof?
– För mig personligen är det roligt. Det blir lite som att komma hem och få träffa alla goa människor som fortfarande är kvar. Jag går ju på matcherna ibland och såg till exempel herrlagets match mot Hammarby och jag känner alla som är på läktaren. Det är alltid gott snack och tugg med dem och jag känner mig väldigt uppskattad där, vilket är väldigt roligt.
– Själva laget vi ska möta har jag dock ingen som helst relation till. Min förhoppning är att vi kan göra en bra match, för egentligen ska det ju skilja väldigt mycket mellan lagen. Vi ser det som ett bra avbrott i seriespelet och kommer använda matchen till att gå runt på folk och ge spelare chansen. Det ska bli kul att få möta ett så duktigt lag som Sävehof!

Matchen i Partille Arena mellan IK Sävehof och HK Aranäs har avkast klockan 17:45 på söndagen. Dessförinnan spelar herrarna mot Eskilstuna GUIF i Handbollsligan med matchstart klockan 16:00.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..

FYRA RAKA SEGRAR I EUROPEAN LEAGUE! Tisdagen 28 november 18.45 IK..

Knappt tjugo minuter in i fredagskvällens möte med IF Hallby..