"Roligt att få ha kvar samma lag"

Ida Odén befinner sig just nu tillsammans med flera andra Sävehof-spelare i Örebro. Damlandslaget laddar som bäst för att möta Polen i ett VM-kvalmöte över två matcher. I prispotten finns en plats i decembers mästerskap. Turneringen tar sin plats i Serbien.

– Idag övade vi på 5-1-spel innan vi avslutade med lite kontringar, säger 26-åringen efter torsdagens träningspass.

Dubbelmötet med Polen öppnas i en ytterst fräsch arena. Nya Idrottshuset i Närkes största stad invigs officiellt i och med landskampen.

– Det känns som en kanonhall. En stor förbättring gentemot den äldre där vi spelade mot ÖSK 2011. Förhoppningsvis lockar premiären folk att komma hit.

Motståndarna från Öst är på pappret inte speciellt namnkunniga, men det är två tuffa fighter som väntar för Sverige.

– Vi har kollat lite grann på dem gemensamt. De har stora och fysiska spelare. Starka skyttar på mittnio-positionerna. Det är jätteviktigt att göra en bra första match för den egna känsla. Det gäller också att få med sig ett bra resultat då det blir helt annorlunda i Polen sen. Publiken är väldigt bra på att heja fram sina lag där, berättar hon.

IK Sävehofs lagkapten var för drygt tre veckor sedan med och spelade hem damernas femte raka SM-guld. Ida själv svarade för flera viktiga mål under en dramatisk förlängningsperiod.

– Vi visste hur de skulle spela ungefär. Men det är en sak att träna på det och en helt annan att utföra det i match. Vi kom igång mer och mer eftersom. Jag spelade ju hela matchen och det kändes bra. Även fast det blev ett par misstag med. Det finns en enorm bredd i truppen, vilket inte minst visar sig i Örebro, med tanke på vilka vi har med här.

Nästa säsong kommer Sävehof att kvala till Champions League-spel. Det är ett i stort sett oförändrat lag som entrar banan. Isländskan Birna Berg har dock skrivit på för klubben medan Martina Adamsson Jensen lämnar.

– Det är roligt att få ha kvar så gott som samma lag. Ofta blir det ju så att man tvingas börja om efter säsongens slut. Men nu kan vi ta vid där vi avslutade istället. Birna är en stor och fysisk spelare. Jag har aldrig sett henne i matchspel, men det såg bra ut under två veckors provträning.

Landskampen mot Polen i Örebro spelas på söndag. Avkast sker klockan 18.15 och det hela går att följa i TV4 Sport. Sju spelare från dagens damlag och ytterligare fem med ett förflutet i Sävehof återfinns i Sveriges trupp.

– Vi ska göra en toppenmatch och se till att alla är fokuserade, avslutar Ida Odén.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån