Robert Johansson slutar i IK Sävehof

Efter fem SM-guld och elva säsonger för IK Sävehof i Elitserien har Robert Johansson spelat sin sista handbollsmatch. ”Robban” var Sävehof trogen under hela sin karriär, från handbollskolan till A-laget 21 år senare.

– Någon gång ska man sluta och nu känns det som ett bra tillfälle, säger han.

Robert Johansson har de senaste säsongerna varit Sävehofs lagkapten. Han har skött det ärofyllda uppdraget med bravur.

 Beslutet att inte spela mer har vuxit fram.

– Det finns ett par faktorer som spelat in. Först och främst har jag inte längre samma motivation. Jag har också haft ett par skador och det har varit det tyngre och tyngre att komma tillbaka. Sedan är det något av en nystart i Sävehof, många spelare försvinner och det blir en yngre satsning. Det är helt enkelt dags för andra att kliva fram, säger han.

Det är med ett mått av vemod som Robert Johansson avslutar sin aktiva karriär.

– Jag kommer såklart att sakna tjatet i omklädningsrummet och alla resor. Men samtidigt är det en mental påfrestning att spela med kravet att hela tiden leverera, och den biten blir skön att komma ifrån. Som spelare inrättar man sig helt efter handbollen, men nu kommer jag få mer struktur på mitt privatliv, fortsätter han.

 Vid sidan av handbollen har Robert Johansson arbetat halvtid som anläggningskonsult. Nu är tanken att han efter sommaren ska gå upp till heltid.

Det finns förstås mängder med minnen att bära med sig från de framgångsrika åren på handbollsplanen. Inte minst då SM-gulden 2004, 2005, 2010, 2011 och 2012.

– Första SM-guldet var förstås stort. Inte bara för mig utan även för hela föreningen eftersom det var Sävehofs första på herrsidan. Sedan är guldet 2010 stort på ett annat sätt. Då hade jag en mer framträdande roll i laget. Jag kommer också minnas många Champions League-matcher, berättar han.

– Robert har hållit hög klass redan från det att han första gången kom med i A-laget. Han har varit med på hela resan till toppen och har varit en av Sävehofs viktigaste spelare genom tiderna. Det är inte ofta man spelar lika länga i samma klubb som Robert har gjort, och det gör honom unik, kommenterar Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson.

Robert Johansson slutar sin karriär som relativt ung, han är 29 år. Men han har fortfarande Sävehofsblod i sig och även om ingenting är bestämt finns det mycket som talar för att Robert återkommer i en roll som ungdomsledare.

Under sin karriär spelade Robert Johansson tio A-landskamper. Han var också med i landslaget som blev världsmästare i U21-VM 2003 i Brasilien, och även om han var två år yngre än många av lagkamraterna spelade ”Robban” i förstauppställningen.

 

Fler nyheter

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..