Handboll, Dam, SHE, Kvartsfinal 1, S€vehof - Heid

PETTERSSON: ”VI ÄR INTE NÖJDA ÄN”

Det börjar närma sig finaldagen och Sävehof-spelarna laddar upp för fullt inför mötet med Höör i Scandinavium på torsdag. Här berättar lagkapten Linnea Pettersson om stämningen i laget, säsongen som nu ska avgöras och känslan hon inte vill uppleva igen.

Efter finalavancemanget för drygt en vecka sedan har det varit träningar som stått på schemat för spelarna i Sävehof. De senaste dagarna har det handlat en del om att komma tillbaka in i ett högt matchtempo.
– Fredagens och måndagens träningar har varit ganska hårda eftersom vi har sparrat mot A-pojkarna för att få lite tuffare närkamper. Det blir en bra nivå eftersom de är lite starkare fysiskt och vi ville ha lite mer tempo så att man kommer in i mer matchliknande situationer igen. Vanligtvis har vi också tuffa träningar men det är alltid bra att möta den här typen av motstånd, säger Linnea Pettersson.

Hur är känslan i laget så här några dagar innan finalen skulle du säga?
– Den känns bra. Det känns riktigt taggat och det är klart att hela gänget är revanschsuget efter förra finalen. Vi pratar om olika typer av situationer och om matchen hela tiden. Det är väldigt fokuserat.

Gör du något extra i din roll som lagkapten i läget som ni är i nu?
– Kanske inte just i rollen som lagkapten. Jag som person är ganska intensiv och peppande och försöker hela tiden hålla energinivån så hög som möjligt. Det är lagkaptensegenskaper, men det är fler än jag som också försöker höja allt ett snäpp.

Om du ser tillbaka på säsongen, hur har den varit skulle du säga?
– Den har varit upp och ner. Bra i början på säsongen och sedan en svacka i mitten som varade lite väl lång tid innan vi lyckades ta oss ur den. Vi har vi också fått tillbaka betydelsefulla spelare. I slutet av säsongen och nu i slutspelet så har vi vetat att vi har en väldigt bred trupp och vi behöver inte ha att alla gör sin livs match, utan i en match gjorde (Elin) Hallagård sju mål på sju lägen, Ida (Odén) gjorde åtta mål i första matchen mot Skuru och ”Julle” (Julia Eriksson) gjorde tio i matchen efter det.
– Så det är olika spelare som har lyft sig i olika matcher och gjort riktigt bra insatser. Jag tror att det har varit en styrka för oss och vi är inte så lättlästa, Sävehof är inte nere bara för att motståndarna tar bort en av våra spelare. Vi har en väldigt bra bredd som har gjort att vi har lyckats ta oss till finalen i år igen.

Vad är din förklaring till att det vände efter den tunga förlustsviten?
– Höör på bortaplan var vändpunkten. Innan det hade vi haft mycket snack om vad det är som vi vill stå för, hur vi vill agera och hur vi vill höja oss på alla plan, både på träning och i matchsituation. Vi började ställa högre krav på varandra och det tycker jag att vi utförde på ett väldigt bra sätt. Det gav resultat till slut.
– Vi höjde oss på alla plan, tycker jag. Att vi fick tillbaka några extra spelare byggde såklart också på det, men främst tror jag det var hur vi gick samman i laget och bestämde oss för hur vi egentligen vill spela och vad vi vill stå för.

Det måste vara rätt häftigt att vara i final ännu en gång trots att ni hade en tung period under säsongen? 
– Ja, verkligen. När det var som tyngst sade vi ”tänk om vi skulle komma till final i år, det kommer vara värt att ge allt för att komma dit” och nu är vi här, så det känns jätteroligt. Allt vi har krigat för har gett resultat. Men vi är inte bara nöjda med att ha kommit hit, vi vill vinna finalen också.

Har du något favoritminne från säsongen än så länge?
– Senaste matchen går inte att överträffa på så många sätt. Vi låg under med sex bollar när det var tio minuter kvar och många tänkte nog att det var kört. Den vändningen och den matchen kommer man komma ihåg i resten av karriären tror jag.
– Men sedan också Höör-matchen som vi vann borta. Det var vändpunkten för hela säsongen skulle jag säga. Då fick vi upp vår tro igen, att så som det hade känts på träningar även kunde visa sig på match. Det blev en annan trygghet i laget efter den vinsten.

Ni möter just Höör i finalen, hur går tankarna inför det motståndet?
– Det kommer bli jättetufft. De har haft en jättebra säsong, men vi har också varit väldigt starka nu i slutet så det känns ju väldigt ovisst. Det tror jag många utifrån också känner. Sen har de vunnit serien och haft den kanske bästa säsongen, så de får väl vara favoriter men vi kommer göra allt i vår makt för att vinna och jag tror att vi har stor chans.

Hur passar Höör er rent spelmässigt?
– De passar oss ganska bra. Vi spelar ganska liknande försvarsspel och det är ett försvar som vi är vana att möta. De har några halvdistansspelare och några skyttar, ungefär som vi. Båda lagen har bra kontringar också, så spelmässigt tycker jag att vi är ganska lika varandra.

Att det blev förlust i finalen förra året, är det något som ni kommer plocka fram som tändvätska nu?
– Så är det absolut. Man vill ju inte uppleva den känslan igen så det är mycket tändvätska skulle jag säga.
– Jag har en bild på mig och (Johanna) Bundsen från förra finalen. Känslan att förlora en sådan match hade jag inte upplevt tidigare och det är ju ingenting jag vill uppleva igen. Jag kommer kämpa till sista blodsdroppen för att det absolut inte ska hända igen, så det är en bra tändvätska att ha den bilden också skulle jag säga.

Slutligen, vad är det som talar för att det är Sävehof som får lyfta pokalen på torsdag?
– Det tycker jag är vår bredd. Vi har många med spetskvaliteter som kan göra skillnad på torsdag och om de tar bort en spelare så har vi en annan som kommer kliva fram.
– Det känns också som att vi har varit med om ganska mycket den här säsongen. Vi har vänt stora underlägen, gått från många förluster i rad till många vinster. Jag tycker att vi har varit med om många olika scenarion under säsongen som vi vet att vi kan hantera nu och det tror jag också är till vår fördel i en match där allt gäller.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN ELIN! Elin Lindblom ny målvakt från VästeråsIrsta spelade på..

Tre raka matcher mot HK Malmö har slutat med tydlig..

SM-KVARTSFINAL 3 TORSDAG 11 APRIL 19.00 IK Sävehof – HK..

Borta mot HK Malmö tog IK Sävehof andra raka segern..