170620_partillebohallen_640

PARTILLEBOHALLEN

Partillebohallen – en 50-åring som försvunnit!

Partille Idrottshall blev 50 år, stod klar 1967. Efter en ombyggnad från läktare på en sida till tre sidor kring millennieskiftet (1999) bytte byggnaden namn till Partillebohallen. I mars 2017 var det dags att ”gå in i himlen” och många nostalgiska tankar for genom mitt minne.

Sävehof hade sedan starten 1950 varit utan fullplanshall, men nu blev det av och samtidigt återuppstod Sävehofs damsektion, efter några års uppehåll.

Byggnaden har genomgått en hel del förändringar genom år. Vi göteborgare som på 70- och 80-talen åkte till Partille, minns än idag de otroligt fula, mörka presenningsdraperierna på kortsidorna. När Sävehof gick upp i högsta serien 1987 med herrlaget så försvann dessa för TV-reklam och samtidigt byggdes ”gräddhyllan”, en pressläktare för press, radio och TV. Några år senare kompletterades hallen med en läktare på långsidan och en ståplatsläktare på kortsidan, vilket medförde att man i bästa fall kunde ”knöka in” 2000 personer. Ytterligare kompletteringar gjordes, då Sävehofs kansli växte allt mer.

Partillebohallens eviga ögonblick;

  • Den 8 april 1987, då Sävehofs herrar gick upp i allsvenskan.
  • Världspremiär i högsta serien för Sävehof den 1 oktober 1987 mot Ystads IF och seger!
  • Hösten samma år, då RIK besegrades, efter att RIK bränt två straffar på Thomas Johansson och Mats Sjöberg kontrat in segermålet. Det innebar att Sävehof som nykomling gick upp i serieledning.
  • 10 mars 1991 vinner damerna en direkt avgörande match i kvalet om en plats i elitserien mot Kortedala IF. Fortfarande står målen och skakar sin himmel efter Daiva Zinkevicienes kanonskott.

Partillebohallen kommer dock att återuppstå. Från början var det tänkt att riva halva byggnaden och behålla planen och en läktare. Nu visade sig att 50-åring var allvarligt sjuk, skelettcancer som orsakats av röta. Hela Partillebohallen fick rivas och istället byggs en ny hall upp med en läktare omhuldat med bostäder, kontor och butiker.

Njut och minns! Håkan Drath.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..