16-9_Dubbelarrangemang 1111

NYHETSBREV – ODENSE OCH GUIF!

 

STÖTTA VÅRA TJEJER OCH KILLAR!

  • Lördag 11/11

16.00 SÄVEHOF – ODENSE (Danmark)

Damerna spelar Champions League och möter f.d. Sävehofspelaren Nina Danos klubb. Även vår målvaktstränare Gaby Kain tillhörde Odense 2008 – 2010.  Odense blev danska mästare 2021 och 2022 och i år blev det silver efter finalförlust.

19.00 SÄVEHOF – GUIF

Herrarna möter GUIF i Handbollsligan. GUIF har fyra segrar på åtta matcher. Sävehof har inlett med sex segrar. Malte Celander gör sin 100:e match i Handbollsligan.

John Scott’s har allt du behöver före, mellan och efter matcherna med mat, dryck, bowling, shuffleboard m m. 

 

 

KÖP BILJETTER SNABBT OCH ENKELT 

https://savehof.ebiljett.nu/

THEA STANKIEWICZ INFÖR ODENSE!

Född: 1998

Position i laget: Niometersspelare

Moderklubb: Kringlebotn

Debutsäsong i Sävehof: 2023–24

Inför säsongen anslöt Thea Stankiewicz från spel i Danmark. Nu på lördag blir det match mot just danskt motstånd när IK Sävehof spelar hemma mot Odense Håndbold i Champions League.

Hur har karriären fram till ankomsten till Sävehof sett ut?

– Jag började spela handboll när jag bodde i Norge, så handbollsmässigt är jag norskt skolad. Där hade jag jättebra tränare, speciellt i elitlaget Tertnes där jag spelade i fyra år innan jag kände mig redo för att ta ytterligare ett steg. Jag ville ha en större utmaning och därmed flyttade jag till Danmark och Århus. Jag var där i två år, fast jag fick nog inte helt den rollen i laget som jag önskade mig, även om jag tycker att ligan var kul att spela i. Det är en tuff liga där alla kan slå alla, så det var jättekul, men jag behövde spela mer och få en annan typ av roll för att kunna få ut mitt bästa handbolls-jag. Då blev det Sävehof och möjligheten att få spela i Europa.

Hur skulle du beskriva innebörden av att vara norskt skolad?

– Norsk och svensk handboll är ganska lika varandra, kanske att de trycker ännu mer på farten och har fler springande lag i Norge. Där är Danmark dock annorlunda där det är mer duell- och isoleringsspel.

Vilka intryck har du fått under dina första månader i Sävehof?

– Verkligen jättebra intryck! Det är en klubb som man direkt kommer in i och kan känna sig som hemma. Jag uppskattar verkligen laget, tränarteamet och sättet som vi vill spela handboll på här. Jag ser stor potential.

Vad ser du som dina främsta styrkor som handbollsspelare?

– Jag ser handbollstänket som min främsta egenskap. Jag älskar playmaker-rollen där man kan sätta sina medspelare i goa lägen och där man kan hitta bra taktiska grejer. Jag gillar att spela med fart, känsla och jag tycker det är väldigt kul att ha en fri roll i spelet.

Har du mycket dialog med Jesper Östlund och övriga i tränarteamet kring det taktiska?

– Ja, det vill jag ändå säga. Jag älskar att prata om alla situationer som finns. Så det blir många samtal som jag uppskattar väldigt mycket och där jag lär mig mycket.

Hur tycker du att era prestationer i säsongens Champions League har varit?

– Det har varit lite svängande tycker jag. Mot Debrecen och Brest började det bra, sedan hade vi Buducnost där det hade varit så nice att ta poäng, men tyvärr blev det förlust med ett mål. Sedan hade vi två rejäla förluster mot Bukarest och Bietigheim, så som vi spelade då vill vi inte att vi ska framstå. Senast spelade vi dock riktigt bra mot Györ. Så det har varit lite svängigt i prestationerna, men det har gett oss mycket erfarenhet. Som lag blir vi bättre och bättre och relationerna kommer mer och mer.

Hur ska det bli att ställas mot Odense på lördag?

– Det är verkligen ett riktigt bra handbollslag med en otrolig bredd på laget. Individuellt är de duktiga spelare, så det kommer bli jättetufft för oss. Vi kommer ge allt för att få dem ur sin rytm och försöka se till så att alla deras spelare inte har sin bästa handbollsdag. Om någon av deras spelare inte får det att funka så kan de dock byta in en annan jättebra spelare, så vi får kämpa för att försöka få dem ur sin rytm.

 

JESPER ÖSTLUND INFÖR CHAMPIONS LEAGUE!

Efter två imponerande insatser med tydlig segermarginal kliver IK Sävehof in i den sista hemmamatchen i Champions League innan VM-uppehållet. På lördag kommer Odense Håndbold till Partille Arena för match med avkast klockan 16:00. Här delar Sävehofs huvudtränare, Jesper Östlund, med sig av sina tankar.

Hur nöjd var du med onsdagens insats mot Skara där det blev vinst med stora siffror?

– Det är klart att jag är nöjd när vi vinner komfortabelt. Hittills den här säsongen har det inte riktigt sett ut som vi hoppats i ligan, utan vi har fått kämpa lite mer för våra segrar jämfört med förra säsongen. Det här var dock andra matchen i rad som vi vann på knock. Jag skulle säga att det här är matcher som vi ska kunna vinna hyfsat komfortabelt, men vi kan kanske inte begära att vi ska vinna med så mycket som vi trots allt har gjort. Vi ser till att fortsätta spela även fast vi har vunnit och det känns som att vi har hittat något som funkar för oss, så det blir spännande att se vad det leder till framöver.

Hur tycker du att Thea Kylberg presterade i matchen mot Skara?

– Hon kom in efter tjugo minuter och gjorde våra fyra sista mål i den första halvleken. Det var väldigt skönt för oss och för Thea att hon fick den träffen. Det var superkul att se, det kändes lite som att hon hade bestämt sig där.

Det är ju ett annat typ av motstånd som väntar på lördag i form av Odense, men kommer ni att göra något särskilt för att försöka behålla känslan från de insatser ni har stått för i de två senaste matcherna?

– Vi kommer att fortsätta trycka på samma saker som vi har gjort. Sedan så kommer det att krävas ännu mer för att ta sig förbi deras försvar, det kommer att krävas fart, tanke och fysik. Odense är ett av de bästa lagen i Europa, så det kommer att bli supertufft. I senaste Champions League-matchen var vi dock inte jättelångt ifrån Györ, så på en bra dag kan vi vara med.

Finns det något särskilt som ni verkligen måste se upp med mot Odense?

– De har bra spelare på alla positioner, så det handlar mer om vilken struktur vi sätter på vårt försvar och anfall. Det är svårt att “pinpointa”, men deras högernia Dione Housheer anser jag är världens bästa högernia just nu. Där blir det att jobba. De är dock otroligt bra på de andra positionerna också, så vi kommer att behöva vara med överallt, även om vi kanske prioriterar ner något och prioriterar upp något annat. Det kommer att gå undan för på kontring springer de kanske bäst i hela världen, så det gäller att vi är på tårna.

Endast tre matcher återstår innan det är dags för VM-uppehåll. Märker du av att det börjar närma sig?

– Vi har haft väldigt högt tempo på matchspelandet. Snart är vi uppe i tjugo tävlingsmatcher sedan i början av september, så av den anledningen kommer det lägligt. Å andra sidan börjar vi hitta lite form nu och då hade det varit gött att få fortsätta. Nu är schemat som det är och det är bara att acceptera, men jag hade nog kunnat känna att uppehållet hade kunnat komma lite senare. Jag känner att vi har hittat formen och vi har spelare som börjar se lite bättre ut, så just nu känns vi heta!

MICHAEL APELGREN INFÖR GUIF!

Som serieledare kliver IK Sävehof in i den nionde omgången av Handbollsligan. Nästa uppgift för laget blir Eskilstuna GUIF i en match där vi kan komma att få se ett gulsvart nyförvärv debutera för sin nygamla förening. Här berättar huvudtränare Michael Apelgren mer om förutsättningarna inför lördagens match.

Hur går dina tankar efter matchen mot Ystad i onsdags?

– Det kändes okej. Vi hamnade i en ganska svår sits i matchen där det var ganska mycket som gick emot, bland annat fyra missade straffar. De hade med sig alla spelare och då är det ett extremt bra lag på den här nivån. Det räcker att bomma några straffar så hamnar man i underläge. På så sätt känns det okej att det bara blev fyra mål som skiljde och att matchen fortfarande lever inför returen, det hade kunnat vara styggare.

Vad hoppas du att ni kan få ut mot GUIF på lördag efter förlusten tidigare i veckan?

– Lite revansch och hunger. Vi är inte ett lag som tycker det är okej att förlora matcher, så det gäller för oss att bestämma att en förlust är en engångsföreteelse.

I veckan presenterades Tobias Johansson som nyförvärv. Finns det möjlighet att få se honom debutera på lördag?

– Ja, tanken är att han ska vara med. Det känns jättekul att få sluta cirkeln med honom. Jag, han, Jonathan (Stenbäcken) och Linus (Ekman) har spelat ihop, så det känns kul att få hem en av våra egna.

Vad ser du att han framförallt kommer att bidra med till laget?

-Han har mycket rutin och smartness., samt avlastning för de andra i laget. Nu när (Marcus) Lennernäs vill ha mer speltid, så kommer det vara smidigt att få in honom (Johansson) i gruppen. Det är mycket att lära sig, men jag tror att det är större chans i och med att han har varit i klubben tidigare och är en spelare som tänker mycket.

 

OSCAR SÄVINGER INFÖR LÖRDAGSMATCHEN!

Född: 2002

Position i laget: Målvakt

Moderklubb: IK Sävehof

På lördag ska IK Sävehof försöka hålla kvar positionen högst upp i Handbollsligan-tabellen. Laget ställs då mot Eskilstuna GUIF i en match där Oscar Sävinger tror att det är extra viktigt att hålla en hög energinivå för att bromsa motståndarnas framfart.

Vad är känslan kring var laget står såhär långt in på säsongen?

– Jag tycker att vi har en bra känsla i laget och vi har kommit in bra i alla tre tävlingar med cupen, Europa och ligan. Vi tar alltid steg framåt, samtidigt som det alltid finns saker att fila på. Överlag känner jag att det är en bra stämning.

Vad säger du om insatsen mot Ystad i onsdags?

– Ystad är ett svårslaget lag på bortaplan. De är duktiga och i onsdags tycker jag att vi hade lite för mycket missar både framåt och bakåt. Vi brände fyra straffar och så var det några i öppen kasse, då är det svårt att vinna toppmatcherna. Nästa vecka har vi revansch-chans!

Du var lysande när du fick hoppa in i SM-finalserien i våras. Hur har du gjort för att bygga vidare på det in i den här säsongen?

– Det var väldigt kul att få spela när jag hoppade in där. Rent mentalt blev det en lite konstig situation för mig att ställa om till, men det fanns ingen annan lösning än att bara vara mig själv och spela min typ av handboll. Då blev jag mer avslappnad och då gick det bättre. Nu försöker jag bygga vidare på det utan att stressa upp mig för mycket. Jag har mitt snack med målvaktstränaren och så gäller det att jobba med grunderna.

Det väntar två matchintensiva månader nu fram till EM-uppehållet. Vad har du för tankar kring det?

– Det är skoj! Jag har aldrig varit med om att det är så tajt med matcherna som det är nu. Det kommer att bli viktigare att släppa och stänga matcherna än tidigare. Man kan inte grubbla för mycket, utan det gäller att alltid fokusera på nästa uppgift och se till att återhämta sig bra. Rent spontant kommer det bli jättekul att spela så många matcher.

Hur ska ni göra för att först och främst säkra två poäng mot Eskilstuna GUIF på lördag?

– De känns som ett lag som verkligen lever på att skaffa momentum. De har hög energi när de spelar och då gäller det för oss i laget att komma upp på samma nivå och inte låta dem sticka iväg. Sedan har de fått in Richard Hanisch som vi inte mött på ett tag, jag tror att det är honom och Ekman i mitten som vi framförallt behöver ha koll på. Vi ska försöka se till att vinna matchen.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..