Handboll, Handbollsligan, Final 3, IFK Kristianstad - Sävehof

NY FÖRLUST EFTER FÖRLÄNGNING

Även i den tredje SM-finalen mot IFK Kristianstad tog sig IK Sävehof tillbaka från underläge och framkallade förlängning. Precis som i måndags var det dock Kristanstad som drog det längsta strået och vann.

Framför nästa 5 000 orange-klädda supportrar öppnade hemmalaget med att göra 3–0 på de två första minuterna. Óli Mittún reducerade kort senare och då kom även det gulsvarta målskyttet igång i Kristianstad Arena.

Knappt en kvart in i matchen utjämnade Sävehof när William Andersson Moberg snärtade in 8–8 från central position. Tre av de tidiga målen kom från Sebastian Spante, men det var kollegan på vänstersex, Alexander Westby, som tog laget upp i ledning för första gången när han gjorde 10–9.

I Simon Möllers skadefrånvaro kom Oscar Sävinger så småningom allt bättre in i matchen och en utomordentlig frilägesräddning innan paus var en given höjdpunkt. Vid fjorton tillfällen fick Kristianstad ändå bollen förbi hans mållinje i den första halvleken, medan Sävehof mäktade med tolv mål under samma tidsperiod.

Utgångsläget med underläge 12–14 inför halvlek två var således identiskt med måndagens match i Partille. Den här gången, precis som då, tog sig Michael Apelgrens lag tillbaka. Fem minuter in i den andra halvleken kontrade Sebastian Karlsson in ledningsmålet, men Kristianstad skulle ordna en ny tvåmålsledning efter att lika-läget först etablerat sig för en kort stund.

Att det är två jämna lag som gör upp om SM-titeln råder det inga som helst tveksamheter kring och oavsett vilka hinder som tornar upp sig, så fortsätter Sävehof att hitta vägar framåt. Krampen greppade exempelvis tag om Pontus Brolins ben, men ändå var det han som pangade in kvitteringen till 27–27 med fem minuter kvar.

Det allra sista målet under ordinarie tid var det Gzim Salihi som satte dit. När bollen hamnade i nät var ställningen 28–28. Kristianstads Markus Olsson fick det sista avslutet, men då täckte 201 centimeter-långe Tryggvi Thorisson undan skottet med huvudet och precis som tidigare i veckan skulle allt avgöras i förlängning.

I förlängningsspelet gjorde hemmalaget de tre första målen. Att få till en vändning blev en övermäktig uppgift, vilket betydde Kristianstad-seger och underläge 1–2 i matcher. Nästa match spelas i Partille Arena på lördag, då är det vinna eller försvinna som gäller.

IFK Kristianstads målskyttar: Markus Olsson 8, Ludvig Jurmala Åström 7, Andreas Cederholm 4, Anton Hallbäck 3, Anton Halén 3, Philip Henningsson 2, Emil Frend Öfors 2, Hampus Henningsson 1, Matias Jepsen 1, Zoran Bozic 1 och Albin Selin 1.

IK Sävehofs målskyttar: Adam Blanche 5, Pontus Brolin 5, Óli Mittún 5, William Andersson Moberg 4, Felix Möller 3, Sebastian Spante 3, Emil Berlin 2, Gzim Salihi 2, Alexander Westby 1 och Sebastian Karlsson 1.