NINA DANO

Redan i januari presenterades Nina Dano som IK Sävehofs nyförvärv för den kommande säsongen. Med drygt en vecka kvar till SHE-premiären berättar den talangfulle högernian här om klubbytet, konkurrensen och sommarens U18-VM där hon var med och förde Sverige till en mycket fin fjärdeplacering.

De första veckorna i Sävehof-färgerna är avklarade för Nina Danos del. Hon stortrivs i sin nya miljö och känner redan att hon har tagit kliv i sin handbollsutveckling.
– Det har varit väldigt bra och alla har tagit väl hand om mig. Jag har lärt mig mycket nytt på den korta tiden jag varit här, känner redan att jag blivit starkare och jag hoppas att det fortsätter så, säger 18-åringen.
Publiken i Partille Arena kan se fram emot att få följa en högernia som inte är rädd för att avlossa sitt skott från distans samtidigt som hon ger allt ute på planen.
Jag kan nog ses som lite aggressiv och jag är väl lite sån på plan, det är nog tävlingskänslan som kommer igång.

Dano kommer närmast från spel i Bjurslätt/Torslanda HK i Damallsvenskan där hon stått för fina prestationer och den här sommaren kände hon sig redo för att ta nästa steg i karriären. Flera förslag låg på bordet och till slut föll valet på IK Sävehof.
– Jag gillade det Sävehof hade att erbjuda, att det är så professionellt och att allt finns här i arenan. Det känns inte som att alla får det erbjudandet från Sävehof som 18-åring.
– Jag minns att Anders Eliasson (sportchef) ringde mig och jag kunde inte riktigt förstå vad han sade, haha.

Parallellt med handbollen är det ekonomistudier på ett gymnasium inne i centrala Göteborg som gäller för högernian. Möjligheten att hitta den typen av fungerande kombination bidrog också till beslutet.
Jag har ett år kvar på gymnasiet så det gjorde också att jag ville stanna och det är även bekvämt att ha familjen nära, det spelade också stor roll.

Att gå från Damallsvenskan till regerande mästarna i SHE och spel i Champions League är en omställning för vilken spelare som helst. För Danos del finns talangen på plats och det råder ingen tvekan om att hennes inställning verkar vara helt rätt för uppgiften. På den nya nivån förväntar hon sig ett mer fysiskt spel i högre tempo, något hon fick erfara på lagets träningsläger i Danmark i slutet av augusti.
– Mina små misstag blev ganska stora och då kunde motståndarna utnyttja det. Innan har jag kunnat korrigera mina misstag, men här blev man straffad. Jag tror man måste lära sig att göra rätt från början.

Hur ser du på konkurrensen som finns i laget?
– Jag är den enda vänsterhänta på min position, men samtidigt är jag yngst och den minst rutinerade så jag har mycket konkurrens. Men det är skönt att ha konkurrens, jag har inte riktigt haft det tidigare. Man blir bättre av konkurrens så det är bara kul att ha spelare framför en som är bättre och som jag kan se upp till och lära mig av.
– Här känns det som att alla vill bli bättre och vill göra andra bättre.
Har du fått någon mentor eller liknande?
– Jag skulle nog inte säga att det är någon speciell, utan hela laget har hjälpt på ett bra sätt. Mest är det väl niometrarna som har tagit hand och förklarat, till exempel Elin Hallagård och Johanna Ahlm.

Nina Danos sommar har bland annat innefattat ett U18-VM i Polen. Det svenska landslaget stod där för en imponerande turnering, men slutade tyvärr på den alltid snöpliga fjärdeplatsen.
– Det var såklart coolt att spela ett mästerskap och att vi kom fyra var bättre än förväntat. Det var tråkigt att stå där utan medalj, men nu i efterhand så är det riktigt coolt, konstaterar hon.
Hur sammanfattar du din egen insats i mästerskapet?
– Lite blandat. Jag är nöjd med vissa matcher och vissa prestationer, men som helhet skulle jag säga att det var ett okej mästerskap. Jag hade lite problem med knät under resans gång som jag kanske la lite för mycket fokus på, men det var helt okej i alla fall. Jag är nöjdare med EM förra året när det kommer till min egen prestation.

Sommarens mästerskap med ungdomslandslaget och klubbytet till IK Sävehof är tidiga steg på en förhoppningsvis lång och strålande handbollskarriär. Med SHE- och Champions League-spel under hösten och dessutom uttagen som en del i förbundets talangprojekt, där hon hänger med A-landslaget till Island för träning i slutet av september, finns det även mycket att se fram emot i närtid. Första hindret att ta sig över vad gäller seriespelet är Kristianstad HK på bortaplan den 13:e september. Då börjar allvaret igen!

Faktaruta
Namn:
Nina Dano
Ålder: 18 år (född 2000)
Födelsestad: Göteborg
Position: Högernio
Tidigare klubbar: Bjurslätt/Torslanda HK