Handboll, Handbollsligan, Kvartsfinal 3, Sävehof - GUIF

NÄSTA: SEMIFINAL!

Efter två tydliga segrar i kvartsfinalserien var match tre mot Eskilstuna GUIF en betydligt jämnare historia. Inte förrän med tre sekunder kvar, samtidigt som det var spel i numerärt underläge, säkrades segern och således semifinalplatsen via Óli Mittún när han gjorde 30–29.

De fyra första målen i den tredje kvartsfinalen gjordes av GUIF. Således fick Sävehof inledningsvis jobba i underläge i den tredje kvartsfinalmatchen där vägen tillbaka leddes av Emil Berlin som var förste spelare i Gulsvart att hitta nätet. Kontringsspelet har varit en tydlig nyckel till de stora segrarna tidigare i matchserien – därför var nästa mål från Alexander Westby extra välkommet när han forsade fram längs med sin vänsterkant.

Just i en snabb spelomställning satte norrmannen sedan dit kvitteringsbollen. Målet innebar 6–6 när drygt tio minuter hade spelats. Gästerna etablerade därefter ändå ett nytt övertag på två-tre bollar, men innan halvtidsvilan såg Sebastian Spante till att Sävehof skulle få känna känslan av att befinna sig i ledning när han gjorde 15–14. GUIF hann med ett mål till innan visslan, vilket innebar att det var helt lika efter 30 minuters spel.

I inledningen på halvlek nummer två visade Sävehof att det fanns mer att kräma ur. Bortalagets Matija Spikic inledde förvisso med tre raka räddningar, men relativt snabbt avancerade Gulsvart upp i ledning med 20–16.

Till skillnad från tidigare möten, då differensen mellan lagen vuxit och vuxit, skulle det nu bli kamp hela vägen in till minut 60. GUIF kämpade sig tillbaka och ledde med uddamålet när 90 sekunder återstod. En Sävehof-utvisning följde på det och helt plötsligt var en fjärde kvartsfinalmatch inte långt borta.

Under seriespelet har laget ofta hamnat i liknande situationer. Jämna matcher som avgörs först i de absoluta slutsekunderna är inget nytt och nu var det läge att visa upp vinnarmentaliteten i trängt läge även i slutspelet. Simon Möller har gjort det förr, likaså Óli Mittún. Trots spel med en man mindre på banan stoppade storebror Möller motståndarnas avslut och blixtsnabbt spelade han bollen i offensiv riktning. Mittún var inställd på vad som behövde göras och i den absolut sista sekvensen av matchen skickade han bollen i nät. 30–29 till Sävehof och semifinalplatsen var säkrad!

Segern betyder att kvartsfinalserien slutar 3–0 i matcher. Samma siffror blev det i duellen mellan Ystads IF och IFK Skövde, vilket innebär att en repris på fjolårets serie mot de förstnämnda nu är att vänta. Mer information kring matchdatum presenteras på hemsidan och sociala medier inom kort.

IK Sävehofs målskyttar: Elias Ellefsen á Skipagötu 6, Emil Berlin 3, Adam Blanche 3, Alexander Westby 3, Sebastian Karlsson 3, Óli Mittún 3, Felix Möller 2, Sebastian Spante 2, Gzim Salihi 2, William Andersson Moberg 2 och Pontus Brolin 1.

Eskilstuna GUIF:s målskyttar: Pavle Karacic 5, Kasper Larsson 5, Johan Palm 5, Fredrik Gustavsson 4, Carl Gabrielsson 3, Erik Persson 3, Elias Hall 2, Marcus Ekman 1 och Melker Norrman 1.