Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

MICKE INFÖR HELGENS TRÄNINGSTURNERING

Topphandboll i Partille Arena redan i mitten av augusti. Nu till helgen spelar IK Sävehofs herrlag en träningsturnering mot franska USAM Nîmes Gard och norska Elverum på hemmaplan. Här berättar huvudtränare Michael Apelgren om sina tankar inför matcherna mot det internationella motståndet.

Hur taggad är du på handboll efter sommarledigheten?
– Vi har haft många träningspass nu, så vi är redo att få börja känna på det taktiska när man inte bara möter varandra internt på träning där motparten alltid vet vad man ska göra i varje moment. Nu ska vi möta väldigt, väldigt bra lag så det blir en utmaning. Jag tror att vi kommer få bra svar den här helgen.

Vad har ni hunnit med hittills under försäsongen?
– Rent samspelsmässigt och taktiskt har vi kommit lite längre i år jämfört med tidigare. Även om vi har tappat några tunga pjäser så är det många som har varit med en tid. Förutom David Sandberg har alla varit inne i vårt system, så han har fått jobba väldigt hårt för att lära sig så mycket som möjligt och det är naturligt att det inte kommer sitta fullt ut redan nu.

Vad hoppas ni få ut av helgens träningsturnering?
– Jag vill se vilka killar som visar att de vill få mycket speltid. Många av våra spelare är jämna och vi har en bra bredd, men det betyder också att det är en konkurrens där det gäller att göra rätt saker och vinna under perioderna där man själv är inne på plan. Vi vill att vi ska hålla våra system och agera som ett lag.

I helgens träningsturnering ställs ni först och främst mot Nîmes på fredag. Vad är det för typ av lag?
– Det är ett typiskt franskt lag med mycket fysik och som håller väldigt hög klass med Jesper Konradsson som playmaker. På pappret är det kanske en klubb som ligger lite före Sävehof och en klubb som många av våra spelare säkert skulle vilja gå till om de fick ett erbjudande. De ligger ju i toppen av den franska ligan och då är man ett vasst lag.

På söndag väntar sedan Elverum. Hur går dina tankar inför det mötet?
– Elverum är ett lag som har tio Champions League-säsonger bakom sig. Man kan nog säga att de är väldigt jämna med oss, där vi antingen kan vinna med fem eller torska med fem. Rent handbollsmässigt är vi två jämlika klubbar. Vi var uppe hos dem förra säsongen och fick ett bra bemötande och nu kommer de hit till oss. De kommer säkert även komma hit med lite supportrar.

Du känner ju till Elverum väldigt väl efter dina år som spelare och tränare där. Är det någon skillnad på dem nu jämfört med när du var där?
– De spelar lite annorlunda i dag, men det finns någon spelare kvar från min tid. Skillnaden från då och nu är att de har en annan ekonomi och mer bredd i truppen än förut. De har också tagit in lite fler utländska spelare än tidigare, så det är kul att de har växt. Annars är de taktiskt noggranna och duktiga på att kontra. Jag tycker att de har ett duktigt tränarpar, så det blir en kanonmatch att få möta dem!

Att få hit två så pass bra lag till Partille under försäsongen, vad betyder det?
– Det är två jättebra lag som vi kommer att ställas mot, nästan lite för bra. Samtidigt tror jag att det är perfekt. Gör vi det bra under den här helgen så är det positivt för intresset och det är även bra ekonomiskt. Historiskt har vi fått resa iväg för att få möta lag av den här digniteten, men nu är det skönt att laget kan fokusera på träningarna istället för att behöva resa. Det hade varit kul om det kommer lite folk till arenan så att lagen har lust att komma tillbaka. Det här är en väldigt bra grej för klubben.

 

Spelschema
Fredag 11/8 klockan 18:00 Sävehof –Nîmes
Lördag 12/8 klockan 17:00 Elverum–Nîmes
Söndag 13/8 klockan 15:00 Sävehof–Elverum
Samtliga matcher spelas i Partille Arena.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..