MATCHENS PROFIL

Johanna Forsberg
Född: 16 oktober 1995.
Position i laget: Mittsexa.
A-lagsdebut: 2013.

Vi är vana vid landslagsspelare med Sävehof som klubbtillhörighet. Den senaste i raden är Johanna Forsberg. Hon är en av tre spelare från SHE, och när truppen till VM i Japan offentliggjordes tidigare i veckan blev det en del uppståndelse.
– Det är många som hört av sig, släkt, vänner och hela laget… alla är glada och peppande, berättar Johanna Forsberg.

Själv fick hon beskedet om uttagningen från förbundskapten Henrik Signell i förra veckan, och tiden sedan dess har varit full av hemlighetsmakeri.
– Jag berättade det bara för pappa. Och det känns nästan som jag ljugit när jag fått frågan och svarat att jag inte vet något…

Johanna Forsberg är inställd på att det blir tufft att få gott om speltid i VM och medveten om att det handlar att ta chansen när den kommer.
– Jag har två fantastiskt duktiga lagkamrater på min position, dels Anna Lagerquist och dels Linn Blohm. Jag får hoppas att min spetskompetens behövs emellanåt, säger hon.

Johanna Forsberg har Sävehof som moderklubb, och drömmen om landslaget har funnits med från ett tidigt skede i karriären.
– Det finns väl inte någon som håller på med idrott som inte tänker på landslaget i sina ungdomsår, säger hon.

Sju landskamper finns redan på meritlistan, men det är nästan så att hon själv räknar bort de fyra första som inte var ett utpräglat A-landslag utan spelades i en träningsturnering. Men EM-kvalet mot Portugal i förra månaden var en tävlingslandskamp, och den räknas i allra högsta grad.
– Nu var Portugal inte bästa motståndet, men det var kul att vi var några som normalt inte spelar så mycket som fick speltid och även fick göra mål, säger Johanna.

Även om Johanna Forsberg började sin handbollskarriär i Sävehof har hon också hunnit med två säsonger i Heid. Det var en utflykt som bidragit till den spelare hon är i dag.
– Det var verkligen roligt att spela i Sävehof tillsammans med alla landslagsspelare, men jag fick också sitta mycket på bänken. När jag kom till Heid blev jag nummer ett på min position, fick spela 60 minuter och hade stort ansvar. Det gjorde att jag växte både som spelare och individ, så den tiden var nyttig, berättat Johanna.

Innan det är dags att packa landslagsväskan återstår några matcher med Sävehof. Till att börja med mot Skara.
– Det blir en tuff match. De har ett bra lag och är säkert revanschsugna sedan vi slog ut dem i kvartsfinalen i våras, säger Johanna.

Hur kommer det se ut om du får bestämma matchbilden?
– Det blir en jämn start, men om vi sedan får till målvakts- och försvarsspel som i senaste Champions League-matchen kan vi få till några kontringar och göra ett par enkla mål, svarar spelaren i tröja nummer 9.

Och vem avgör matchen?
– Vi har så himla många som skulle kunna kliva fram och avgöra, så jag vågar inte gissa vem det kan bli. Huvudsaken är att vi gör en bra match och vinner.