Handboll, SHE, Final 4, Skuru - Sävehof

MÄSTARTITELN ÄR ÅTERERÖVRAD

För 15:e gången i historien kan IK Sävehof titulera sig svenska mästare på damsidan. Vinsten med 30–22 mot Skuru IK på onsdagskvällen ledde fram till 3–1 i matcher, vilket betyder att vi tar med oss pokalen hem till Partille och står ensamma på tronen som mesta mästare.
– Det här är helt enormt. Jag kan inte sätta ord på vad vi har gått igenom, sade huvudtränare Rasmus Overby i guldintervjun.

När Sävehof säkrade SM-guldet 2019 var det efter vinst mot Skuru i Eriksdalshallen. På onsdagskvällen fanns det möjlighet för historien att återupprepa sig efter att laget spelat till sig matchboll tidigare i veckan.

I motsats till de två senaste finalmatcherna var den offensiva utdelningen till en början dock inte lika påtaglig denna gång. Hemmalaget inledde med ett klart lägre försvarsspel än tidigare, vilket ändrade dynamiken och efter drygt 15 minuters spel och 6–4 till Skurus fördel valde Rasmus Overby att lägga fram timeout-kortet för första gången.
– Att spela 6–0 var deras lösning på att de hade släppt för mycket mål tidigare. Jag är jätteglad över att vi höll oss lugna och hittade sätt att lösa det spelet på, sade Overby.

Tålamodet ledde så småningom till att Anne Tolstrup kunde utjämna när hon satte dit 9–9 och lika-läget skulle även gälla i samband med halvtidssignalen.

Inför finalen blev det officiellt att Ellie Åström Nilsson lämnar klubben efter säsongen. I det som skulle visa sig bli hennes sista halvlek med den gulsvarta tröjan på, inledde hon med en utmärkt framspelning till Thea Blomst som gjorde 12–11.

Skuru kvitterade snabbt efter det, men när ytterligare två med utgående kontrakt, Jamina Roberts och Trine Mortensen, svarade med att göra 13–12 respektive 14–12 kom hemmalaget aldrig upp jämsides igen. Övertaget växte sig större och större och när Tolstrup gjorde två raka mål inom loppet av 16 sekunder kände sig Overby någorlunda säker över hur den här matchen, och således även säsongen, skulle sluta.
– När vi ledde med plus sju och det var de sista fem minuterna kvar så var det mycket som skulle behöva gå fel för att vi inte skulle ta det, konstaterade han.

I slutändan var det åtta bollar som skulle skilja lagen åt. Siffrorna 30–22 förkunnade att Sävehof är svenska mästare på nytt och precis som 2019, när senaste guldet säkrades, var det i Eriksdalshallen som firandet fick inledas.

Efter den inledande förlusten i finalserien svarade Sävehof upp med att vinna tre matcher i följd och nu är SM-guldet äntligen hemma igen. Mästartiteln är föreningens 15:e guld på damsidan – en notering som inget annat lag lyckats nå i historien – och Overby menar att det kommer finnas ännu mer att se fram emot.
– De unga spelarna visade verkligen att det finns mycket framtid i dem. Thea Blomst är till exempel en av de stora pjäserna i det här laget, en ung lagkapten som går in och spelar SM-final som om det vore ingenting, berömde huvudtränaren.
– Jag tycker verkligen att vi har visat att Sävehof har något på gång. Nu vann vi här i kväll och tidigare i år vann dessutom akademin guld med U18. Andreas Wallin har gjort ett jättebra jobb, precis som så många andra i organisationen. Jag är så stolt över spelarna, vår mentala tränare, materialare och alla andra runtomkring!

Skuru IK:s målskyttar: Alexandra Bjärrenholt 5, Ellen Voutilainen 3, Elin Hansson 3, Clara Bergsten 3, Vilma Matthijs Holmberg 3, Daniela De Jong 2, Felicia Palm Robertsson 2 och Alice Salmi 1.

IK Sävehofs målskyttar: Anne Tolstrup 7, Frida Rosell 5, Trine Mortensen 5, Jamina Roberts 3, Frida Högaard 3, Tamara Haggerty 3, Sofie Börjesson 2, Ellie Åström Nilsson 1 och Thea Blomst 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..