Handboll, Handbollsligan, Sävehof - Ystad IF

MÄKTIG VÄNDNING MOT YSTAD

När drygt en kvart återstod av annandagsmatchen hade Ystad ledningen med 23–18. Åtta raka Sävehof-mål senare var läget ett annat och två poäng kunde säkras med 29–26 som slutresultat.
– Kul att det blev en sådan rolig match och som slutade lyckligt nu när det var så mycket folk på plats i arenan, sade huvudtränare Michael Apelgren efteråt.

Traditionsenligt bjöds det på annandagshandboll i Partille Arena den 26:e december. Först ut för dagen var herrarnas toppmatch mot Ystads IF där den inledande halvleken var en jämn kamp. IK Sävehof tog sig upp i ledning för första gången när en kontringsspringande Sebastian Karlsson serverades ett friläge av Felix Möller efter att Óli Mittún först vunnit en lös boll i defensivt område. Kapten Karlsson såg då till att göra 3–2.

Lagen turades om att vara i ledning där det ofta skiljde en eller två bollar åt ena eller andra hållet. Strax innan halvtidssignalen ökade gästerna dock distansen ytterligare ett hack när de blev första lag att befinna sig i ett tremålsöverläge när Anton Månsson gjorde 16–13.
– Första halvleken kändes jämn och det var överraskande att vi låg under så pass klart ändå. Det var ett misstag hit eller några bra prestationer från dem dit som gjorde det. De är ett extremt bra lag och vi behövde maxa vår prestation för att ta dem, menade Michael Apelgren.

Mål från Sebastian Spante och Pontus Brolin blev startskottet på halvlek nummer två. Inte sällan var det den sistnämnde som stod för välkalibrerade avslut i en period där Ystad annars drog ifrån med större siffror med chans att punktera tillställningen.

Bortalaget ledde med 23–18 när det återstod drygt en kvart. Då inleddes upphämtningen som fick temperaturen i arenan att stiga. Simon Möller radade upp räddningar och med ett effektivt skytte gjordes fem raka gulsvarta mål där Mittún stod för den kvittering som betydde 23–23. Adam Blanche fyllde på med ett sjätte i följd innan Spante smällde in ett sjunde och Karlsson prickade därefter in ett åttonde. I ena riktningen flödade målen, i den andra hindrade storebror Möller allt.

Från den vändningen lyckades Ystad inte hämta sig och vinstsiffrorna skrevs till 29–26.
– Segrarna som man verkligen krigar sig till och där man länge ligger under är de goaste! Det var många som stod fram i dag när vi vände och fick det momentum där vi gjorde 8–0 på dem.
– Egentligen kändes det tungrott hela tiden. De är ju ett väldigt bra lag och det räcker med småsaker för att man ska tappa det, men samtidigt är även vi så pass vassa att det är likadant för dem. Det gör att det kan svänga ganska snabbt i de här matcherna och det jag är mest stolt över i dag är att vi bara fortsatte och fortsatte.

Fram till och med annandagens match hade Sävehof radat upp 13 raka matcher utan förlust; nu förlängdes den sviten med ytterligare en tvåpoängare. Sista matchen innan VM-uppehållet spelas på torsdag när det är bortamatch mot Lugi HF. 
– Jag var livrädd för den här avslutningen utan “Wille” (William Andersson Moberg) och med högerniorna inte riktigt i form ännu. Om någon hade sagt till mig att vi skulle få två poäng inför att vi skulle möta Kristianstad, Ystad och Lugi så hade vi tagit det, nu har vi redan fyra och så får vi se vad vi får till i den sista matchen.

IK Sävehofs målskyttar: Pontus Brolin 8, Sebastian Karlsson 7, Óli Mittún 4, Adam Blanche 3, Sebastian Spante 3, Felix Möller 2, Kelvin Roberts 1 och Gzim Salihi 1.

Ystads IF:s målskyttar: Anton Månsson 6, Jonathan Svensson 5, Julius Lindskog Andersson 3, Kim Andersson 2, Jakob Nygren 2, Mads Kalstrup Honoré 2, Johan Dahlin 2, Philip Stenmalm 1, Linus Fernebrand 1, Ebbe Stankiewicz 1 och Kasper Palmar 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..