Handboll, SHE, Sävehof - Kristianstad

LAURA JENSEN INFÖR KVARTSFINAL 2

Laura Jensen blev IK Sävehofs främsta målskytt i grundserien säsongen 2020–21. Här berättar niometersspelaren bland annat om hur det var att flytta till ett nytt land mitt i corona-pandemin, framgångarna med det danska ungdomslandslaget och den pågående kvartsfinalserien mot Önnereds HK.
– Vi har mycket mer att ge, säger Laura inför kvartsfinal 2.

Landslagsuppehållet är över och det har blivit dags för den andra kvartsfinalen mot Önnereds HK. Spelare och ledare i IK Sävehof har bland annat utnyttjat tiden till att reflektera över det första mötet med lokalrivalen, där det blev gulsvart seger med 27–23.
– I efterhand tycker jag att vi spelade en bra match och hade koll på dem, även om det blev jämnt och vi gjorde några misstag som vi inte brukar göra, säger Laura Jensen när hon blickar tillbaka på sin första slutspelsmatch på svensk mark.
– Jag tror Önnered spelade sin bästa match hittills för säsongen, så det blir spännande att se om de är på samma nivå i kvartsfinal nummer två.

Slutspel är alltid efterlängtade. Kanske extra mycket den här gången i och med att allt spel ställdes in när pandemin bröt ut i fjol. Då ingick Laura ännu inte i Sävehofs spelartrupp, men det var i samma veva som hon undertecknade sitt avtal med klubben.
– Ett svenskt nummer ringde mig en dag när jag satt på tåget och var på väg hem. Jag tänkte inte överhuvudtaget på att det kunde ha något med handboll att göra, jag undrade vem det kunde vara och så var det Rasmus.

Rasmus känner hon såklart väl till nu. Sävehof-tränaren med Overby som efternamn förklarade varför en flytt till Partille skulle vara rätt steg för den talangfulla danskan.
– Att få vara i ett lag med vinnarskallar, i ett lag som gärna vill vinna SM-guld och som gärna vill spela europeiskt. De tre punkterna var nog det essentiella.
– Jag tyckte att det skulle bli jättespännande och trodde att det skulle bli nyttigt för mig. Jag var ung men skulle ändå få ta mycket ansvar. Nu sitter jag här ett helt år senare och är jättenöjd med mitt val.

Att flytta ifrån sitt hemland som nybliven 21-åring kan vara prövande och att dessutom göra det när en pandemi dikterar villkoren leder förstås till ytterligare osäkerhetsfaktorer.
– Jag skrev under mitt kontrakt två veckor innan corona stängde ner samhället. Jag var glad över mitt kontrakt, men jag hade ändå en viss känsla kring det. Danmark stängde ner men Sverige var öppet trots att det var mycket corona som spreds här.
– Det blev många tankar men jag bestämde mig för att ”nu har jag skrivit på mitt kontrakt och det ser jag fram emot”. Såklart var det inga problem sedan, men det kom upp tankar kring att flytta ifrån Danmark. Inte för att det är så långt bort, men det är fortfarande ett annat land och ett annat språk.
Vad betydde det för dig att det redan fanns andra danskar i klubben?
– Att ha en dansk tränare gjorde mitt hjärta lite lugnare innan jag kom hit. Sedan visste jag att Jamina (Roberts) hade varit i Danmark, Ida (Lagerbon) kände jag hemifrån och även om jag inte kände Trine (Mortensen) så var hon fortfarande dansk. Det gjorde starten lite mjukare, att det var några som snackade danska.

Många svenskar känner igen sig i svårigheten med att inte lyckas förstå danska, så att det även gäller omvänt är helt rimligt. Särskilt om det är bra fart i dialogen. För Laura handlade det inledningsvis mest om att lyssna och ta in det som sades och skedde runt om henne.
– Men jag började förstå mer och mer och nu är det hur lugnt som helst. Jag kan vara med överallt, prata med alla och alla förstår mig, säger hon och börjar berätta om att hon hunnit se några svenska serier och tv-program.
Bland exemplen som nämns finns ”Älska mig”, ”Idol” och ”Så Mycket Bättre”.
– Det har inte varit för att lära mig svenska utan mer för att jag har fått tips. Det har varit bra och kanske gjort att det gått lite fortare.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

I mitten av september spelade Laura Jensen sin första tävlingsmatch i den gulsvarta tröjan. I debuten mot BK Heid blev det vinst och sex månader senare summerades seriespelet med att Sävehof positionerade sig på andraplatsen inför slutspelet.
– Jag tycker att det gick bra i grundserien, även om jag inte är helt nöjd. Det har funnits matcher där vi hade kunnat göra det bättre. Generellt tycker jag ändå att det har varit bra och vi har verkligen haft en uppåtgående kurva för laget.
– Det kan ta ett tag att komma in i det när man skiftar till ett nytt land och nytt lag, men efter jul har det gått bra och jag tycker att det har varit många roliga matcher.

Nyförvärvets attityd och utstrålning har varit påtaglig. När hon beskriver sig själv som en spelare som gillar det fysiska duellspelet kommer det inte som någon överraskning. Lägg dessutom till hennes målgörande, där det yttersta beviset hittas i den interna skytteligan som hon toppade sett över grundseriens matcher. Sex mål i premiären mot Heid följdes upp med ytterligare 91 bollar i nät, vilket ger en sammanlagd siffra Laura inte nått upp till tidigare i karriären.
– Jag tror att det beror på att jag har fått förtroende från Rasmus och Andreas (Wallin), att jag spelar med bra medspelare och att jag har kunnat göra några enkla mål. Det är en kombination av förtroende och att spela i ett bra lag med vinnarskallar, menar lagets skyttedrottning.
Vad skulle du säga att du framförallt förbättrat så här långt in på säsongen?
– Jag tycker att jag har utvecklat assist-spelet med mittsex och förstått att allt inte behöver gå så fort. Mitt spel har varit väldigt snabbt tidigare. Rasmus har sagt att jag kan ta ett steg tillbaka, kolla upp på planen och sedan se vad som händer istället för att ha huvudet under armen.

Att Sävehofs nummer 18 är ett råämne av hög kvalitet med ett brett spektrum av spännande egenskaper har vi med andra ord redan fått se på nära håll. Av hennes meritförteckning framgår det även att hon är en vinnare. Efter fyra mästerskap med det danska ungdomslandslaget ingår tre tunga medaljer i samlingen, varav ett EM-guld på U17-nivå.
– Vi har haft jättemånga bra spelare, några som spelar i A-landslaget nu och det är kul att se. Jag har varit med om många situationer en 21-årig tjej kanske inte hade varit med om ifall man inte hade haft landslaget på sitt CV. Det har gett mig många erfarenheter och bra upplevelser.
Hur viktigt är det för dig att vinna och ta hem titlar?
– Jag tycker att det är viktigt att ha i bagaget och man ska vara stolt över att ha vunnit i sin handbollskarriär. Det är grymt att vi har vunnit så mycket.

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Vägen till att försöka nå högst upp på tronen även i svensk handboll fortsätter på onsdagskvällen. Efter landslagsuppehållet rullar slutspelet nu vidare, vilket Laura Jensen går igång på.
– Jag upplevde att det var mycket hets och fight i den första matchen, så det var jättekul. Det var äntligen dags för slutspel och man kände verkligen att det är nu det roliga börjar.
Hur mycket lär man sig om ett motstånd från en match till en annan?
– Mycket. Man kollar på matchen igen ett par gånger och tänker tillbaka på hur det var när vi mötte dem i grundserien också, så att man ser vad de kom med då i förhållande till nu.
– Vi har pratat mycket taktiskt om hur vi kan lösa deras anfalls- och försvarsspel på bästa sätt, så vi har lite taktiska grejer vi kan använda om det behövs. Det handlar om vem som har det bästa taktiska mindsetet, det laget kommer vinna nästa match.

Efter den inledande segern i Partille Arena spelas kvartsfinal 2 i ÖHK-hallen med avkast klockan 18:30.
– Vi ska göra allt för att vinna den matchen. Vi spelar för att vinna alla matcher och vill vinna med så mycket som det är möjligt, även om vi vet att det bara är ett mål som räcker och att målskillnad inte spelar någon roll.
– Jag tänker att vi ska spela med ett lugn samtidigt som vi ska kriga för varandra, för varje boll och för varje mål. Det är ett derby borta i Önnered och det är inte enkelt, så det blir en kul match, avslutar Laura sitt resonemang.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..