LÄRORIKT VM FÖR BJÖRGVINSSON

IK Sävehofs representant på planen i den pågående VM-turneringen i Tyskland och Danmark är Agust Eli Björgvinsson. Vi stämde av läget med målvakten efter att hans Island nu har inlett spelet i mellanrundan.

Det isländska landslaget var tillbaka på hotellet i centrala Köln runt midnatt efter förlusten mot Tyskland. Vila, mat och återhämtning stod då på programmet och Agust Eli Björgvinsson reflekterade även över den nyss avslutade matchen.
– Försvarsmässigt gjorde vi det bra, men skillnaden mellan lagen var att vi borde ha gjort fler mål när vi fick chansen från sex meter. Vi hade nog fem-sex chanser att göra mål därifrån och vi gjorde för många tekniska fel som vi måste lära oss av.

Island fick en tuff start på mästerskapet med öppningsmatch mot Kroatien och sedan väntade Spanien i match nummer två. Förlust i båda, men sedan kom en välkommen och välbehövlig tvåpoängare mot Bahrain.
– Det var jätteviktigt. Vi mötte dem i två träningsmatcher innan VM och vann med tjugo mål. Nu hade de med sin bästa spelare (Husain Al-Sayyad), men vi var väldigt bra förberedda och det var match i kanske 10-15 minuter innan vi körde över dem.
Segersiffrorna skrevs till 36-18 och sedan blev det vinst mot både Japan och Makedonien i de avslutande gruppspelsmatcherna som tog laget vidare till mellanrundan.

Björgvinsson har haft rollen som andramålvakt bakom Björgvin Pall Gustavsson, men från första början hade han själv inte ens räknat med att vara en del av laget. Han var uttagen som en av fyra målvakter i den preliminära truppen, men att det skulle räcka hela vägen till mästerskapet var oväntat.
– Jag åkte hem till Island för att träffa min familj under uppehållet, men efter första träningsmatchen mot Bahrain fick jag ett samtal från tränaren där han sa att jag skulle vara med i truppen som skulle möta Norge.
– Jag var med min tjejs familj och vi skulle strax käka när tränaren ringde och frågade om jag kunde hänga med till Norge. Sedan gjorde jag okej insatser i träningsmatcherna mot dem och Brasilien. (Aron Rafn) Edvardsson, som spelade i GUIF för några år sedan, drabbades av en magskada och då fick jag min chans i truppen.
Med bara skor och suspensoar med sig till Island från Partille var det bara att ordna fram övrig nödvändig handbollsutrustning för en januari-månad fylld med nya erfarenheter.

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Sävehof-spelaren uppskattar att det hittills har blivit någonstans kring 60 minuters speltid i turneringen och väljer att hylla sin kollega som har stått för fina prestationer.
– Gustavsson har gjort bra matcher och då är det svårt för tränarna att byta. Det är tuffa matcher och jag är redo när de behöver mig.
Matchen mot Tyskland i FINAL4-hemvisten Lanxess Arena fick Björgvinsson uppleva från bänken – men trots förlusten verkar det ha varit en upplevelse att minnas.
– Det har varit otrolig stämning. När du har 19 000 personer på matchen och alla skriker för Tyskland så måste du vara på plats för att förstå stämningen. Det var jätteroligt och det blev som ett mini-krig ute på planen.

En semifinalplats är nu utom räckhåll för Island, men från hemlandet har responsen varit positiv och de har förståelse för att detta unga isländska landslag är under uppbyggnad.
– Folk säger bra grejer om oss, är stolta och visar mycket glädje på sociala medier. Jag tror vi har det yngsta laget i turneringen och vi fick en ny tränare i februari förra året. Han har sagt att vi har en treårsplan där målet är att vi ska vara bland de bästa i världen.
– Under den här turneringen tror jag att vi har visat att vi har kommit längre på vägen än vad folk hade trott på förhand.

Nästa motstånd är Frankrike och även om han har klart för sig att det kommer bli ännu en tuff uppgift, är Björgvinsson och hans lagkamrater inställda på att ge dem en match.
– Vi har visat att vi inte är ett lag att underskatta. När vi har spelat i VM har våra motståndare alltid varit tröttare än oss efteråt. Kroatien och Spanien vann mot oss, men det var fight hela vägen och de behövde spela på topp mot oss.
– Mot Frankrike har vi samma plan. De kommer behöva göra sitt bästa för att vinna och de ska inte få det lätt. Vi är hungriga på att spela fler matcher och att få vinna.

Efter matcherna mot världens bästa handbollslandslag är det tillbaka till Sävehof och Partille som gäller. 23-åringen hoppas då ta med sig lärdomarna från mästerskapet.
– Förhoppningsvis kan jag göra det bättre nu efter jul, jag vet att min kapacitet är större. Jag kan göra bättre matcher och ska bevisa att det inte är en tillfällighet att jag är andramålvakt i Islands landslag.

Förutom matcherna och det rent handbollsmässiga har Björgvinsson och lagkamraterna även hunnit se delar av först München, där de spelade gruppspelet, och nu Köln. En sväng förbi den mäktiga domkyrkan och en kaffe på centralstationen har i alla fall hunnits med sedan ankomsten till Köln. Livet på hotell funkar bra för det mesta, men allt kanske inte är perfekt.
– Hotellivet är enkelt men maten kan bli bättre, säger han med ett skratt.
– Vi fick biff efter dagens match och först såg det bra ut, men det smakade mest plast. Utöver det är det okej och väldigt roligt att vara med gubbarna i laget.

Lördag har blivit söndag och många elitidrottare känner nog igen sig i känslan efter en sen match och svårigheten att somna efteråt. Tankarna hos de isländska spelarna har kanske redan börjat rikta in sig mot Frankrike-matchen. En tuff match på förhand, men Agust Eli Björgvinsson och hans lagkamrater kommer göra allt för att vinna.

– Erik Malmqvist