"Laget är internationellt aggressiva"

I dag tar jag mig med bil upp till Sävehofhallen där jag stämt träff med Mikael Franzén och Henrik Signell. Jag skall få komma in i det ”allra heligaste”, dvs. herrarnas omklädningsrum! En doft slår emot mig, nästan så att ögonen tåras, när jag tar klivet in genom dörren. Det luktar närkamp, tufft man-man-försvar, snabbt kontringsspel…nja…Det luktar svett och jag kan även ana doften av handbollsklister. ”-Man vänjer sig rätt fort”, säger Henrik leende när han ser hur jag rynkar på näsan!

Hur känns det, så här dagen innan Kadetten Schaffhausen matchen?
Det känns bra, vi går till den matchen med en positiv känsla, säger en glad Mikael.

Vad kommer vi som publik att få se för typ av spel, försvar?
Exakt hur vi kommer att spela avslöjar jag inte, säger en skrattande Franzén. Men vi vet att Kadetten har ett spel som går ut på att ställa om snabbt från försvar till anfall. Laget spelar 6-0 men är internationellt aggressiva. Framåt så spelar de enkelt men har väldigt bra individer som vi verkligen måste se upp med.

Nu är detta andra gången ni är med i Champions League, vilken är skillnaden mot förra årets CL? Har ni lärt er något och/eller har killarna lärt sig något?
Henrik tar till orda först och säger; Vi har tappat en stor del av den överdrivna respekten för de andra lagen i år och att dom inte är så märkvärda.
Mikael fyller i med; det går fortare i CL och i med att man har några matcher i ryggen så känns det tryggare, man vet vad som väntar oavsett motstånd. Du möter de bästa och felbesluten måste givetvis minimeras.

Har ni några förebilder som tränare? I eller utanför idrottsvärlden?
Mikael: Klart jag har många förebilder inom handbollen såsom Reine Pedersen, Ola Lie och Johan Eklund i Redbergslid, alla väldigt bra och starka ledare. Bagarn kom in senare i min spelarkarriär och det är klart att han också har bidragit till min ledarstil. Sen så hade jag Hans Åkesson i Aranäs som fick mig att brinna för handboll. På senare år känner jag att jag har utvecklats tillsammans med Hallbäck/Virolainen i Aranäs och Henrik nu i Sävehof. Ett prestigelöst samarbete som har gett mig mycket.
Henrik: Det finns många personer i ens närhet genom åren som jag lärt mig av, men Ilija Puljevic som kom till Sävehof när jag var i junioråldern lärde mig mycket om individuell teknik och hade väldigt många bra övningar som jag använder mig av nu. Även Rustan och hans handbollsfilosofi, som i till stor del överensstämmer med mitt sätt att tänka handboll nu.

Är Kent-Harry Andersson med i kulisserna och ger er råd fortfarande och vilka typer av råd bidrar/bidrog han med i så fall?
Kent Harry har vi fortfarande som ett viktigt bollplank och han är både med som mentor och coach. Två roller som han är som klippt och skuren för. En mycket klok man som försöker få oss på rätt spår (skratt)…

Hur mycket hinner ni med att se av de städer ni besöker när ni är på bortaplan?
Tyvärr inte så mycket ganska tight schema på de flesta resor med träning, mat, genomgångar, match. Men vi försöker ”utbilda” spelarna och hitta på utflykter när vi har tid över. Kyrkporten i Wittenberg snackas det fortfarande om i omklädningsrummet som en av årets absoluta höjdare.

Ni är båda två duktiga gamla handbollsspelare. Hur är det när man står utanför planen och märker att spelet inte går så som ni vill ha det, rycker det i armar och ben och ni vill själva ut på plan och spela?
Mikael: Det hade varit skönt att få avreagera sig men samtidigt så skulle jag nog inte bidra med så mycket, snarare stjälpa haha.
Henrik: Klart att det ibland kan vara frustrerande att stå vid sidan. Det ser ju så lätt ut ibland, men självklart är det nåt annat att vara på banan. Handbollen har utvecklats mycket senaste 5-10 åren, så jag gör nog bäst i att hålla mig vid sidan just nu.

Hur ser en matchdag ut för er? Hur ”laddar” ni inför match?
Mikael: Är det hemmamatch försöker jag gymma ett pass på förmiddagen på SATS och ta en go fika efter. På eftermiddagen samlas hela laget på Marcos för gemensam middag innan genomgång och match.
Henrik: Jag har inga speciella förberedelser mer än att jag naturligtvis fokuserar och förbereder mig mentalt och taktiskt inför matchen.

Jag säger ett ”break a leg” till ”Frasse” och ”Sigge” när jag tackar för mig och utanför ytterdörren drar jag in ett djupt andetag och fyller lungorna med den krispiga och friska novemberluften.

Ni har väl köpt biljetter till imorgon? IK Sävehof mot Kadetten Schaffhausen kl. 19.10 i Scandinavium. Om inte, gör det idag!

Text: P. B. Hallén
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Herrlaget kämpar inte bara för att behålla förstaplatsen i Handbollsligan..

Tack vare en sen vändning lyckades IK Sävehof få med..

Svenska Cupmästare – igen!  

..

En mycket övertygande prestation, speciellt under matchens andra halva, ledde..