Handboll, SHE, Sävehof - Heid

LAGERBON INFÖR SKARA HEMMA

På fredagskvällen är IK Sävehof tillbaka för spel i SHE efter landslagsuppehållet. Matchens profil mot Skara HF är niometersspelaren Ida Lagerbon som här berättar om årets upplaga av Sävehofs damlag, hennes succéartade debutsäsong i gulsvart och skillnaden på dansk och svensk handboll.

Under sin debutsäsong i IK Sävehof lärde vi känna Ida Lagerbon som en viljestark spelare med ett naturligt sinne för mål. De egenskaperna verkar knappast gått förlorade för danskan under corona-uppehållet. På en träning inför fredagens match mot Skara HF blev hon avblåst av tränare Rasmus Overby, både för att bollen tagit på hennes fot och för att hon hamnat utanför sidlinjen, men hon verkade oförstående och ville fortsätta det pågående anfallet. Beslutet accepterades förstås utan vidare diskussion, men det är tydligt att vinnarmentaliteten tar sig uttryck både på match och träning.
– När jag är på planen så gör jag allt för att vinna. Jag älskar att vinna, berättade Lagerbon direkt efter den ovannämnda träningen.
– Hemma i Danmark vann vi i stort sett allt när jag var ungdomsspelare, så jag är van vid att vinna. Som senior har titlarna inte kommit än, men jag tror jag lärt mig mycket av att förlora också.

Men om vi ska berätta historien om vinsterna, förlusterna och hur Ida Lagerbon för drygt ett år sedan landade i Partille får vi först ta och backa bandet till uppväxten hemma i Danmark. Och för att berätta hur det till slut blev handboll så får vi först börja med fotboll.
– Jag hade faktiskt alltid spelat fotboll, det gjorde jag i sammanlagt nio år. Mina föräldrar och hela min familj hade dock spelat handboll, så när jag blev tolv tänkte jag prova. Innan dess hade jag inte spelat alls.
– Efter ett år fick jag välja mellan fotboll och handboll. Jag trodde att jag skulle komma längre om jag valde handboll och i dag är jag väldigt nöjd med det valet.

Flera klubbar avverkades under ungdomsåren som tillbringades i Ringsted, Köpenhamn och Midtjylland. Ständigt togs positiva steg i utvecklingen och klivet upp som A-lagsspelare blev verklighet hos Frederica HK i danska 1. Division Kvinder där det blev succé.
– Jag kom tillbaka från en korsbandsskada när jag var i Midtjylland och sedan under mitt första år som senior i Frederica blev jag skytteligavinnare. Där fick jag mycket speltid och jag tror det utvecklade mig enormt.
Var du alltid den största talangen under uppväxten?
– Nej, inte alltid. Kanske fick jag höra att jag var en stor talang i de mindre klubbarna, men det vet jag egentligen inte om jag var. Jag tror bara att jag försökte ge allt jag kunde och när jag spelade i en klubb som FC Midtjylland så var det talanger överallt.

Trots den stenhårda konkurrensen uppmärksammades Lagerbon för sina prestationer även på nationell basis när hon kallades upp till det danska handbollsförbundets samlingar.
– Jag var med redan från början när det kom till talangträning och ungdomslandslag. Men jag har aldrig varit med i ett mästerskap.
– Det känns tråkigt att jag var med där i fem år utan att få vara med i ett mästerskap, men jag har också lärt mig mycket av det.

Ida Lagerbon under handbollsmatchen i Champions League mellan Sävehof och Buducnost förra säsongen.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Efter den framgångsrika debutsäsongen i Frederica studsade niometersspelaren vidare till Ringköbing för spel i danska högstaligan. Även på den nivån fortsatte hon skicka bollar i nät. Sammanlagt blev det 112 fullträffar, vilket räckte till en sjätteplats i skytteligan och en flytt till de regerande svenska mästarna, IK Sävehof.
– Jag kom hit för att jag tyckte att det var en spännande och familjär klubb med stora ambitioner, precis som jag själv har. Jag tycker att det är spännande att man spelar om SM-guld och att det även skulle bli spel i Champions League det året.

Dittills hade det alltså blivit flera miljöombyten inom Danmarks gränser – nu fick hon även möjlighet att kunna jämföra sig utomlands.
– På vissa punkter är den danska ligan bättre än den svenska, men jag tror att som ung spelare är det bättre att få speltid och att få vara med i toppen.
Vad visade sig vara den största skillnaden på handbollen här och den som spelas i Danmark?
– Helt klart fysiken och farten, den är högre i Danmark.
När du pratar med vänner och familj där hemma och de är nyfikna på Sävehof, hur beskriver du klubben då?
– Jag kan bara säga positiva saker om faciliteterna här, det är väldigt professionellt. På det sättet kan man inte säga något dåligt om klubben, så det är positiva saker jag säger till kompisar och familj.

Som alla är medvetna om blev fjolårssäsongen speciell. Med avancemang till huvudrundan i Champions League och en topp tre-placering i SHE skötte Sävehofs damlag det som gick att påverka med bravur. Sedan satte pandemin stopp.
I SHE fanns det några matcher till som vi skulle ha vunnit, men vi slutade ändå trea. Att det inte blev slutspel tror jag var sämst för oss, för jag tror att vi skulle ha slagit till där och är helt säker på att vi hade blivit ännu bättre då.
– Internationellt kändes det som att vi spelade på en helt annan nivå. I typ alla matcher var vi med under de första 45 minuterna, så jag är nöjd med laget och våra prestationer förra året.

Individuellt sett blev Ida Lagerbon, precis som under hennes samtliga seniorsäsonger, sitt lags främsta målgörare. 95 mål i SHE och 48 i Champions League blev hennes slutnotering.
– Det var helt okej. Såklart fanns det saker jag ville göra bättre och det arbetar jag med nu. Men jag gjorde flest mål i Champions League och i SHE, vilket jag är väldigt nöjd med.
Som extra krydda blev Sävehofs nummer 27 dessutom nominerad till årets unga spelare i det europeiska spelet.
– Såklart vill man vinna, men det betyder i alla fall att man har blivit sedd ute i den stora världen och man vet att folk har ögonen på en. Det var jättekul.
– Nu känner jag ingen press överhuvudtaget över det. Det var nice när man hörde det men sen var det bara att spela nästa match. Jag är inte typen som blir nervös inför till exempel stora matcher heller, det brukar vara lugnt.
Vad skulle du säga att du utvecklade mest under förra året?
– Att få bort små fel från mitt spel. Jag är en riskfylld spelare som tar chanser ibland och det har jag jobbat mycket med, att jag ska spela lite lugnare ibland och inte göra så många fel i den typen av lägen.

Ida Lagerbon i säsongspremiären mot BK Heid. Sävehof vann med 32–11.
Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

Den nya säsongen är blott två matcher ung där Sävehof har vunnit en och förlorat en. 22-åringens känsla är dock otvivelaktigt positiv.
– Jag har en riktigt bra känsla kring laget i år! Man tänker alltid att det är ett nytt lag och att man måste komma igång, men redan från första träningen så fann vi varandra både på och utanför planen, så det känns jättebra.
När hon tidigare beskrev skillnaden mellan dansk och svensk handboll nämndes farten. Med Overby som tränare och dansk-trion Lagerbon, Trine Mortensen och numer även Laura Jensen i spelartruppen verkar grannlandets influenser blivit ännu mer påtagliga.
– Vi har många duktiga individualister men det känns som att vi också spelar bra tillsammans och gör varandra bättre. Vi spelar med hög fart och jag tror att det blir en av nycklarna till att vi kommer vinna matcher i år.

Just det höga tempot menar Lagerbon var en viktig faktor i säsongspremiären hemma mot BK Heid. Vinst med 32–11 kan inte beskrivas som något annat än en drömstart.
– Det får man säga. Från den matchen tar jag med mig vår fart, vi spelade lugnt men ändå med hög fart. Det kändes inte heller som att vi kollade på siffrorna, vi körde bara.
– I halvtid fattade vi inte att vi ledde med så mycket (18–4). Det kändes bra och som att vi fick ut allt det vi hade tränat på under corona-pausen.
Vad var det som funkade bra?
– Vårt försvar, vi stod som en mur. Det var räddningar och sedan sprang vi. Vi är några spelare som gillar att springa snabbt, så när vi står bra i försvaret ger det oss spetskompetens.

Den fina premiären följdes tyvärr upp med förlust (21–25) mot toppkonkurrenten H65 Höör.
Det kändes lite som att anfallsspelet inte fungerade helt och när det väl fungerade så missade vi. Vi vill springa och kontra, men istället var det Höör som kontrade på oss. Det är sådana saker vi vet att vi kan göra bättre och vi var tyvärr inte hundraprocentiga mot Höör.
– Vi känner dock ingen oro, det är en match som vi bara ska släppa. Det är massor av matcher kvar och vår målsättning ändras inte bara för att vi förlorade en match. Vi ska göra något positivt av det och träna vidare.

Förlusten mot Höör är nu lagd åt sidan och istället är fokuset inriktat på säsongens tredje match i SHE, fredagskvällens möte med Skara HF hemma i Partille Arena. Ida Lagerbon är matchens profil och har stora förväntningar på matchen.
– Jag tror att alla i laget vill vinna på fredag, såklart. Vi vill visa att vi går in för att vinna varje match och den här gången är vi revanschsugna, försäkrar hon.

Matchen mellan IK Sävehof och Skara HF spelas i Partille Arena på fredagskvällen. Avkast är klockan 19:00.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..