Handboll, SHE, Sävehof - VästeråsIrsta

KYLBERG AVGJORDE RETURMÖTET MOT BODEN

Med truppens yngre förmågor på planen i det avgörande skedet säkrade IK Sävehof vinsten även i returmötet mot Boden Handboll. Sett till veckans två matcher mot samma motstånd har Gulsvart avancerat till kvartsfinal i ATG Svenska Cupen med sammanlagt tolv måls marginal.

Tidigare i veckan segrade Sävehof med 35–25 mot Boden. In till söndagens åttondelsretur i ATG Svenska Cupen hade laget därmed en tiomålsledning med sig. Via shootout-försöken i Partille Arena tog sig gästerna tre bollar närmare, men särskilt länge innan det skulle vara gulsvart försprång även i den enskilda matchen dröjde det inte. Mål i följd från Johanna Forsberg, Nina Koppang, Stella Huselius och Ida Sembe innebar att 1–4-underläge hade förvandlats till ledning med 5–4.

Med eftertryck tog sig Boden dock tillbaka när de knappt tjugo minuter in i matchen befann sig fyra bollar upp. Då klev Frida Rosell in i målskytte-handlingen på allvar och i kombination med dubbla fullträffar från Elin Ernelind var Sävehof tillbaka jämsides. 15–15 visade jumbotronen i paus.
– För att få till det bättre hade vi behövt vara mer fokuserade, helt enkelt. Man får inte glömma bort att de hade en 3–0-ledning när matchen startade och vi hade som mest fyra ner där efter tjugo minuter. Sedan fick vi väl till så att de sista tio minuterna i första halvlek var rätt okej, menade huvudtränare Jesper Östlund.

I början av den andra halvleken etablerade Sävehof ett nytt överläge, men med tre återstående minuter var det utjämnat igen. Med flera av lagets yngsta talanger på planen höll Gulsvart emot och två avslutande mål från Thea Kylberg säkrade segern med 31–29.
– Förhoppningen var att vi skulle kunna döda matchen lite tidigare och i omklädningsrummet efteråt hade vi väl alla känslan att vi inte var på plats tillräckligt mycket för att springa av en sådan här match. I sanningens namn var vi väl redan vidare när matchen började, men jag tycker ju att vi ska kunna spela bättre handboll över 60 minuter oavsett om vi har ledningen med tio mål eller inte.

Att det var spelare som Kylberg och Irma Wester-Kocanovic som klev fram i avgörandets ögonblick lyfter Östlund fram som en tydlig höjdpunkt från matchen:
– Jag är jättenöjd över de unga tjejerna som kom in under de sista tio-femton minuterna. De fick stå i det när det blev tajt och jämnt och de klarade av att hantera det och vinna matchen. Det här gör att de får en helt annan vana och om de hamnar i den här typen av situationer tillräckligt många gånger så blir det kanske inte lika nervöst vid nästa tillfälle när matchen står och väger. Att känna på hetluften även i seniorsammanhang är jättenyttigt för dem.

Med sammanlagt tolv måls marginal tar sig Sävehof därmed vidare till kvartsfinal i ATG Svenska Cupen.
– Det är det som förväntades av oss. Jag tycker ändå det är viktigt att vinna en sådan här match även om det inte såg så bra ut. Jag hade haft en rätt tråkig känsla här efter matchen om vi inte hade vunnit, även om vi hade gått vidare. Egentligen borde vi vinna en sådan här match med tio-plus både hemma och borta men nu blev det som det blev, sammanfattade huvudtränaren.

IK Sävehofs målskyttar: Nina Koppang 7, Stella Huselius 4, Laura Jensen 4, Frida Rosell 4, Johanna Forsberg 3, Elin Ernelind 3, Ida Sembe 2, Thea Kylberg 2, Irma Wester-Kocanovic 1 och Thea Blomst 1.

Boden Handbolls målskyttar: Stephania Oliveira de Almeida 9, Moa Nilsson 6, Kalia Klomp 5, Soraia Vieira Lopes 4, Lisa Hansson 3 och Annika Ölén 2.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

OS I PARIS MED SÄVEHOF 25 juli till 11 augusti..

 Hårt jobb lönar sig. Emma Andersson, Ida Landberg och Tindra..

Förlängningar! Thea Blomst, Elin Ernelind och Amanda Källström har förlängt..

Madeleine Rehnberg skriver nytt kontrakt! Madde kom från IF Helton..