Handboll, Handbollsligan, Semifinal 2, Sävehof - Skövde

KVITTERAT EFTER STARK INSATS

Det är kvitterat i matchserien mellan IK Sävehof och IFK Skövde efter att Sävehof vunnit med 26-23 på måndagskvällen.
– Det är så här det ska vara, sade en mycket belåten Anders Eliasson efter att han lämnat ett sprudlande glatt Sävehof-omklädningsrum där vinsten firades.

Det dröjde till efter markeringen för fem minuter innan något av lagen lyckades hitta nätet. Då var det Skövde som lyckades överlista Agust Eli Björgvinsson. Jonathan Edvardsson fick igång Sävehofs målskytte redan i det efterföljande anfallet när han slet sig loss från sin bevakning och forcerade in kvitteringen. Inför ett högljutt Partille Arena klev Sävehof sedan även upp i ledning till 3-2 efter att Vetle Eck Aga hittat rätt inne på linjen.

Redan tidigt i matchen satsade gulsvart på att spela sju mot sex och det gav utdelning när laget utökade ledningen. Spelregissör var Jonas Larholm som inte sällan levererar den oväntade passningen som friställer en medspelare. Även kontringsspelet utnyttjades fint när Sebastian Karlsson utnyttjade sin explosivitet för att först vinna bollen och sedan sätta dit den.

Därefter följde en sjumintersperiod där Sävehof hade svårt att göra mål och mot halvlekens slut duggade de gulsvarta utvisningarna tätt. Detta rubbade rytmen en aning och ställningen efter den första halvleken var 11-11.

Vi fick se en övertygande Sävehof-start på andra halvlek där Oskar Sunnefeldt sannerligen fick igång målskyttet. På de första 30 minuterna gjorde niometersspelaren inget mål, men på de första 13 minuterna satte han dit fyra stycken. Längst bak briljerade Björgvinsson med räddning efter räddning och stod noterad för att ha räddat fler än hälften av skotten han fick emot sig långt in i den andra halvleken. Den isländske landslagsmålvaktens räddningsprocent stannade sedan på 44%.
– Det var ett fruktansvärt bra försvarsarbete och det är riktigt roligt att se, sade manager Anders Eliasson.

Den gulsvarta ledningen var uppe i fyra bollars marginal, men Skövde började arbeta sig tillbaka och med knappa tio minuter kvar att spela skiljde det inte mer än ett mål mellan lagen. Gästerna lyckades även kvittera och där hade det kunnat bli skakigt.
– Vi släppte upp dem ett par gånger för mycket, tycker jag. Vi hade ett antal tillfällen där vi hade möjlighet att stänga matchen, men missade det när vi brände något friläge eller så tog det på någon fot eller något annat som hände.

Men istället för att tveka, hittade laget rätt igen och kunde till slut vinna med 26-23 sedan kapten Edvardsson gjort Sävehofs två avslutande mål.
– Vi blev väl lite stressade och påverkade av att tappa ledningen, men jag tycker att killarna gjorde det fantastiskt bra. Det var ett par viktiga lägen där vi tog ledningen igen, till exempel när det stod tjugo-lika och ”Jocke” (Larsson) gjorde mål på ett inspel. Det flyter lite vår väg i det läget och då orkade inte de till slut.
– Men de kämpade på och stretade emot väldigt bra. De gav sig inte och behöll lugnet, sade Eliasson som alltså även ville berömma motståndet.

Ett mål skiljde lagen åt i Skövde i fredags, denna gång var det tre bollar och Sävehof-managern menar att det är små marginaler som avgör. Samtidigt uppmanar han sina spelare till att behålla fokus inför semifinal 3.
– Det är dagsform och tillfälligheter som gör det. Kanske att målvakterna tar något skott och så blir det kontring eller ett 50-50-domslut som går åt något håll och påverkar matchbilden. I dag gick det vår väg och det är utjämnat. Vi ska njuta här i kväll, men sen är det fullt fokus och det är ny match på måndag.

Fler nyheter

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..