Handboll, Handbollsligan, Final 3, Sävehof - Skövde

KOMMENTARER EFTER GULDET

Föreningens sjunde SM-guld på herrsidan säkrades på tisdagskvällen. Här sätter några av hjältarna ord på känslorna som infann sig i samband med firandet.

Lagkapten Jonathan Edvardsson:
– Det är så mycket känslor på en och samma gång där vi har lyckats göra den här resan och vinna med 3–0, 3–0 och 3–0 här i slutspelet. Man står här med hela gänget, där alla är så himla fantastiska. Det är bara glädje just nu. Glädje, glädje, glädje, upprepade mittnian med guldhjälmen på huvudet.

Berätta om dina medspelare och sammanhållningen ni har i gruppen!
– Det är otroligt roligt varje dag man kommer till träningen. Det finns många roliga individer som man kunnat göra en rolig serie av, tror jag.

Kan du peka på något specifikt som gör att det blir guld och varför det gått så bra under så lång tid?
– Det låter lite klyschigt, men om man besöker en träning här så tror jag att det präglas av att vi är rätt så många unga som vill nå någonstans i sina handbollskarriärer. Vi vill utvecklas och älskar att tävla. Och om man kommer med den inställningen varje dag till träningarna och till matcherna, och inte är nöjda och vill jobba hårdare även om man vinner, så är det en av nycklarna till att vi står här i dag.
– I kombination har vi även hela klubbens uppbackning. Tränarna lägger ner ett otroligt jobb, precis som materialarna och alla andra. Det är många faktorer som spelar in.

Det säkrade guldet i det tredje finalmötet mot Skövde innebar att det var lagkaptenens sista insats i Sävehof-tröjan för den här sejouren. Snart går flyttlasset till tyska Hannover.
Såklart är det med vemod man lämnar den här föreningen som man växt upp i, samtidigt som det ska bli jättekul att testa på en annan liga. Att spela i Bundesliga drömde man om som liten, men på något sätt är det blandade känslor just nu.
Det här är väl den perfekta avslutningen för dig i föreningen för den här gången?
– För den här gången, betonar jag gärna. På något sätt är det ett fantastiskt avslut, men samtidigt hade det varit en dröm att i framtiden få återkomma. Jag ska ut på ett jätteroligt äventyr nu och ska göra det absolut bästa av det. Vi får se vad framtiden har att utvisa.

I januari var Jonathan Edvardsson med och tog Sverige till ett VM-silver. I veckan utsågs han till Handbollsligans MVP, säsongens komet och säsongens bästa mittnia. Nu adderas karriärens andra SM-guldmedalj till samlingen och det är bara att konstatera att det varit ett framgångsrikt halvår för våran ”Jonte”.
– På något sätt har det nog inte riktigt landat än. När man stod och bollade lite på fritidsklubben i Furulundsskolan och sköt lite mini-straffar med ”Tobbe” Albrechtson, Fridén, ”Gunde” och dem så tror jag inte man hade de tankarna. Men såklart man någon gång drömde om att man på något sätt skulle få stå här själv och vara med och fajtas om de här titlarna. Det är kul att få avsluta på bästa sätt!

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Assisterande tränare Linus Ekman:
Hur har minuterna sedan slutsignalen varit?
– Jag vet faktiskt inte. Jag kan inte ta in det. Jag är så otroligt stolt över laget och jobbet vi har lagt ner. Hela ledarteamet, laget och klubben också för den delen. Wow!

Har du hela tiden trott att det skulle bli SM-guld?
– Jag ska villigt erkänna att när vi mötte Skövde här hemma, likt vi gör i dag fast på försäsongsmatchen i augusti när vi torskade med tio bollar, så var det kanske inte så. Men nu står vi här i dag med 3–0 i matcher i finalen.

Vad är förklaringen till att det gått så bra sedan november/december?
– Allt har liksom satt sig. Det går inte att peka på bara en sak, det är hundra saker som har klaffat. Trots att vi fått lite skador, sjukdomar och avbräck så har vi visat att vi är en talang- och plantskola som tar upp nya unga killar som går in och gör jobbet och som inte visar nerver.

Har ni behövt jobbat med det mentala för att behålla fokuset hela vägen?
– Det är klart att vi har pratat om det. Vi har pratat om det mentala, som är en stor del av spelet. Vi kanske behöver jobba ännu mer med det framöver och även i lägre åldrar.

Nu ser du fram emot firandet?
– Nu ser jag fram emot den fortsatta kvällen och veckan. Det ska bli jättekul!

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Stortalangen från Färöarna, Elias Ellefsen á Skipagötu:
Hur mår du nu direkt efter prisceremonin?
– Jag mår jättebra. Det här är vad vi har jobbat för hela säsongen.

Varför vinner ni i dag?
– Jag tycker själv att det var en jämn match, men vi visar igen att vi är det bättre laget.

Och hur var matchen för egen del?
– Den var okej, även om jag missade några skott.

Hur har Färöarna följt din och lagets framfart i slutspelet?
– Jag vet att många har följt det och det har varit jättekul, sade han med ett stort leende på läpparna.

Tidigare har du bland annat vunnit European Open med Färöarna, hur högt värderar du det här SM-guldet i jämförelse?
– Hmm, jag vet inte. Jag tror det är lika stort, det här är också jättekul!

Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Ett av säsongens succényförvärv från Danmark, Rune Schröder:
Beskriv känslan efter att ha säkrat SM-guldet!
– Vad ska man säga? Vilken säsong det har varit först och främst. Ingen trodde att vi kunde stå här med SM-guldet, men sedan i november har vi vunnit nästan allt och bevisat att vi är det bästa laget i den här serien. Det är jättekul att stå här med segern.

Var det här ditt mål när du anslöt till klubben förra sommaren?
– Ja det var det, men man har också respekt för att det finns många bra lag. Jag kände inte till den svenska serien så mycket innan jag kom hit, men att stå här med guldet nu är självklart jättekul.

Är det här ditt första guld i karriären?
– Ja och det är den klart största segern i min karriär.

Efter att ha blivit tilldelad ett rött kort i den första finalmatchen, klev Schröder fram stort uppe i Skövde och inledde finalmatch nummer tre med fyra mål på den inledande kvarten.
– Jag var inte nöjd efter den första finalmatchen. Det var inte kul att sitta där uppe på läktaren med rött kort samtidigt som alla andra jobbade i 80 minuter, så jag var tvungen att revanschera mig i match två.
– Jag var okej i match två och i dag fick jag en fin start, men min andra halvlek hade kunnat vara lite bättre. Men jag tänker inte så mycket på det där just nu, förkunnade han med en guldmedalj runt halsen och firande lagkamrater runt om honom.

Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Försvarsgeneralen Vetle Eck Aga:
SM-guldvinnare för andra slutspelet i rad. Du är här för att vinna?
– Det är därför jag kom hit. Sävehof är och ska vara en toppklubb, så det är väldigt kul att vara med på det här och det är därför man tränar varenda dag. Jag tycker att grabbarna har gjort sig förtjänta av det här i år och alla i hela föreningen har kämpat enormt. Det här var vi värda!

I februari drabbades Vetle av en knäskada som höll honom borta från spel hela vägen fram till finalmatcherna. Ändå har han hittat sätt att bidra genom hela slutspelet.
– Man kan väl säga att min roll var helt annorlunda i kvarts- och semifinalerna. Då satt jag på läktaren och hjälpte till när det var träning med det taktiska och på alla andra sätt jag kunde.
– Sen när jag fick chansen att spela så gällde det att ta hand om min egen kropp, samtidigt som jag backade Pontus (Brolin) och Felix (Möller) som tagit rollen som jag haft. Det är så kul att man har fått vara med och bidra och även fått se hur de har axlat ansvaret.

Har du hela tiden varit inställd på att lyckas ta dig tillbaka in på planen innan säsongen var över?
– Jag visste ju om att det fanns en möjlighet och då tänkte jag vara fysiskt redo, mentalt redo och taktiskt redo om jag skulle komma tillbaka. Det tycker jag själv att jag var.

Hur var det att spela den här avgörande finalmatchen?
– Kul! Det här var typ första matchen man kände lite nervositet inför, vi visste att vi faktiskt kunde avgöra. Även om det var lite darrigt i perioder så kändes det lugnt. Vi har ett lugn och det har man sett genom hela säsongen.

Har ni känt er oslagbara?
– Ja, det tycker jag. Snacket vi har haft emellan oss är att vi varit ödmjuka inför uppdraget. Vi fokuserar och förbereder oss på allt, men vi vet också om att vi har ett självförtroende och att den här gruppen kan slå allt.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..

FYRA RAKA SEGRAR I EUROPEAN LEAGUE! Tisdagen 28 november 18.45 IK..

Knappt tjugo minuter in i fredagskvällens möte med IF Hallby..