KLARA FÖR SM-FINAL

IK Sävehof är klara för SM-final efter att ha besegrat Lugi HF i tre raka matcher. I den tredje semifinalen skrevs segersiffrorna till 32–24.
– Jag är jättestolt och tycker att vi är värda detta, sade huvudtränare Rasmus Overby efter slutsignalen.

Efter segrar i de två inledande semifinalmatcherna fanns det på tisdagskvällen möjlighet för Sävehof att säkra en plats i finalspelet. I inledningen av den tredje semifinalen var det Tamara Haggerty och Laura Jensen som tog plats i det gulsvarta målprotokollet med tre respektive två gjorda mål var innan någon lagkamrat gjorde dem sällskap.

Den första halvleken präglades annars av att det målmässigt var jämnt mellan lagen där jumbotronen i Partille Arena visade att ställningen var 8–8 när en kvart var spelad. Drygt tjugo minuter in i matchen skapade sig dock gästerna ett försprång på två-tre bollar som förblev intakt fram till halvtidsvilan då de hade ledningen med 16–14.
– Det kändes som att vi var lite passiva i den första halvleken och i paus var vi sedan överens om att den prestationen vi hade levererat inte var värdig Sävehofs damlag. På många parametrar skulle vi leverera mycket mer i den andra halvleken, sade Rasmus Overby.

Uppgiften för den andra halvleken var därmed tydlig – gör minst tre mål fler än Lugi och SM-finalbiljetten skulle vara bokad. Omedelbart började vändningen också att iscensättas när Frida Rosell först reducerade från straffkastlinjen innan Jamina Roberts stod för kvitteringen och Thea Blomst slutligen skickade in ledningsmålet.

Så småningom skulle distansen växa sig ännu större och med knappt en kvart kvar att spela såg Haggerty till att Sävehof ledde med fem bollar. Mittsexan från Nederländerna stod för en strålande prestation, utsågs senare till matchens bästa spelare och fick beröm av sin tränare.
– I dag visade Tamara att hon är en toppklasspelare. Jag är jättenöjd med hur vi hittade henne i dag, för det är en del av spelet som vi har försökt utveckla under säsongen. I dag fick vi till det mer och mer.

En annan som lämnade ett tydligt avtryck på matchen var Frida Rosell. Vid hela tio tillfällen fick Lugi-målvakterna hämta bollen bakom sig och konstatera att de blivit överlistade av Sävehofs nummer 29.

Till sist skulle åtta mål skilja lagen åt där Sävehof ordnade finalplatsen genom att vinna den tredje semifinalen med 32–24.
– När man får bättre träff bakåt, och kan hjälpa målvakten lite mer, så kan man springa lite mer på kontring. Det var väl det som var den stora skillnaden i den andra halvleken, menade Overby.
– Att först vinna grundserien och att nu ha spelat oss till en SM-final är något vi kan vara stolta över i dag, men vi är också väldigt taggade på att försöka ta guldet. Jobbet är bara gjort till hälften.

Motståndare i finalen blir vinnaren i matchserien mellan Skuru och Höör.

IK Sävehofs målskyttar: Frida Rosell 10, Tamara Haggerty 6, Trine Mortensen 5, Laura Jensen 4, Jamina Roberts 4, Stella Huselius 1, Frida Högaard 1 och Thea Blomst 1.

Lugi HF:s målskyttar: Cecilie Bjerre 8, Olivia Löfqvist 6, Ofelia Hallberg 5, Amanda Andersson 3, Mariann Gabrielsen 1 och Amanda Iséni 1.