Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

KLARA FÖR FINAL4 I ATG SVENSKA CUPEN

IK Sävehof revanscherade sig från veckans tidigare match mot VästeråsIrsta HF och säkrade på söndagen en plats i säsongens Final4. Den andra kvartsfinalen i ATG Svenska Cupen mellan lagen slutade hela 38–15.
– Det var en väldigt bra insats från vår sida. Redan från minut ett kändes det som att vi var där och att vi skulle ha den här matchen, konstaterade huvudtränare Jesper Östlund efteråt.

Inför söndagens returmöte i ATG Svenska Cupens kvartsfinal mot VästeråsIrsta var Sävehof tvungna att vända ett tvåmålsunderläge ifall möjligheten att upprepa fjolårets cup-guld skulle finnas kvar.

Efter förlust 20–22 i Västerås tidigare i veckan, minskade Gulsvart avståndet upp till motståndarna redan i det inledande shootout-momentet. Nina Koppang och comebackande Olivia Mellegård hittade nätet för Sävehof samtidigt som gästerna endast gjorde ett mål. Med lite medvind redan inför avkast fortsatte laget på inslagen väg och ledde med 9–5 efter en kvart.

I paus skiljde sju mål lagen åt när jumbotronen i Partille Arena lyste upp med siffrorna 16–9. Greppet om en plats i nästa fas av turneringen blev allt starkare även i inledningen på den efterföljande halvleken.
– I och med att vi förlorade där uppe så ledde vi bara med fem i halvtid. Vi lade mycket fokus i pausen på att se till att ha samma energi och vara lika cyniska och kliniska som i den första halvleken. Vi skulle ta kommandot direkt, för om de hade tagit in tre mål istället för att vi gjorde de tre första i halvleken så hade det blivit en skillnad och då hade kanske stressen börjat närma sig, sade Jesper Östlund.

I första kvartsfinalen gjorde Sävehof 20 mål på hela matchen – nu behövdes endast 35 minuter för att nå upp till samma utdelning. När anfallet tycktes vara över och de flesta gulsvarta vänt tillbaka mot egen planhalva, stannade Thea Blomst kvar i offensiven, störde VästeråsIrstas uppspel på egen hand och satte dit 20–9.

Före detta Sävehof-spelaren Ida Rosenback bröt sedan bortalagets måltorka, men den gulsvarta målmaskinen fortsatte bara att rulla på. Gemensamt släppte Johanna Bundsen och Annie Linder inte mer än 15 bollar förbi sig, samtidigt gjorde lagkamraterna 38 mål framåt. Med tydlig marginal säkrades därmed en plats i ATG Svenska Cupens första upplaga av Final4.
– Vi gjorde en väldigt mycket bättre match den här gången. Bakåt, kontring, anfall och målvakt – allt klickade för oss i dag. Då kan vi vara så här bra. Vi hade ett rätt gynnsamt läge i och med att vi bara hade två ner och att vi nu spelade på hemmaplan, dessutom visste vi om att vi hade mer att ge än vad vi visade i förra matchen. När vi trycks upp mot en vägg så vet vi om att vi kan ta fram det där lilla extra som vi gjorde i dag.

Med båda målvakterna i spel och i princip samtliga spelare på plats i målprotokollet indikerar det att det var en laginsats som låg bakom det säkrade avancemanget.
– Väldigt många var bra för oss i dag. Uppe i Västerås var det kanske en eller två som var i närheten av sin nivå, men i dag spelade nästan hela laget nära sitt max. Vi är unga och det är mycket upp och ner i prestationerna samtidigt som det är mycket matcher, så jag är väldigt glad över dagens insats och hoppas att vi kan ta med oss många saker framåt, avslutade Östlund.

IK Sävehofs målskyttar: Laura Jensen 7, Nina Koppang 5, Thea Stankiewicz 4, Olivia Mellegård 4, Carmen Martín 4, Ida Sembe 3, Emma Andersson 3, Stina Wiksfors 2, Thea Blomst 2, Emma Mihailovic 2, Madeleine Rehnberg 1 och Thea Kylberg 1.

VästeråsIrsta HF:s målskyttar: Svea Lind 5, Ida Rosenback 3, Victoria Otrander 2, Maria Larsen 1, Ellen Göthlin 1, Wilma Birger 1, Amanda Sjöstrand Hallman 1 och Jonna Olsson 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..

FYRA RAKA SEGRAR I EUROPEAN LEAGUE! Tisdagen 28 november 18.45 IK..